Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 грудня 2020, 12:51

Бюджет 2021 року може потребувати коригування — НБУ

Національний банк України вбачає ризик невиконання плану по доходах в держбюджеті на 2021 рік, в тому числі в частині перерахування прибутку центробанком. Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність за грудень 2020 року, опублікованому на сайті регулятора.

Бюджет 2021 року може потребувати коригування - НБУ
Фото: korrespondent.net

Про бюджет-2021

«Бюджет 2021 року, незважаючи на доопрацювання, побудований на оптимістичних припущеннях. Через це є ризик недоотримання доходів, в тому числі в частині перерахування прибутку НБУ, що може зажадати коригування», - вказав Нацбанк в Звіті.

Запланований дефіцит держбюджету в 2021 році є значним як в абсолютних показниках - 246,6 млрд грн, так і у відносних - близько 5,5% ВВП.

«Здатність уряду його профінансувати безпосередньо залежатиме від доступу до позик на зовнішніх ринках і позик від міжнародних фінансових організацій», - підкреслив центробанк.

При цьому чистий обсяг кредитів повинен скласти 233,4 млрд грн, з яких 55% - ОВДП. Такий обсяг запозичень на внутрішньому ринку малоймовірний без повернення в цей ринок іноземних портфельних інвесторів, зазначив регулятор.

«НБУ неодноразово підкреслював, що не планує вдаватися до непрямого фінансування дефіциту держбюджету через збільшення портфеля урядових цінних паперів», - наголошується в звіті.

Читайте також: НБУ може підвищити облікову ставку до 7,5% в наступному році - прогноз

НБУ вважає високими і ризики зростання гарантованого держборгу. Згідно із затвердженим законом про держбюджет, «стелю» надання держгарантій встановлено на рівні 88,7 млрд грн, що втричі перевищує встановлений Бюджетним кодексом ліміт. Це може спричинити суттєві витрати за цими зобов'язаннями в наступні роки.

Частка державного і гарантованого державою боргу до ВВП (%) і фактори її змін (п. п.)

«Значний дефіцит бюджету другий рік поспіль обумовлений необхідністю підтримки економіки в умовах пандемії. Для цього варто зробити фокус на цільових і відносно невеликих за обсягом програмах підтримки населення і бізнесу - надання компенсацій малому і середньому бізнесу, портфельних гарантій, доступних кредитів за програмою 5-7-9», - підкреслили в Нацбанку.

Читайте також: Рекордні виплати з бюджету можуть вплинути на курс гривні - НБУ

Про співпрацю з МВФ

Крім того, в НБУ підкреслили, що без співпраці з МВФ ризики фінансування бюджету залишатимуться високими. Так, за даними регулятора, в 2021-2022 роках Україні необхідно буде заплатити понад $17 млрд за державним та гарантованим державою боргом в іноземній валюті, що еквівалентно близько 65% міжнародних резервів станом на початок грудня.

«Накопичений обсяг резервів в поєднанні з плаваючим курсоутворенням створюють певний запас міцності. Однак, щоб не допустити появи значних дисбалансів і витрачання резервів, Україні потрібно зберігати постійний доступ до кредитів міжнародних фінансових організацій і зовнішніх приватних ринків капіталу», - йдеться в документі.

У грудні Україна отримала $670,2 млн від додаткового розміщення єврооблігацій і 623,5 млн євро за програмою макрофінансової допомоги від Евроcоюзу, які були спрямовані в бюджет.

Подальші надходження будуть традиційно залежати від виконання Україною своїх зобов'язань у частині проведення реформ.

Чисті внутрішні і зовнішні запозичення держбюджету в 2007-2021 роках, витрати на рекапіталізацію банків, зміна обсягу ОВДП у портфелі НБУ, млрд грн

Раніше

У НБУ вже вказували, що план з відрахувань НБУ в держбюджет-2021 у розмірі 33 млрд грн завищений приблизно на 10 млрд грн.

Міністерство фінансів повідомило про успішне завершення перемовин з Міжнародним валютним фондом за основними параметрами проєкту держбюджету на 2021 рік, що було однією з головних передумов для початку першого перегляду спільної з МВФ програми stand-by для України.

Хочете знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 2

+
0
bonv
bonv
22 грудня 2020, 13:19
#
На скору руку приймали,, перед ЗООМ візитом МВФ:)
+
0
bonv
bonv
22 грудня 2020, 13:30
#
Українці мають переважно негативні очікування щодо розвитку соціально-економічної ситуації в країні у 2021 році. Лише 15% вважають, що у новому році гривня стане більш стабільною, протилежної думки дотримуються 75% респондентів.
Про це свідчать дані опитування фонду «Демократичні ініціативи» та КМІС.
Українці мають переважно негативні очікування щодо розвитку соціально-економічної ситуації в країні у 2021 році. Лише 15% вважають, що у новому році гривня стане більш стабільною, 25% очікують зростання добробуту, 12% вважають можливим зменшення тарифів. 
Негативні очікування українці мають також і щодо настання миру на Донбасу, покращення ситуації з верховенством права та зниження рівня злочинності. Близько 20% вірять, що 2021 року на Донбасі запанує мир, у покарання корупціонерів вірять лише 10% громадян, стільки ж – у зниження рівня злочинності. Дещо більше, 18%, очікують у 2021 році покращення ситуації зі справедливим правосуддям.
Значно більше українців вірять у кадрові зміни в органах влади у новому році. 25% вважають, що у 2021 році можливі дострокові вибори президента, 33% вважають можливими дострокові вибори Верховної Ради, 39% вважають, що імовірною є зміна уряду протягом 2021 році.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися