Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2020, 12:30

Morgan Stanley: біткоїн поступово витіснить долар

Долар втрачає свої позиції в якості світової резервної валюти, і біткоїн вже почав поступово замінювати його в якості інструменту платежу і заощадження. Про це заявив глобальний стратег американського фінансового конгломерату Morgan Stanley Ручір Шарма, пише РБК.

Долар втрачає свої позиції в якості світової резервної валюти, і біткоїн вже почав поступово замінювати його в якості інструменту платежу і заощадження.
Фото: rbc.ua

На його думку, в майбутньому цей процес прискориться, і тому є кілька причин.

Прогноз стратега

По-перше, долар тримає статус резервної валюти 100 років. У минулому тільки п'ять країн мали такий статус: Португалія, Іспанія, Нідерланди, Франція і Великобританія. Валюта кожної з цих держав зберігала своє домінуюче становище в середньому 94 роки. Це піднімає питання про те, скільки ще протримається долар, і що стане його наступником, вважає Шарма.

«Домінування долара, швидше за все, закінчиться, коли світ почне втрачати впевненість у тому, що США можуть продовжувати платити за своїми зобов'язаннями. Це ставало причиною до падіння резервних світових валют в минулому», — розповів Шарма.

Читайте також: Як продати біткоїн: інструкція для тих, хто вперше вклався в крипту

З його точки зору, криптовалюта може претендувати на статус резервної. Попит на біткоїн виріс в кризу через падіння довіри суспільства до національних валют. Вони знецінюються через політику держав по друку грошей. Шарма назвав це причиною, по якій інвестори під час пандемії почали «оптом» скуповувати біткоїн. В результаті BTC з березня подорожчав на 400% і став однією з кращих інвестицій року. Стратег додав, що навіть після закінчення пандемії країни навряд чи перестануть проводити додатковий випуск валюти.

По-друге, біткоїни стали використовувати невеликі компанії в рамках міжнародної торгівлі, продовжив Шарма. Це переважно стосується таких країн, як Нігерія, де є труднощі з оборотом доларів, і як Аргентина, де курс національної валюти вкрай нестабільний.

Додатковим драйвером поширення криптовалют в цьому ключі стала участь PayPal. У листопаді платіжна система додала підтримку BTC і ще трьох монет для американських користувачів і повідомила, що в 2021 році доступ до аналогічних функцій отримають клієнти в інших частинах світу.

Читайте также: Биткоин подорожал после обвала на 2,23%. Эксперты предсказывают ему статус глобального актива

Третім фактором Шарма назвав поступове зниження скепсису по відношенню до криптовалют. Негативно дивляться на біткоїн і інші монети в основному ті, хто виріс в не цифрову епоху, тобто старше покоління. Молоді, навпаки, більш прихильні до цифрових активів. Згідно зі статистикою, ними володіють 27% мілленіалів, і ця частка зростає, зазначив стратег. Він припустив, що попит на криптовалюту буде продовжувати збільшуватися також з боку технічно-підкованих людей, і ця тенденція буде посилюватися у міру необхідності введення нормативного акта цифрових активів урядами.

Стрімке зростання ціни біткоїна все ще може виявитися бульбашкою, попередив Шарма. Але навіть якщо він лопне, подорожчання криптовалюти має сприйматися країнами, що друкують валюту, як сигнал. Національні валюти, особливо долар, не завжди буде єдиним, що заслуговує довіру засобом обміну або платежу, резюмував Шарма.

Передісторія

Курс біткоїна протягом останніх двох місяців знову оновив історичний максимум. Так, 30 листопада він досягав $19,863 тис., тоді як у грудні 2017 р. на піку — $19,799 тис.

Коментарі - 16

+
+97
Qwerty1999
Qwerty1999
10 грудня 2020, 12:39
#
«Национальные валюты, особенно доллар, не всегда будут единственным заслуживающим доверие средством обмена или платежа, резюмировал Шарма.»

Национальные валюты всегда будут иметь в качестве своей поддержки активы тех или иных государств-эмитентов даже если доверие участников к этим валютам будет ослаблено.

А вот стоимость биткона, кроме гипертрофированного доверия к нему не имеет никакой материальной поддержки, разве что кроме себестоимости майнинга, выраженной в тех же долларах США.
+
+15
lika197
lika197
10 грудня 2020, 13:02
#
Сколько б ни было революций, всегда одни и те же люди во власти.
Сколько б ни было валют, всегда одни и те же люди за ними.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
10 грудня 2020, 14:15
#
Есть такое понятие - преемственность поколений...

Заводите семьи, рожайте, растите и воспитывайте детей,
передавайте им свой опыт и знания, а впоследствии и активы,
возможно тогда ваши дети продолжат ваш бизнес...
+
0
lika197
lika197
10 грудня 2020, 15:28
#
Вы не мне. Расскажите это моим родителям, которые накапливали неплохой капитал в их жизни, но с очень коммунистическим менталитетом, хотят получить зарплату но никак не хотят заниматься бизнесом. А пока я бегаю с капиталиста до капиталиста уже 10 лет, очень много достижений для других, но никак не могу окончательно «откупить» себя… как только начинаете немножко зарабатывать и есть росток успеха, от вас стараются забрать и отдать другим и все проигрывают…
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
10 грудня 2020, 16:14
#
Откройте своё дело и добейтесь успеха.
Либо купите чужой бизнес и сделайте его успешным.

Постоянно кивать на своих родителей или конкурентов - неблагодарное дело...
+
+57
bonv
bonv
10 грудня 2020, 12:42
#
Витіснили бакс ніхто не зможе.. Але біткоїн займе своє місце серед лідерів:).
+
0
dealecito
dealecito
10 грудня 2020, 12:52
#
Я ось думаю про інше, ок країни друкують більше грошей, а компанії створюють все більше криптовалют і кожна на якійсь новій супер-навороченій блокчейн системі. В чому тут колосальна різниця? Зараз крім біткойна популярний етеріум, завтра ще якась інша криптовалюта стане популярною.
+
+55
bonv
bonv
10 грудня 2020, 13:07
#
Біткоїн це як бакс серед інших валют..
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
10 грудня 2020, 15:09
#
А раньше писали, что «биткоин — это цифровое золото»…

Может пора выработать единую точку зрения на биткоин,
ну как это принято во всех мировых религиях и верованиях,
а не менять формулировки по прошествии времени
или после смены главы церкви…
+
+30
bonv
bonv
10 грудня 2020, 15:20
#
Нічого і не змінилося.. У валюті порівнюємо до бакса а в дорогоцінних металах до золота. Що не зрозуміло?
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
10 грудня 2020, 15:22
#
Ну тогда это меняет всё дело...
+
+72
neverice
neverice
10 грудня 2020, 13:17
#
В результате BTC с марта подорожал на 400% и стал одной из лучших инвестиций года.
Именно поэтому биткоин и не станет резервной валютой. Ибо одна из главных фишек долара — цены в мире так или иначе привязаны к нему. Золото тоже вот популярно в качестве резерва, в том числе — золотовалютного — но почему-то никто не выставляет цены в золоте.
Ну и есть множество других факторов — потому, биткоин можно рассматривать лишь как ограниченный в добыче ресурс, цифровое золото. Похуже в качестве надежности, лучше в удобстве торговли.
+
+9
come2dima
come2dima
10 грудня 2020, 14:08
#
«Доминирование доллара, скорее всего, окончится, когда мир начнет терять уверенность в том, что США могут продолжать платить по своим обязательствам. Это становилось предпосылкой к падению резервных мировых валют в прошлом», — рассказал Шарма.
А биток вообще ничем не обеспечен. Значит и терять уверенность в том чего нет - нельзя. Профит.
+
+18
kilibomb
kilibomb
10 грудня 2020, 14:44
#
Главное, что бы колумбийская таможня давала добро
+
0
yurahist
yurahist
10 грудня 2020, 15:11
#
Долар резервна валюта наче з 44 р. - Бреттон-Вудські угоди - ще не пройшло 100 років.
+
0
Daos
Daos
10 грудня 2020, 19:23
#
Ещё несколько Трампов в США и несколько «пандемий» и доллар сам себя вытеснит.
Ах! Да! Ещё полицаям несколько афроамеров надо завалить:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися