Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2020, 7:40

Скільки можна заробити на проблемах країни

У інвесторів з'явився шанс більше заробити на вкладеннях в ОВДП. Підвищені ставки можуть протриматися до середини наступного року.

8 грудня Мінфін підвищив ставки майже за всіма своїми паперами і залучив до бюджету велику суму — 15,96 млрд грн. Це друге велике розміщення за останні два тижні. 24 листопада уряд продав ОВДП на 16,8 млрд грн. Хоча протягом всієї осені залучалося не більше 7,9 млрд грн за раз.

Зараз же владі конче потрібні гроші і вона підвищує дохідність паперів. Для інвесторів у цій ситуації ключове одне — можливість заробити.

Нова дохідність: 12% +

Вперше у 2020 році дохідності держоблігацій переступили психологічну позначку в 12%. За 5-річними ОВДП середня ставка купона склала 12,04% річних, а максимальна — 12,25% річних.

Саме для цього паперу це ще не максимум, адже первинне розміщення даного випуску, яке відбулося ще 12 червня 2019 року, відбулося взагалі під 15,84% (цього тижня відбувалося дорозміщення за старим випуском). Півтора роки тому це був нормальний цінник. Але у 2020 році Мінфін утримував середні ціни за своїм новим розміщенням на 7-10%. Тому поява 12,04% річних стало справжньою сенсацією.

Скарбники деяких банків у бесідах з «Мінфіном» визнавали, що «кусали собі лікті», адже зовсім нещодавно купували аналогічні ОВДП з менш привабливими дохідностями.

Щоб їх зрозуміти, достатньо кількох прикладів на облігаціях, які були розміщені 8 грудня. Цього дня не було жодного первинного розміщення, всі папери були з додаткових випусків.

Скажімо, короткострокові облігації серії UA4000213219, які гасяться 3 березня 2021 року, минулого вівторка були розміщені з середньою дохідністю 10% річних (залучено 3,3 млрд грн). Тиждень тому (1 грудня) папери цій серії дорозміщуватися під 9,89% річних (обсяг залучень — 1,96 млрд грн). А інвестори, що вклалися місяць тому (3 листопада) — взагалі отримали7,5% річних (1,95 млрд грн).

Також показовим є приклад паперів серії UA4000213300, яких цього вівторка було розміщено на 1,86 млрд грн під 11,22% річних. Первинне розміщення відбулося 11 листопада 2020 року, після чого було ще 4 дорозміщення. Кожне наступне було вигіднішим за попереднє:

  • 8 грудня — 11,22% річних (обсяг розміщення — 1,86 млрд грн);
  • 1 грудня — 10,93% річних (531,6 млн грн);
  • 24 листопада — 10,75% річних (521,9 млн грн);
  • 17 листопада — 10,5% річних (298,6 млн грн);
  • 10 листопада — 10,42% річних (281,2 млн грн).

Різниця в дохідності між першою і останньою покупкою паперу — 0,8% річних, в часовому проміжку в 4 тижні.

Чому підвищили відсотки

Головна причина максимальних відсотків за ОВДП у грудні — гострий брак коштів у бюджеті. У Мінфіні розуміли, що, якщо не підвищать дохідності, — не зберуть гроші.

За 11 місяців 2020 року Мінфін, за його даними, звів держбюджет з дефіцитом на 117,2 млрд грн, в тому числі за загальним фондом — зі 130,7 млрд грн при видатках загального фонду на 236,9 млрд грн. Прогноз бюджетного дефіциту на кінець грудня — 150 млрд грн.

Читайте такожДе візьмуть гроші на виплату «8 тисяч Зеленського»

«Основна причина підвищення дохідності — негативний інформаційний фон і, можливо, деякі домовленості з власниками поточних випусків про можливе рефінансування портфеля ОВДП через нові випуски за прийнятною ціною», — розповів «Мінфіну» директор департаменту управління проектами рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик.

Іноземці повернулися та ослабили долар

Підвищуючи ціни на ОВДП, Мінфін полював не тільки за коштами банків, що стали головними скупниками паперів у 2020 році, але і за капіталами іноземців. У 2019-му вони скуповували наші держоблігації, а цього року скоротили свій загальний портфель на 35,9% — зі 115,8 млрд грн до 74,3 млрд грн.

Читайте також: Нерезиденти повертаються в Україну. Прибутковість 5-річних ОВДП досягла 12%

12,04% річних за 5-річними облігаціями та 11,89% за 4-річними зробили свою справу. Частина цих паперів була викуплена іноземними власниками. Що підтверджується офіційною статистикою НБУ: 10 грудня нерезидентський портфель ОВДП у гривні зріс на 1,82 млрд грн (до 75,6 млрд грн).

Цікаво, що у попередній заявці на аукціон 8 грудня, яку Мінфін розміщував 3 грудня, взагалі не було двох довгострокових паперів (на 4 і 5 років). Вона з'явилася ввечері напередодні аукціону. Ходять чутки, що їй передували непрості переговори з нерезидентами.

На розміщення ОВДП майже відразу пішла реакція валютного ринку. Сітібанк та інші іноземці вийшли продавати долар на міжбанку, щоб оплатити боргові папери нашого Мінфіну. Імпортери ж з початку карантину помітно скоротили поставки в Україну, а тому впала потреба в доларі. Таким чином, був створений істотний валютний профіцит.

У середу котирування міжбанку спускалися зі 28,08-28,11 грн/$ до 28,02-28,03 грн/$. Тому Нацбанк після місячної перерви вийшов з покупкою, щоб ринок не скотився в область 27,9 грн/$ або нижче. А ще — щоб підтримати іноземців, які націлені на ОВДП, і допомогти Мінфіну з розміщенням облігацій.

Що буде з дохідностями за ОВДП

Найвища ставка, яку покупці зробили на останньому аукціоні Мінфіну за ОВДП (8 грудня) — 13% річних. Мінфін зрізав цей цінник, але він показав цінові очікування покупців паперів.

Саме такий рівень дохідності в одному з останніх інтерв'ю назвав прем'єр Денис Шмигаль, розповідаючи про плани щодо запозичень.

«Швидше за все, тепер покупці ОВДП будуть намагатися підтягти ставки до 13%, оскільки Шмигаль дав зрозуміти, що уряд готовий до такого рівня ставок», — прокоментувала «Мінфіну» поточні настрої ринку аналітик компанії Concorde Capital Євгенія Ахтирко.

Одні експерти вважають, що прем'єр даремно розповів про максимальні ціни за паперами, адже всі тепер будуть хотіти максимальний відсоток, а хтось — впевнений, що чиновник вчинив правильно.

«Вважаю, ця заява мала на меті не продемонструвати готовність підвищувати ставки, а, навпаки, показати, що у цього процесу є межа. І, схоже, ця тактика спрацювала. За 5-річними паперами на останньому аукціоні середньозважена ставка склала 12,04% річних. Попит на цей випуск з боку нерезидентів показав, що загалом така дохідність їх влаштовує», — зазначив у розмові з «Мінфіном» голова правління Кредитвест банку Ігор Тихонов.

Головне питання на поточний момент: чи буде Кабмін позичати кошти за максимальною ціною або зможе собі дозволити опустити ставку і позичити менше?

Отримання Україною макрофінансової допомоги від Євросоюзу на €623,5 млн та розміщення єврооблігацій на $600 млн під 6,2% річних  полегшили чиновникам завдання зі згладжування бюджетного дефіциту. І це повинно позначитися на цінах запозичень.

Читайте також: Як 600 мільйонів від ЄС врятували гривню

«Однак, ключовим залишається отримання фінансування від МВФ. Якщо це питання буде затягуватися, то ставки, швидше за все, продовжать зростати», — вважає Євгенія Ахтирко.

На користь України можуть зіграти навіть позитивні новини про продовження співпраці. «Одного факту приїзду місії Фонду в Україну може бути достатньо для розморожування макрофінансової допомоги від ЄС. Європа підписала з нами програму на €1,2 млрд., €600 млн з яких — безумовні. Тобто, не вимагають виконання будь-яких спецумов. Вони надійшли до країни в середу. Повністю закрити потребу в ресурсах ці кошти не зможуть. Але критичність ситуації різко знижується», — зазначив Ігор Тихонов.

Загалом же на ціни ОВДП будуть впливати такі фактори:

  • Рівень поточних бюджетних надходжень і, відповідно, потреба Кабміну у фінансуванні дефіциту.
  • Ситуація із захворюваністю на cоvid і наслідки локдауну. Від цього залежать обсяги фінансування медицини і ситуація з наповненням бюджету.
  • Загальна політична і економічна стабільність в країні.
  • Результати перемовин з глобальними кредиторами (МВФ, Єврокомісії тощо) і підсумки розміщення єврооблігацій.
  • Ситуація на міжбанківському валютному ринку.
  • Рівень облікової ставки Нацбанку та інфляція. Це дві базові складові ціни дохідності ОВДП.
  • Політика світових центробанків, від якої залежать настрої нерезидентів — потенційних покупців ОВДП.

Поки що зовнішній фактор грає на користь України. Завдяки останнім емісійним вливанням американського Федрезерву і Європейського Центробанку, ринок переповнений грошовим ресурсом, що підігріває апетит до ризику.

«Якщо на суверенному ринку Європи триматимуться нульові (або негативні) ставки, попит на папери ринків, що розвиваються, буде зростати, і українських в тому числі», — переконаний Віктор Шулик.

Опитані «Мінфіном» фінансисти прогнозують такі зміни дохідностей ОВДП до кінця грудня 2020 року і на січень 2021 року:

  • 3 місяці — 10-10,3% річних;
  • 6 місяців — 10,4-10,7% річних;
  • 1 рік — 11,2-11,4% річних;
  • 2 роки — 11,6-11,8% річних;
  • 3 роки — 11,85-12,0% річних;
  • 4 роки — 11,88-12,0% річних;
  • 5 років — 12,05-12,3% річних.

Якщо під завісу локдауну в січні 2021 року проблеми з фінансуванням бюджету будуть посилюватися, то ціни ще підростуть.

«Великі обсяги фінансування і надалі буду вимагати від уряду частіше йти назустріч ринку і приймати ті ставки, які будуть в заявках на аукціони. Лише активізація нерезидентів може допомогти стабілізації ставок на первинному ринку ОВДП», — впевнений старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

Нерезиденти ж остаточно повернуться на наш ринок, якщо вважатимуть ризики не надто високими, а дохідність — прийнятною.

«Не варто очікувати повернення нерезидентів, якщо в риторику українського політикуму раптом знову повернеться слово «дефолт». Також важливим є питання обмінного курсу. Зокрема, влада не може одночасно заявляти, що їм потрібен вищий курс, нібито для виконання бюджету, і при цьому бажати, щоб на ринок повернулися нерезиденти», — вважає Євгенія Ахтирко.

При загостренні/зниженні ризиків, дохідності за ОВДП в різні тижні можуть зростати або падати на 0,1-0,2% річних. Максимальні дохідності за ОВДП будуть з'являтися в періоди погашень великих старих випусків.

Читайте такожЯкі ОВДП Мінфін планує продавати 15 грудня

У грудні 2020 року Мінфіну залишилася лише одна велика виплата — 16 грудня:

  • 10,3 млрд грн — погашення;
  • 1,5 млрд грн — купон.

На інші дні припадають невеликі платежі за купонами (відсотки), під які не буде потрібно дорозміщення великих випусків ОВДП:

  • 23 грудня — 655 млн грн;
  • 30 грудня — 729 млн грн.

У січні 2021 року два великих погашення старих гривневих держоблігацій (20 і 27 числа). А в першому півріччі їх близько десятка. Ось графік за основними виплатами (тільки погашення гривневих випусків без виплати відсотків):

  • 20 січня — 11,9 млрд грн;
  • 27 січня — 5,6 млрд грн;
  • 24 лютого — 10,6 млрд грн;
  • 3 березня — 7,4 млрд грн;
  • 23 березня — 9,98 млрд грн;
  • 14 квітня — 7,2 млрд грн;
  • 28 квітня — 11,6 млрд грн;
  • 19 травня — 10 млрд грн;
  • 2 червня — 11,3 млрд грн.

Валютні ОВДП та залучення

З доларовими випусками ситуація інша. Одне велике погашення за цими ОВДП відбулося 10 грудня — на $376 млн. До кінця року у Мінфіну лише два валютних платежі, та обидва невеликі, — це відсотки: 17 грудня — $9 млн, а 20-го — €9 млн.

Перші великі виплати за внутрішніми облігаціями в інвалюті припадуть на міжсвятковий період: 6 cічня 2021 року треба буде заплатити $187,3 млн. Швидше за все, їх візьмуть із золотовалютних резервів Нацбанку.

А от наступні погашення валютних ОВДП напевно будуть супроводжуватися розміщеннями нових паперів. Щоб розуміти, коли можна чекати від Мінфіну нових розміщень держоблігацій в доларі і євро, «Мінфін» з'ясував терміни великих виплат у першому півріччі 2021 року:

  • 11 лютого — $378,3 млн + $91,2 млн;
  • 8 квітня — $365,9 млн;
  • 13 травня — €427,7 млн;
  • 3 червня — $806,2 млн

Тут тільки погашення паперів, без виплат відсотків.

Зазвичай, чиновники вдаються до розміщення нових валютних ОВДП у двох випадках:

  • потрібно гасити великі старі випуски і хочуть заощадити резерви Нацбанку;
  • банки не хочуть брати нові гривневі папери, а Мінфін критично потребує грошей.

Читайте також: Чисті валютні резерви НБУ з початку року зменшилися до $15,24 мільярда

«У зв'язку із забороною на кредитування в іноземній валюті (фізосіб), банки мають вільну ліквідність у ВКВ і готові використовувати її для купівлі облігацій внутрішньої держпозики. Останнім часом почали зростати ставки і на валютні папери. Це вказує на те, що Мінфін був змушений посилювати привабливість і цих ОВДП», — прокоментувала ситуацію Євгенія Ахтирко.

Довго дохідність доларових паперів Мінфіну трималася близько рівня 3,5% річних, і лише останнім часом стала зростати на 0,2-0,3% річних. 8 грудня чиновники встановили середню ставку за 12-річними ОВДП в американській валюті — 3,79% річних.

Було багато розмов про те, що уряд може підняти валютну дохідність до 4%, проте поки що в це мало вірять. Оскільки в українських банків спостерігається надлишок дешевої валютної ліквідності: середні ставки за доларовими вкладами населення перебувають в межах 0,6-1,2% річних. У міру загострення конкуренції на валютні папери не виключається невелике зменшення ставок з рівня 3,79% річних.

На 2021-й фінансисти дають загальний прогноз для всіх паперів: збереження підвищених дохідностей у першому півріччі. Доки уряд буде домовлятися з МВФ про виділення кредитного траншу і переживати наслідки жорсткого локдауна.

Але з другого півріччя експерти допускають відкат дохідностей на 1-2% річних за гривнею (до 9-11% річних) і на 0,5% (до 2,8-3%) — за валютою.

«Зростанню інвестиційної привабливості сприятимуть відкриття ринку землі, легалізація грального бізнесу, приватизація. Очікується розширення рядів покупців ОВДП: територіальні громади, які вже сформували перший невеликий портфель держоблігацій, учасники пенсійного ринку — після запуску накопичувальної пенсійної системи. Також в папери можуть активніше вкладати зайву ліквідність українські компанії», — уточнив Ігор Тихонов.

Олена Лисенко для «Мінфіну»

Коментарі - 14

+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
14 грудня 2020, 9:59
#
Стратегии торговли на фондовом рынке:

https://www.youtube.com/watch?v=T0jbgtAF2aI

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин»,

оставляйте комментарии под новым видео ;)
+
+49
DCLXVI
DCLXVI
14 грудня 2020, 10:00
#
Нынешняя власть действует по принципу - после нас хоть трава не расти.
+
+63
Volshebnik
Volshebnik
14 грудня 2020, 10:40
#
Сейчас где-то засмеялся с твоих слов Порошенко, при котором размещали ОВГЗ под 15-17%! И это без пандемии и одного из худших мировых кризисов!..
+
+109
AlSaher
AlSaher
14 грудня 2020, 11:28
#
Он бы в любом случае назвал причину почему он так делает. Хоть и выдуманная она была б правдивей тех что сейчас у власти - «ну мы эээ...ну это...того». Клоуны
+
+84
VaDRo
VaDRo
14 грудня 2020, 12:16
#
О да, что такое война по сравнению с пандемией! Да и неплохо бы на объемы глянуть. Ну да какому поклоннику Зеленского нужен анализ и факты?
+
+53
Qwerty1999
Qwerty1999
14 грудня 2020, 13:42
#
Volshebnik
«размещали ОВГЗ под 15-17%!»


А может всё выглядит намного проще,
если не полениться посмотреть на Минфине
страничку с учётными ставками НБУ…

https://index.minfin.com.ua/banks/nbu/refinance/

.
+
+33
bonv
bonv
14 грудня 2020, 13:19
#
Клиент инвестиционному консультанту:
— Я хотел бы вложить мои деньги в налоги, я слышал, что они очень скоро будут расти!:))
+
0
mary27
mary27
14 грудня 2020, 14:25
#
Автору статьи - ''заработать'' 13% при девальвации гривны более 15%?)
Это вообще-то называется убытки.
+
0
knaz197
knaz197
14 грудня 2020, 14:53
#
Сейчас идет ревальвация
+
0
mary27
mary27
14 грудня 2020, 18:27
#
Менее чем на 1%.
+
+1
Цой Жив
Цой Жив
14 грудня 2020, 16:28
#
«... розміщення єврооблігацій на $600 млн під 6,2%»
А на аукціоні 08.12 розмістили ОВДП в $ під 3,79%.
Не розумію, чому з єврооблігаціями так переплатили? Чому б не взяти через ОВДП майже вдвічі дешевше?
+
0
knaz197
knaz197
14 грудня 2020, 16:32
#
Сроки - еврооблигации на 33 года. в овгз нет таких длинных денег
+
+15
Rubi0
Rubi0
14 грудня 2020, 21:57
#
На 33 года в евро под 6.2 процента, это ж считай пенсионная реформа для ищбранных
+
+15
kovalden
kovalden
15 грудня 2020, 7:05
#
*** потому что)
*** не мамонт, *** не вымрет)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися