Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 грудня 2020, 14:59

Сбербанк втратив ліцензії на фондовому ринку

Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Сбербанку та залишив без змін постанову Окружного адмінсуду м. Києва від 12.07.16 й ухвалу Київського апеляційного адмінсуду від 08.09.16. Саме цими судовими рішеннями банку було відмовлено в задоволенні позову до Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) про скасування рішення Нацкомісії від 24.07.15 щодо анулювання ліцензій Сбербанку на діяльність на фондовому ринку. Про це повідомляється у Державному реєстрі судових рішень.

Сбербанк втратив ліцензії на фондовому ринку
Фото: liga.net

Які ліцензії Сбербанку анульовано

Нацкомісія свого часу відкликала ліцензії банку на такі дії на фондовому ринку:

  • торгівля цінними паперами;
  • дилерська діяльність;
  • андеррайтинг;
  • депозитарна діяльність;
  • діяльність із зберігання активів пенсійного фонду.

Чому були анульовані ліцензії

Cтруктура власності Сбербанку станом на 30.06.15 доводить, що прямим власником ПАТ «Сбербанк» з часткою у статутному капіталі банку 100% одноосібно є ВАТ «Сбербанк Росії», який зареєстрований за законодавством Російської Федерації – держави, що здійснює збройну агресію проти України у значенні, наведеному у статті 1 Закону України «Про оборону України».

Опосередкованим власником ПАТ «Сбербанк» з істотною участю у розмірі 50% є Центральний банк Російської Федерації, який зареєстрований за законодавством РФ. Він також прямий власник ВАТ «Сбербанк Росії» з часткою у розмірі 50% статутного капіталу цього банку.

Читайте також: Верховний Суд підтвердив правомірність виведення з ринку Астра Банку

Cвої позовні вимоги Сбербанк аргументував тим, що затверджений Нацкомісією порядок зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) не передбачає можливості анулювання ліцензії НКЦПФР у разі наявності контролю діяльності банку особами з держав, що здійснюють озброєну агресію проти України.

Натомість Верховний Суд України наголосив, що відповідні підстави анулювання ліцензії передбачено Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності». Тому, приймаючи оскаржувані у цій справі рішення, НКЦПФР реалізувала надані законом повноваження у сфері ліцензування господарської діяльності.

Читайте також: Верховний суд переніс перегляд рішення з виплати Приватбанком 364 мільйонів А-Банку

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 1

+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
7 грудня 2020, 16:05
#
А на что собственно «Сбербанк России» рассчитывал?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися