Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2020, 15:44

Верховний Суд підтвердив правомірність виведення з ринку Астра Банку

Верховний Суд 17 листопада у повному обсязі задовольнив касаційну скаргу Національного банку щодо правомірності рішення стосовно виведення Астра Банку з ринку. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Верховний Суд підтвердив правомірність виведення з ринку Астра Банку
Фото: bank.gov.ua

Судові хроніки Астри

Касаційну скаргу було подано на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 26 квітня 2019 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 вересня 2019 року. Саме цими рішеннями раніше визнано протиправним та скасувано рішення НБУ про віднесення Астра Банку до категорії проблемних та неплатоспроможних.

Верховний Суд, скасувавши судові рішення попередніх інстанцій та відмовивши в задоволенні позову колишнього власника банку, поставив крапку в тривалій судовій тяганині, яка розпочалася ще в 2015 році.

Читайте також: ФГВФО обурений скасуванням ліквідації Астра Банк

До речі, Астра Банк є єдиним банком, який було виведено з ринку шляхом його продажу компанії-інвестору, а саме компанії Agro Holdings (Ukraine) Limited, яка його докапіталізувала. У подальшому банк вийшов на ринок під новим брендом – Агропросперіс Банк.

Судові справи НБУ

Національний банк наголошує на тому, що законодавство визначає дискреційні повноваження Національного банку і саме Правління НБУ встановлює факт здійснення банком ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників і кредиторів банку.

«Національний банк вітає законне та обґрунтоване рішення суду найвищої інстанції. Суд вичерпно та всебічно дослідив матеріали справи, які беззаперечно підтверджують законність рішень Національного банку, оскільки від цього залежить ефективна робота банківської системи, фінансова стабільність та інвестиційна привабливість країни», – зазначили у Нацбанку.

Довідково

Національний банк 19 березня 2015 року ухвалив рішення про віднесення ПАТ «Астра Банк» до категорії неплатоспроможних. Основною підставою для такого рішення був факт встановлення здійснення банком ризикової діяльності, а саме: встановлено, що в банку існує концентрація коштів у Дельта Банку, який на той час вже було віднесено до категорії проблемних, у сумі 163,8 млн грн, або 91,2% активів Астра Банку. Це є беззаперечною ознакою ризикової діяльності банку, що загрожує інтересам вкладників і кредиторів банку. У зв’язку з цим Національний банк відніс Астра Банк до категорії проблемних.

Астра Банк не запропонував жодних дієвих заходів стосовно відновлення ліквідності та приведення діяльності банку у відповідність до вимог законодавства. Це є свідченням обґрунтованості ухвалення Національним банком рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних до спливу 180 днів після віднесення його до категорії проблемних.

Коментарі - 1

+
+26
Qwerty1999
Qwerty1999
27 листопада 2020, 15:57
#
Через пять лет оказалось, что это не Гонтарева виновата в финансовых проблемах ОАО «Астра Банк»
а исключительно собственник и топ-менеджмент банка.

Гонтарева всего-лишь следовала букве закона... 

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися