Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 жовтня 2019, 16:28

ФГВФО обурений скасуванням ліквідації Астра Банк

Через рішення судів, які скасовують ліквідацію Астра Банку, під загрозою опинилися іноземні інвестиції. Про це йдеться в повідомленні Фонду.

Через рішення судів, які скасовують ліквідацію Астра Банку, під загрозою опинилися іноземні інвестиції.
Фото: 5.uа

«Фонд гарантування вкладів готує касаційну скаргу до Верховного Суду і сподівається на справедливе рішення», — йдеться в повідомленні.

Причина

19 вересня Шостий апеляційний адмсуд прийняв рішення, яким підтвердив рішення Окружного адмінсуду Києва про скасування ліквідації Астра Банку — єдиного банку, який був виведений з ринку шляхом продажу інвестору.

Що відомо

  • НБУ визнав банк неплатоспроможним 19 березня 2015 року.

  • За результатами відкритого конкурсу в травні 2015 року власником 100% акцій Астра Банку стала компанія Agro Holdings (Ukraine) Limited — дочірня компанія інвестфонду, керованого NCH Capital (США), ключовим напрямом діяльності якого є фінансування українських сільгоспвиробників.

  • Проте в 2019 році колишній власник Астра Банку — компанія Калума Холдінгз Лімітед (Kalouma Holdings Limited) — подала позов про скасування рішень НБУ щодо проблемності і неплатоспроможності банку, а також рішень ФГВФО про запровадження тимчасової адміністрації. Окружний адмінсуд Києва позов задовольнив.

«Приймаючи це рішення, суд, по суті, взяв на себе функції регулятора», — вважають у ФГВФО.

По-перше, суд порахував, що на момент виведення з ринку у банку було достатньо коштів. Зокрема, на його кореспондентських рахунках в НБУ нібито було розміщено 3,3 млн грн, тоді як за даними НБУ ця сума не перевищувала 0,6 млн грн (це 3,5% від зобов'язань Астра Банку) з необхідних для покриття вимог кредиторів понад 17 млн грн.

По-друге, на думку ФГВФО, суд проігнорував факт здійснення банком ризикової діяльності, яка загрожує інтересам вкладників та інших кредиторів: більше 90% від активів знаходилися на рахунках Дельта Банку, який був віднесений до категорії неплатоспроможних теж у березні 2015 року.

У Фонді зазначають, що за 100% акцій Астра Банку іноземний інвестор заплатив 92,1 млн грн, після чого докапіталізував банк на сотні мільйонів гривень, щоб привести його у відповідність до нормативів НБУ.

«Зараз же, у результаті рішень Окружного адміністративного суду Києва і Шостого апеляційного адміністративного суду, ці інвестиції опинилися під загрозою», — підкреслюють у ФГВФО.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися