Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 квітня 2022, 15:58

Польща наполягає, щоб ЄС пустив російські активи на відновлення України

У Євросоюзі обговорюють, як вилучити російські активи, щоб спрямувати ці кошти на користь України. Польща закликає союзників узгодити на рівні ЄС відповідний механізм. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський, пише ЕП з посиланням на Financial Times.

Російські активи, санкції проти Росії, відновлення України
фото: zn.ua

Польща підтримує Україну

У Варшаві кажуть, що власність російських олігархів, постраждалих від санкцій, а також сотні мільярдів євро резервів центрального банку Росії, заморожених західними державами, мають бути доступними для витрат на відбудову України.

«Ми вважаємо, що має бути прийняте політичне рішення, що ми хочемо йти в цьому напрямку, і що ми готові конфіскувати ці активи назавжди. Як це робити — ми відкриті для обговорення», — заявив він.

Читайте також: Кабмін спрямував ще 400 млн грн на відновлення інфраструктури

Що заважає конфіскувати активи

Чиновники ЄС попереджають про вагомі юридичні перешкоди для арешту активів у державах-членах. Зокрема, суворі гарантії та вимоги щодо належного процесу, що ускладнює конфіскацію майна поза межами кримінальних справ. Деякі юристи попереджають, що надто сильне спрощення процедури арешту створить небезпечний прецедент і поставить під загрозу права власності.

Проте тема арешту активів привертає увагу в ЄС, де Польща є головним прихильником ідеї, яку вже уважно вивчає Європейська комісія.

Читайте також: Зупинка Росією поставок газу «невиправдана та неприпустима» — голова Єврокомісії

Крім євроблоку, розмови йдуть і в США

Група сенаторів, серед яких Шелдон Вайтгаус від демократів і республіканка Південної Кароліни Ліндсі Ґрем, наполягають на ухваленні закону, який би розширив повноваження щодо конфіскації для фінансування відбудови України.

Проте самі лише активи олігархів зможуть забезпечити дуже малу частину ресурсів для відновлення. Тож для деяких фахівців резерви російського центробанку, які були заморожені минулого місяця, є більш перспективною метою. На цьому наголошує і Україна.

Для таких кроків небагато прецедентів, але юристи вже вказують на рішення США виділити $3,5 млрд заморожених активів афганського центробанку на гуманітарну допомогу Україні.

Коментарі - 6

+
+60
bonv
bonv
27 квітня 2022, 17:02
#
Після війни. І незалежний контроль за використанням. Щоб велике крадівництво не повторити.
+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 квітня 2022, 17:08
#
Правильно, щоб знову не пришов шоколадний барига зі своїми свинарчуками, які контрабасили з ***. Тут ти вірно все пишеш. Так і буде, інакше навіщо створюються різні фонди, не ті про які Шмигаль писав, а при МВФ, при Єврокомісії…
+
+30
bonv
bonv
27 квітня 2022, 17:13
#
Велике крадівництво теж порох?:) …
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
28 квітня 2022, 7:55
#
Крадівництва не бачив… але відчув, як машина перестала матюкатися під час руху. З однаковими бюджетами Порох руками Гройсмана будував менше доріг. Латали латки, які випадали за пару місяців.
+
+15
locustsucol
locustsucol
27 квітня 2022, 18:20
#
Завдяки «свинарчукам» Україна виграла на російській корпуції, на якій була зіграна ними закупівля клістронів для нашого ПВО та геликоптерів. Діло по свинарчукам тихо закрили, і слуги із ганьбою закрили рота, і вам нічого не сказали — що все це був російський антипіар заради хайпової перемоги зеленського виключно на проросійській ненависті до порошенка.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
28 квітня 2022, 7:57
#
Ага… ага… завжди зручно найти відмазку… особливо, якщо судову реформу робили подєльніки… вірю, вірю…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися