Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 грудня 2020, 17:21

ЄС скасував бюджетну блокаду Польщі та Угорщини

На саміті лідерів Європейського Союзу було досягнуто домовленості про зняття умовної блокади з Польщі та Угорщини і включення країн до плану по відновленню економіки ЄС обсягом в 1,8 млрд євро. Про це повідомляє видання politico.eu.

ЄС скасував бюджетну блокаду Польщі та Угорщини
Фото: rbc.ua

Що відбувалося

Певний час тому уповноважені представники Польщі та Угорщини заблокували запропонований пакет заходів, оскільки доступ до грошей вперше пов'язали з дотриманням верховенства права.

Варшава і Будапешт, однак, ризикували втратити багатомільярдні виплати від ЄС. Головну роль в домовленості зіграли представники Німеччини, яка на даний момент головує в Раді Євросоюзу.

Угода передбачає, що механізм застосовується тільки до бюджету ЄС на 2021-2027 роки і стосується фонд відновлення економіки.

Вперше в офіційних документах ЄС з'явиться механізм, здатний покарати країну, що не дотримується цінностей Євросоюзу.

В окремій декларації буде зазначено, що прив'язка верховенства права буде застосовуватися об'єктивно і тільки для забезпечення належного використання грошей ЄС, а не для покарання країн, повідомляє Reuters.

Що це означає

Сторони погодилися на компроміс, згідно з яким текст нової угоди залишається незмінним, але не буде використаний, поки Угорщина і Польща не зможуть оскаржити її законність у вищому суді ЄС та отримати вирок.

На практиці ця поступка Будапешта і Варшави означає, що впровадження механізму буде відкладено — принаймні на місяці, хоча можливо й довше.

Читайте також: Європарламент закликав ухвалити семирічний бюджет, незважаючи на вето двох країн

Як вдалося уникнути конфлікту

Лише в останню хвилину Євросоюзу вдалося врятувати План семирічного бюджету (Multiannual Financial Framework) та спеціальний План порятунку «Наступне покоління ЄС».

Документи, які так складно дискутувалися влітку через суперечки навколо механізму розподілу коштів, знову опинилися під загрозою зриву. Тепер — через визначення верховенства права передумовою для отримання фінансування.

Категорично проти цієї норми виступили Польща і Угорщина — країни, які найбільше критикують за недотримання принципів верховенства права.

Згідно з останніми домовленостями щодо механізму розподілу коштів у межах нового семирічного бюджету ЄС і бюджету на подолання наслідків пандемії, встановлюється залежність між розміром виплат і дотриманням принципів верховенства права.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що відповідні правила будуть застосовуватися тільки до бюджетних коштів ЄС, а якщо хто ними незадоволений, то повинен йти в суд, де і вирішуються такі суперечки.

Таку ініціативу підтримують і більшість європейців — згідно з проведеним у вересні-жовтні опитуванням Kantar, 77% опитаних громадян Євросоюзу відповіли, що гроші ЄС не повинні виділятися без поваги до верховенства права і демократичних цінностей.

Хто виграв насправді

Компроміс дозволив всім сторонам заявити про перемогу.

З одного боку, досягнута домовленість дозволяє країнам-дисидентам, як мінімум, «зберегти обличчя», заявивши про свою перемогу.

Саме таким чином на прийняття компромісу відреагувала міністр юстиції Угорщини Юдіт Варга. «Перемога! Нам вдалося відокремити ідеологічні очікування від фінансової допомоги під час пандемії і запобігти політичному шантажу. Досягнута домовленість поважає Договори ЄС і нашу національну ідентичність. Ще один тріумф дружби Угорщини та Польщі!» — пише вона.

Щоправда, в польському уряді угоді радіють не всі. Проти неї вже виступив міністр юстиції Збігнєв Зьобро, який перебуває в гострому конфлікті з главою уряду і намагався показати, що саме він готовий до кінця стояти за національні інтереси.

Якщо перемога Варшави і Будапешта має тактичний характер, то перемога ЄС — швидше стратегічна.

Європейські лідери дякують Німеччині таАнгелі Меркель за досягнутий компроміс. Зокрема, Крістін Лагард, глава Європейського центрального банку, написала: «Чудові новини!» — і привітала головування Німеччини в Раді ЄС. Еммануель Макрон, президент Франції, написав: «Ми щойно ухвалили надійну угоду про механізм, який буде введений в дію для дотримання верховенства права. Європа йде вперед, об'єднана, і несе свої цінності».

Хочете знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 5

+
+15
Віталій А
Віталій А
13 грудня 2020, 19:28
#
Німці і французи дивляться на витівки Польщі й Угорщини і думають, що як же добре, що не взяли в ЄС більше ніяких східноєвропейських Сомалі.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
14 грудня 2020, 17:21
#
А может хотят по быстрому закрыть конфликт пока к ним не подтянулись страны после развала Югославии, не так уж и давно миротворцев из Косово вывели.
+
+8
preyvanamor
preyvanamor
14 грудня 2020, 5:07
#
«1,8 млрд євро» ???? може все-таки ТРИЛЬЙОН, а не мільярд? Я більш ніж впевнений, що трильйон.
+
+14
dealecito
dealecito
14 грудня 2020, 10:54
#
В Україні з'явився культ ЄС. Критикувати ЄС не можна, а інакше ти або відсталий Сомалі, або агент Москви. Вони просто святий грааль якому і вони завжди праві, а всі решта просто папуаси, які ні в чому не розбираються.
+
+15
locustsucol
locustsucol
14 грудня 2020, 19:18
#
«В Україні з'явився культ ЄС. Критикувати ЄС не можна» - Неправда. Будь ласка, факти ?
В Україні з'явився культ брехні та маніпуляції - от це правда.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися