Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 червня 2022, 19:15

Путін підписав указ про переведення всіх виплат за зовнішнім боргом у рублі

Володимир Путін підписав указ, який встановлює новий порядок виплат за валютним боргом (єврооблігаціями) в рублях. Згідно з указом, влада Росії виплачуватиме валютний борг за єврооблігаціями у рублях всім кредиторам. Про це повідомляє РБК.

Володимир Путін підписав указ, який встановлює новий порядок виплат за валютним боргом (єврооблігаціями) в рублях.
Фото: bbc.com

►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіна» у фейсбуці: головні фінансові новини

Що відомо

Для цього уряд РФ в 10-денний термін має визначити перелік уповноважених банків, що залучаються здійснення платежів власникам російських євробондів. Голова Мінфіну Р Ф Антон Силуанов раніше казав, що для цього залучать банки, які зберігатимуть можливість працювати з валютою.

В таких банках уряд РФ відкриватиме рублеві рахунки типу «И», беніфіціарами яких будуть власники єврооблігацій. На ці рахунки надходитимуть платежі за євробондами в рублях за його поточним ринковим курсом.

При цьому, відповідно до указу Путіна, виплати за валютним боргом в рублях будуть вважатися «виконаними належним чином», незалежно від позиції тих, кому вони призначені.

Читайте також:У Росії вирішили виплачувати зовнішній борг рублями

Передісторія

Раніше «Мінфін» писав, що 25 травня Міністерство фінансів США заявило, що не продовжуватиме дію генеральної ліцензії, яка тимчасово дозволяла Росії проводити виплати для обслуговування свого зовнішнього боргу в доларах в умовах санкцій.

21 травня в Росії заявили про виплату купонного доходу за єврооблігаціями з погашенням у 2026 та 2036 роках у валюті випуску — доларах США та євро.

Раніше, уряд США ввів ліцензію, що дозволяла російському уряду робити виплати в доларах по суверенному боргу на тимчасовій основі.

Читайте також: РФ знову вдалося уникнути дефолту. Наступний етап починається 27 травня

Наприкінці квітня Мінфін РФ здійснив виплати за суверенними євробондами з погашенням у 2022 та 2042 рокаху валюті випуску — доларах США, після того, як найбільші рейтингові агентства попередили про настання дефолту за цими цінними паперами через спробу розрахуватися за ними в рублях.

На початку квітня РФ не змогла здійснити виплати за облігаціями, запустивши 30-денний пільговий період, що закінчується 4 травня.

Росія спробувала обійти санкції заплативши в рублях, але таке рішення не передбачено умовами договору. І, нарешті, коли до дефолту залишалися лічені дні, РФ неочікувано оголосила, що здійснила виплати.

Коментарі - 11

+
+15
Cheff spakuxa, Kiev
Cheff spakuxa, Kiev
22 червня 2022, 19:29
#
Так не честно… Сколько хочешь напечатает. и отдашь… Е не… Давай . доллар США достойного качества… А не черт знает что.
+
+15
ototo
ototo
23 червня 2022, 10:31
#
Так сами не хотят брать, иначе бы исключения в санкциях сделали.
+
0
irakez
irakez
23 червня 2022, 14:46
#
Це міф, який розганяє сама росія. Їм ніхто не забороняє виплачувати борги. Забороняють використовувати для цього заблоковані резерви та активи. Вони повинні платити з нових коштів, які отримують кожного дня за свій експорт, але орки просто відмовляються це робити.
+
+45
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 червня 2022, 20:25
#
Почитай уважно назву статті. Зверни увагу на перше слово. Подумай, де пукін, а де чесно… це площини, які не перетинаються.
+
+15
squeez
squeez
22 червня 2022, 22:02
#
Правильно, пусть загоняет свою страну глубже
+
+15
BobKickass
BobKickass
22 червня 2022, 23:36
#
Для цього уряд РФ в 10-денний термін має визначити

Щось здається запізно, 27 червня за 5 днів. Хтось десь казав що в москалів ще якась одна лазівка залишилась, чи таки дефолт в цьому місяці?
+
0
irakez
irakez
23 червня 2022, 2:09
#
«Мінфін США заборонив росії виплачувати борги. Росія намагалась сплатити рублями, а потім все ж таки сплатила борг доларами.» Це взагалі що за логіка? Якщо росії типу заборонили виплачувати борг, то як вона його виплатила? Я розумію, коли в темі не розібрались таблоіди, але ж не спеціалізоване фінансове видання?

Мінфін США не забороняв і не може заборонити нікому виплачувати борги. Він заборонив росії використовувати заморожені резерви для виплачування боргів. Те, що цілих 3 місяці це було дозволено — це було лицемірство вищого левела. Типу заблокувати злочинцю рахунок в банку, але дозволити розплачуватись карткою в магазинах. І ось ці заблоковані резерви таким чином поступово танули. Геніально.

Але звісно, що США не могли продовжувати це лицемірство далі, тому нарешті повноцінно заблокували ті самі резерви.

Що робили росіяни — незважаючи на те, що вони отримують мільярд доларів в день з експорту вуглеводнів, вони почали вийобуватись, і казати, що раз ми не можемо використовувати резерви для оплати боргів, то будемо платити рублями. А колі цей фінт не пройшов, то раптово на виплату боргу таки знайшлось декілька копійок з того мільярду в день експортної виручки.

Ну і тепер спостерігаємо за цією історією далі. Але дуже важливо розуміти — ніхто росії не забороняв виплачувати борги. Дефолт не є неминучим чи нав’язаним ззовні. Відсутність бажання виплачувати борги з будь-якого іншого джерела окрім заблокованих ре
+
0
irakez
irakez
23 червня 2022, 2:14
#
… окрім заблокованих резервів ЦБ, і тим самим оголошення дефолту — це буде свідомий вибір самих росіян, який можна змінити будь-якої миті.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 червня 2022, 8:06
#
Не зовсім так… заморозили резерви і заборонили оплату доларами всього, крім енергетики. Також забрали якусь ліцензію, яка не дозволяє оплату боргів доларами. Це в травні дожали
+
0
irakez
irakez
23 червня 2022, 14:42
#
Не «якусь ліцензцію», а ту саму ліцензію, яка дозволяла використовувати для оплати боргів заморожені кошти.

Для росії немає ніякої заборони користуватись/оплачувати борги доларами, як чомусь всі вважають) В чому був би взагалі сенс такої заборони? Навіщо дозволяти росії не платити по боргам тим же американцям та британцям? Такого просто немає, це якійсь міф, який вигідний самій росії — волати, що її утискають, все забороняють, роблять якусь блокаду чи щось інше.

Росіян без проблем можуть виплачувати всі свої борги, але не з заблокованих коштів, а з нових, які вони отримують за свій експорт. Вони просто відмовляються це робити.
+
+15
Poexali
Poexali
23 червня 2022, 9:50
#
Дефолт опять переносится? обещали же еще в апреле
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися