Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 листопада 2020, 17:21

Підприємства групи «ТАС» випустили облігації майже на 2 мільярди

Підприємства групи «ТАС» Сергія Тігіпка з урахуванням ситуації на фінансовому ринку вирішили випустити корпоративні облігації на загальну суму 1 млрд 885 млн грн і 3 млн євро. Про це повідомив директор департаменту міжнародних проектів групи Роман Гороховських, пише Інтерфакс.

Підприємства групи «ТАС» Сергія Тігіпка з урахуванням ситуації на фінансовому ринку вирішили випустити корпоративні облігації на загальну суму 1 млрд 885 млн грн і 3 млн євро.
Фото: delo.ua

Корпоративні облігації

«У цьому році було прийнято рішення випустити новий для групи інструмент, який в даний момент має перспективи і може бути оптимальним, — корпоративні облігації», — сказав він.

«З'являється якийсь розрив і якась можливість між ставками, за якими клієнти банків хотіли б розміщуватися, і ставками, за якими компанії групи можуть залучити фінансування», — пояснив Гороховських.

Він зазначив, що з урахуванням наявності в групі «ТАС» підприємств з різних секторів, у потенційних інвесторів є досить хороший вибір і можливість з кожним інвестором узгодити індивідуальні умови і прибутковість.

Читайте також: Дві можливості втекти з дешевшає депозиту

На думку директора департаменту, ймовірні покупці корпоративних облігацій підприємств групи «ТАС» — ті, «хто знає нашого акціонера і групу, хто розміщує пасиви в банках групи». «Ризики практично ті ж, так як власник той же, але прибутковість підприємства можуть запропонувати вище», — зазначив Гороховських.

Хто випустив облігації

Він вказав, що ТОВ «Центр фінансових рішень» (ТМ КредитМаркет) випустило облігації на 425 млн грн, друга на українському ринку лізингова компанія ТОВ «УЛФ-Фінанс» — на 500 млн грн, ПрАТ «Дніпровагонмаш» — на 200 млн грн, третій на ринку приватний власник вагонів-зерновозів ТОВ «ТАС-Логістик» — на 200 млн грн, ПрАТ «Асфальтобетонний завод „Столичний“ — на 160 млн грн, Таскомбанк — на 400 млн грн і один з найбільших виробників сокових концентратів ТОВ» Соковий завод Кодимський "- на 3 млн євро.

Він додав, що над випуском облігацій працює також агрохолдинг «ТАС-Агро».

Що таке корпоративна облігація

Корпоративна облігація — облігація, що випускається корпораціями (юридичними особами) для фінансування своєї діяльності. Як правило, корпоративна облігація є довгостроковим борговим інструментом з терміном погашення більше року.

Форма: Документарний цінний папір на пред'явника, або бездокументарний цінний папір.

Читайте також: Корпоративні облігації. Чи варто вкладатися фізособам

Чотири «мінуси» облігацій

  • Головний недолік корпоративних і міських паперів в порівнянні з ОВДП — це оподаткування. Ніяких пільг. Інвестор повинен заплатити податок з доходів фізосіб за ставкою 18% і військовий збір 1,5% — всього 19,5%. Аналогічні податки сплачуються з доходів по депозитах.
  • Нюанси з гарантіями вкладень. За корпоративними облігаціями зазвичай немає гарантій.
  • Терміни розміщень. Короткострокових розміщень муніципальних і корпоративних облігацій, на 1-2 роки, зовсім небагато. Превалюють випуски на 3-10 років. Однак далеко не всі вкладники готові розміщувати кошти на настільки тривалі терміни.
  • Нерозвинений ринок. Немає ліквідного вторинного ринку облігацій. Тобто їх непросто перепродати на першу вимогу, якщо раптом буде потрібно гроші.

Група «ТАС»

Група «ТАС» заснована в 1998 році. Сфера її бізнес-інтересів охоплює фінансовий сектор (банківський та страховий сегменти), промисловість, нерухомість, агросектор, венчурні проєкти. Засновником і основним акціонером групи є Сергій Тігіпко.

Коментарі - 4

+
0
mary27
mary27
24 листопада 2020, 22:18
#
Одни из немногих украинских не мусорных корпоративных облигаций.
+
+15
mike123
mike123
29 листопада 2020, 19:57
#
«Главный недостаток корпоративных и городских бумаг по сравнению с ОВГЗ — это налогообложение»

Это вы серьезно???
Или это только мне одному кажется, что сохранность капитала важнее доходности?
Дефолт Украины был лишь дважды, в то время как корпоративные дефолты в Украине - событие регулярное.

Нулевые гарантии по корпоративным долгам - это главное отличие корпоратвиных облигаций от ОВГЗ. Это не «нюанс», как стыдливо упомянуто в статье, а решающий фактор.

Очевидно, автору статьи свои деньги инвестировать в облигации не приходилось - ни в корпоративные, ни в ОВГЗ...
+
0
mary27
mary27
5 грудня 2020, 14:16
#
Напомните, в какомгоду был дефолт Украины? По остальному - согласна.
+
0
mike123
mike123
7 січня 2021, 3:10
#
Последний в 2014 году.
До этого в конце девяностых.
Да, каждый раз это называли реструктуризацией, но суть от смены названия не меняется.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися