Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 липня 2022, 8:02

Fitch знизило рейтинг Білорусі до «обмеженого дефолту»

Рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті Білорусі з C до RD (обмежений дефолт). Про це йдеться у повідомленні агентства Fitch.

Рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті Білорусі з C до RD (обмежений дефолт).
Фото: slovoidilo.ua

►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіна» у фейсбуці: головні фінансові новини

Що передувало

Зазначається, що після закінчення 14-денного пільгового періоду 13 липня 2022 року з виплати купона за єврооблігаціями 2027 року Fitch знизив рейтинг Білорусі до «обмеженого дефолту» з С.

29 червня Міністерство фінансів, Рада міністрів і Нацбанк Білорусі спільно оголосили, що платежі в доларах США за єврооблігаціями натомість будуть перераховані в білоруських рублях на рахунок в «АСБ Беларусбанк», доступ до якого матиме платіжний агент.

Платіж у національній валюті суперечить документації облігацій, яка не дозволяє проводити розрахунки в альтернативних валютах.

Читайте також: Білорусь також погашатиме борги за єврооблігаціями в рублях

Отже, зазначається, що платіж не було здійснено за початковими умовами та не здійснено до кінця пільгового періоду.

Зниження стосується тільки довгострокових зовнішніх боргових зобов'язань.

Довгостроковий рейтинг Білорусі в місцевій валюті залишається на рівні ССС, оскільки уряд продовжував обслуговувати борг у місцевій валюті, і в агентстві не вважають, що ризик дефолту за цим боргом істотно змінився з попереднього перегляду 7 липня 2022 року.

Читайте також: Moody's оголосило дефолт Білорусі

Нагадаємо

Раніше уряд Білорусі вирішив, що розраховуватиметься за своїми зобов'язаннями перед Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку та Північним інвестиційним банком у білоруських рублях.

У даний час в обігу перебуває 5 випусків білоруських євробондів на загальну суму $3,25 млрд.

Читайте також: Білоруські облігації обвалилися через загрозу санкцій Заходу

Востаннє Білорусь виходила на ринок єврооблігацій у червні 2020 року, коли розмістила 5-річні євробонди на $500 млн під 6,125% і 10-річні на $750 млн під 6,375%.

Організаторами розміщення виступили Citi, Societe Generale, Raiffeisen Bank та «Ренесанс Капітал». У структурі інвесторської бази понад 50% припадало на резидентів США.

Читайте також: Західні інвестори викупили нові випуски білоруських євробондів, незважаючи на ризики

Раніше «Мінфін» писав, що після відмови Мінфіну США продовжити ліцензію на обслуговування зовнішнього боргу Росія оплачуватиме його в рублях.

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
19 липня 2022, 10:31
#
За рашакораблем!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися