Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 грудня 2020, 8:23

Fitch прогнозує зниження ціни на нафту в 2021 році

Рейтингове агентство Fitch Ratings очікує, що ціни на нафту Brent впадуть до $45 за барель в 2021 році, попри хороші новини про вакцини проти коронавірусу. Про це пише mind з посиланням на CNBC.

Рейтингове агентство Fitch Ratings очікує, що ціни на нафту Brent впадуть до $45 за барель в 2021 році, попри хороші новини про вакцини проти коронавірусу.
Фото: rbc.ua

Прогноз аналітиків

Згідно з опитуванням 36 аналітиків, ціна на нафту марки Brent в наступному році може скласти близько $49,35, при цьому найбільш поширений прогноз – $50. Управління енергетичної інформації США очікує, що міжнародний орієнтир складе $46,59.

Читайте також: Нафта: відчайдушні надії на швидку підтримку ОПЕК

Аналітики Fitch Ratings є більш обережними у своїх пронозах.

«Ми очікуємо, що в наступному році ціни на нафту Brent в середньому будуть на рівні $45», – сказав старший директор агентства Дмитро Маринченко кореспонденту. – Це передбачає, що попит буде залишатися слабким, принаймні, до другого півріччя, тому що прогрес з масовою вакцинацією, ймовірно, буде не дуже швидким».

Що вплинуло на ціни

Ціни на нафту зросли, коли кілька фармкомпаній, в тому числі Pfizer – BioNTech і Moderna, оголосили про високі показники ефективності своїх вакцин.

Проте, за словами Маринченко, вакцини «ймовірно, не матимуть істотного впливу» на попит на нафту до другої половини 2021 року.

«При слабкому попиті і в умовах, коли ОПЕК намагається керувати пропозицією… щоб уникнути великих надлишків або дефіциту на ринку, ми очікуємо, що в наступному році ціни будуть на рівні $45», – пояснив він.

Читайте також: На тлі пандемії ОАЕ можуть вийти з ОПЕК+ і обвалити ринок нафти — Bloomberg

Передісторія

3 грудня 2020 року країни ОПЕК+ домовилися залишити в силі обмеження на видобуток нафти, які діяли з травня цього року. Саме ці заходи підтримали нафтові котирування на відносно високому рівні в 2020-му.

На думку експертів Commonwealth Bank of Australia, нова угода означає, що світові запаси нафти можуть почати зменшуватися в першому кварталі 2021 року. Тим часом вони відзначають, що зростання поставок з Лівії і потенційне збільшення видобутку в Ірані в разі поліпшення відносин зі США можуть істотно вплинути на нафтові ціни.

Позиції лідерів угоди Росії і Саудівської Аравії досить сильно розійшлися, але компромісний варіант дозволить їм продовжувати дружбу і балансування нафтового ринку. Росія буде готова вже з січня збільшити видобуток нафти на 125 тис. б/д.

Згідно з новими домовленостями, з початку 2021 року обмеження все ж зміняться, але не так сильно: в січні учасниці альянсу зможуть збільшити видобуток нафти на 500 тис. б/д. Умови угоди будуть переглядатися щомісяця.

Читайте також: Країни ОПЕК + домовилася про найбільше в історії скорочення видобутку нафти

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
7 грудня 2020, 10:31
#
Давай до 20 а рубль на 120:)))
+
0
bonv
bonv
7 грудня 2020, 10:45
#
Якщо нафта і далі так падатиме то путін на Водохреще піде не купатись до ополонки,а топитись!:)))
+
0
bonv
bonv
7 грудня 2020, 11:05
#
Нефть дешевеет — бензин дорожает. Нефть дорожает — бензин дорожает. Нефть ничего не делает — бензин все равно дорожает. Бензин целеустремленный и плевать хотел на условности. Будь как бензин!:)))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися