Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 жовтня 2022, 9:32

Інфляція у єврозоні впритул наблизилася до двозначної

У вересні річна інфляція у єврозоні становила 9,9% у річному вимірі, за крок від того, аби вперше в історії стати двозначною — раніше Євростат очікував, що вереснева інфляція сягне 10%. Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на дані Євростату.

У вересні річна інфляція у єврозоні становила 9,9% у річному вимірі, за крок від того, аби вперше в історії стати двозначною — раніше Євростат очікував, що вереснева інфляція сягне 10%.
Фото: depositphotos.com

►Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіну»: головні фінансові новини

Зростання інфляції

Для порівняння, річна інфляція в єврозоні становила 9,1% в серпні. Роком раніше показник становив 3,4%.

Інфляція у всьому Євросоюзі, який охоплює дані 27 країн-членів, у вересні становила 10,9% в порівнянні з 10,1% в серпні. Роком раніше показник становив 3,6%.

Читайте: Інфляція в єврозоні досягла нового рекордного рівня

Як змінилися ціни

При цьому серед країн видно суттєву різницю у темпі зростання споживчих цін. Так, найнижчі річні темпи були зафіксовані у Франції (6,2%), на Мальті (7,4%) і в Фінляндії (8,4%).

Найвищі річні темпи перетинали позначку у 20% та були зафіксовані в Естонії (24,1%), Литві (22,5%) і Латвії (22,0%).

Читайте: Інфляція у Великій Британії у вересні прискорилася до 10,1% — максимуму за 40 років

У порівнянні з серпнем річна інфляція знизилася в шести країнах-членах, залишилася стабільною в одній і зросла у двадцяти.

У вересні найбільший внесок у річну інфляцію в єврозоні внесли ціни на енергоносії (+4,19 відсоткових пункти), за ними йдуть продукти харчування, алкоголь і тютюн (+2,47 в.п.), послуги (+1,80 в.п.) і неенергетичні промислові товари (+1,47 в.п.).

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
20 жовтня 2022, 11:15
#
Найбільш стабільна та передбачувана валюта сьогодні - це долар. Поки він міцніє, євро слабшає.
Про це розповів експерт з економічних питань Олег Пендзин, передає 24 канал.
За його словами, співвідношення валют — це те ж, що і ринок м’яса, зерна або нафти. Тобто, є попит, є і пропозиція. Валюта в даній пропозиції виступає як товар. А тому, чим більший попит, тим дорожче його можна купити.
«Що робиться зараз з економікою Єврозони, що імітує євро і в якій відбувається війна, ще й енергетична криза? Вона стагнує, тобто різко зростає собівартість європейської продукції, тому що дуже дорогі енергоносії. Є велика небезпека через важку зиму. У таких ситуаціях інвестори витягують свої кошти з євро і переводять в інші валюти», — заявив експерт.
«Долар зараз найбільш стабільна і передбачувана валюта. Отже, на долар зростає попит, на євро — зменшується», — додав Пендзин.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися