Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2020, 17:00

ФГВФО поширить гарантії на вклади у небанківських фінустановах

Ключовими напрямами для Фонду гарантування вкладів на 2021 рік стане розробка та затвердження нормативно-правової бази для поширення гарантій на кошти фізосіб, залучені небанківськими фінустановами. Про це під час підсумкової пресконференції за 2020 рік розповіла директорка-розпорядниця ФГВФО Світлана Рекрут.

Ключовими напрямами для Фонду гарантування вкладів на 2021 рік стане розробка та затвердження нормативно-правової бази для поширення гарантій на кошти фізосіб, залучені небанківськими фінустановами.
Фото: liga.net

Плани ФГВФО

«З липня цього року НБУ регулює кредитні спілки та лайфові страхові компанії. Це є передумовою для того, щоб вони стали членами системи гарантування та вкладники, назвемо їх «вкладниками», мали право на відшкодування раптом що", - заявила Рекрут.

За її словами, найголовніше завдання Фонду на 2021 рік – це розробити нормативно-правову базу під єдину систему гарантування небанківських фінансових установ і визначитися із датою запровадження. І власне перейти до дорожньої карти впровадження цієї системи гарантування.

Читайте також: Активи фінкомпаній зросли через відновлення кредитування

Небанківський ринок

Станом на грудень на ринку небанківських фінустанов діяло 322 кредитні спілки (у жовтні - 327), членами яких є 443 тис. осіб. Із них – 19,2 тис. осіб мають депозитні рахунки на суму трохи більше 1,4 млрд грн. При цьому середній розмір вкладу складає 73,8 тис. грн.

Страхових компаній на ринку 214, але страховиків, які займаються виключно страхуванням життя – лише 19. Застраховані в них 5,6 млн осіб, резерви із страхування життя яких складають близько 11,9 млрд грн.

Для порівняння, учасниками Фонду гарантування на початок листопада є 73 банки (окрім Ощадбанку), які мають на своїх рахунках 575,1 млрд грн, а можлива сума відшкодування за вкладами сягає 334,5 млрд грн.

Читайте також:Скільки МФО та ломбардів закрилися за останні півроку і чому

Подробиці нової системи гарантування ФГВФО оприлюднить вже на початку 2021 року.

«Ми плідно працюємо з Національним банком щодо розробки цієї моделі і найближчим часом, сподіваюся в I кварталі, ми представимо концепцію із усіма деталями участі небанківських фінустанов в системі гарантування», – сказала Світлана Рекрут.

Нагадаємо

У листопаді кількість діючих банків не змінилася, а кількість небанківських фінустанов зменшилася на 8.

Наразі небанківський ринок нараховує 191 ризикових (non-life) (було 194) та 20 лайфових (страхування життя) страховиків, 302 (було 303) ломбардів, 322 (було 324) кредитних спілок, 146 (було 147) лізингових компаній, 1025 (було 1026) фінансових компаній, 65 страхових брокерів.

На платіжному ринку працює 36 платіжних систем, створених резидентами, та 13 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися