Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2020, 8:20

Мінрегіон хоче відновити роботу архітектурно-будівельного контролю

Міністерство розвитку громад і територій ініціює відновлення дії постанови Кабміну № 553 «Про порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю». Про це йдеться у повідомленні міністерства.

Міністерство розвитку громад і територій ініціює відновлення дії постанови Кабміну № 553 «Про порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю».
Фото: segodnya.ua

Повернення контролю

Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов розповів, що «через відсутність держконтролю, зокрема, зі сторони органів місцевого самоврядування, в українських містах виник будівельний колапс».

«Оскільки місцева влада жодним чином не може вплинути на самочинне будівництво, це вже призводить до трагічних наслідків. Ми всі чудово пам’ятаємо інцидент в Одесі, де обвалилася частина житлового будинку, пам’ятки архітектури, внаслідок незаконних робіт забудовника з демонтажу будівлі, що розташована поруч. Така ситуація, на жаль, відбувається по всій країні», – пояснив рішення він.

Читайте також: Реформа ДАБІ: відтепер будівництва можуть контролювати приватні компанії

Чернишов розповів, що впродовж останнього місяця зафіксовано понад 70 звернень від органів місцевого самоврядування щодо незаконних забудов, які з’явилися в їхніх містах з березня цього року. Основна їхня скарга, що вони ніяк не можуть вплинути на недобросовісних забудовників.

Очільник Мінрегіону переконаний, що відновлення роботи ДАБІ допоможе зупинити незаконне будівництво. Контролюючі органи знову отримають змогу здійснювати перевірки, як за планом, так і позапланово.

Читайте також: Замість ДАБІ: Кабмін узаконив Державну інспекцію містобудування

Міністр наголосив, що цей крок жодним чином не зупиняє реформу містобудування, розпочату в березні цього року.

«ДАБІ буде ліквідовано. Крок за кроком ми зупинимо корупцію та хаос, і наведемо лад у питаннях містобудування», – наголосив Чернишов.

Передісторія

Реформа ДАБІ почалася 13 березня. Замість одного органу тоді ще міністр розвитку громад і територій, а нині прем'єр-міністр Денис Шмигаль запропонував створити три.

  • Державну сервісну службу містобудування — виконуватиме реєстраційні функції у будівництві
  • Державне агентство технічного регулювання — агенство, яке за словами прем’єра, стане локомотивом реформи техрегулювання в Україні стосовно параметральної системи, оновлення Державних будівельних норм, єврокодів. Наголошується, що нова структура запрацює «трошки згодом».
  • Державну інспекцію містобудування — залишить в собі функції нагляду та контролю у галузі

Читайте також: Мінцифри відкрило Реєстр будівельної діяльності

Довідка

Державна архітектурна будівельна інспекція України (ДАБІ) була створена в 2014 році і є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовує і координує Кабмін через міністра розвитку громад і територій.

Рейтинг забудовників Києва за 1-2 квартали 2020

Коментарі - 3

+
+30
bonv
bonv
14 грудня 2020, 13:14
#
Бурхлива імітація зе-роботи в дії. То відміняють, то відновлюють..
+
+15
bonv
bonv
14 грудня 2020, 13:15
#
Мистецтво політика полягає в тому, щоб всі побачили, як він кидається на амбразуру, але ніхто не помітив, що кулемета там немає…
+
+15
bonv
bonv
14 грудня 2020, 13:16
#
Не так страшна криза, як ті, хто нам про неї віщає
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися