Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 листопада 2020, 7:40

Тиск на гривню зростає: що буде з курсом на цьому тижні

Весь минулий тиждень ринок лихоманило і з середи курс долара і євро активно зростав. Загалом за 16-20 листопада долар на міжбанку подорожчав до 28,31/28,325 грн, а євро — до 33,6011/33,6189 грн. Цього тижня тиск на гривню ще збільшиться.

Слідом за безготівковою валютою росли і цінники обмінок. Період розрахунків клієнтів з бюджетом зазвичай завжди працював на зміцнення гривні і створював надлишок пропозиції валюти на торгах. Але цього разу все було інакше. Попит з боку нерезидентів і місцевих покупців швидко перекривав обсяг пропозиції, що в кінцевому підсумку призводило до зростання котирувань.

НБУ участі в торгах не брав і інтервенцій для згладжування курсових коливань не проводив. Натомість його добровільний «помічник» Укргазбанк іноді був помічений на ринку з продажем дефіцитної валюти за максимально високими котируваннями. Саме продажі держбанку збивали наростаючий ажіотаж.

Дуже слабо пройшло розміщення Мінфіном ОВДП на аукціоні 17 листопада, що також не підтримало нацвалюту у важкий момент. Гривневих облігацій було продано всього на 373,9 млн, валютних — на $75,9 млн. Ці обсяги істотно не вплинули на поведінку ресурсного і валютного ринків.

Найближчими днями експортери отримають основні суми відшкодувань ПДВ, а в четвер валютний ринок по долару працюватиме на умовах ТОМ. З одного боку, це змусить клієнтів активно закривати свої покупки валюти з понеділка по середу, а з іншого — знизить інтерес до її продажу у експортерів. При такому розкладі на ринку тиск на гривню тільки зросте.

Що вплине на курс наприкінці листопада

Основними факторами, що впливають на поведінку учасників ринку, найближчим часом будуть:

1. Наближення кінця місяця, виплати відшкодувань ПДВ експортерам і День Подяки в США.

Бізнесу треба оперативно закрити всі свої валютні розрахунки по листопаду, що збільшить статистику торгів у понеділок — середу і в п'ятницю. У четвер в США відзначають День подяки і угоди по долару на українському міжбанку проходитимуть ТОМом. Це непопулярна у нас форма розрахунків. Тому клієнти проведуть свої операції або в середу, або перенесуть їх відразу на п'ятницю, що і знизить обсяги доларових торгів четверга до мінімуму.

Читайте також: Перспективи гривні: чи очікувати долар нижче 28 або купувати зараз (відео)

Пройдуть в ці дні і великі виплати відшкодувань ПДВ експортерам, що скоротить їх потребу у продажу валютної виручки. Оскільки в останні дні курс зростав, експортери ще й захочуть притримати валюту протягом торгових сесій, продаючи її тільки на піках котирувань. І це негативно відіб'ється на загальному курсовому тренді цього тижня.

2. Проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 24 листопада. На момент написання статті чиновники планують розміщувати гривневі облігації на 140, 189, 336, 812 і 1274 дні, а також валютні в євро на 344 дні.

Попередній аукціон пройшов дуже слабо і Мінфіну, швидше за все, доведеться підніматися по прибутковості, щоб зацікавити інвесторів. Ми не виключаємо, що після консультацій з первинними дилерами число термінів розміщення облігацій у гривні скоротиться з 5-ти до 3-х. Основними покупцями гривневих паперів залишаться держбанки. А ось ОВДП в євро купуватимуть як місцеві, так і іноземні гравці.

Враховуючи, що під ОВДП фінустанови можуть потім оперативно отримати у Нацбанку рефінансування під 6% річних, а той таки державний Укрексімбанк отримав нещодавно 10,8 млрд грн таких ресурсів від НБУ, ми з оптимізмом дивимося на перспективи цього аукціону.

Читайте також: НБУ надав двом банкам 600 мільйонів рефінансу

Швидше за все, держбанки будуть досить активні на ньому в частині покупок гривневих облігацій. А наявність ще й розміщення в євро дозволяє сподіватися на хорошу загальну статистику продажів в цей вівторок.

«Мінфін» прогнозує продажі ОВДП на загальну суму не менше 5,5 — 7 млрд грн в еквіваленті. Такі обсяги операцій з облігаціями позначаться на поведінці ресурсного, і опосередковано — валютного ринків у середу, коли покупцям треба буде розрахуватися за облігації.

3. Готівковий ринок, поведінка нерезидентів і дії спекулянтів.

Власники обмінників продовжать орієнтуватися на поведінку міжбанку і населення. Активність фізосіб зросла під розмови чиновників про посилення карантинних заходів, необхідність девальвації нацвалюти для латання бюджетних дірок і «зависання» переговорів з МВФ та іншими міжнародними кредиторами після скандального рішення КСУ. Зростання курсових ризиків змусить фінансистів збільшити спред між купівлею і продажем валюти, а періодично — дозволить грати і «на підвищення».

Читайте також: Коли українці відчують замороження співпраці з МВФ

Нерезиденти поки продовжать виходити з українських гривневих ОВДП і купувати валюту за рахунок гривні, одержуваної від погашення раніше випущених облігацій і продажів ними паперів на вторинному ринку. Свої операції вони в основному проводитимуть через Сітібанк. У моменти його виходу на торги з купівлею валюти котирування зростатимуть.

Спекулянти на цьому тижні будуть активні як ніколи. І стануть заробляти не тільки у форматі «в дві сторони», а й за рахунок різниці готівкового і безготівкового курсів по долару і євро. Підлаштовуючись під дії великих гравців і нерезидентів вони також спробують максимально розгойдувати курс протягом дня.

Особливо, якщо на міжбанку нерезиденти почнуть активно скуповувати валюту. Тоді у спекулянтів з'явиться чудова можливість зіграти ще й на страхах подальшої девальвації гривні як у місцевих компаній і громадян, так і в іноземців, а також і на побоюваннях повного локдауну в країні на тлі зростання коронавірусних проблем.

4. Інтервенції Нацбанку та ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанку доведеться виходити на міжбанк для згладжування курсових коливань і періодично протидіяти спекулятивним атакам на гривню.

За нашими розрахунками, щоб нівелювати хоча б частково подальший тиск на нацвалюту і стабілізувати ситуацію, регулятору з 23 по 27 листопада доведеться продати не менше $80-140 млн. або періодично залучати для цих цілей свого «помічника» — Укргазбанк.

Котирування НБУ при інтервенціях залишаться головним орієнтиром для всіх учасників торгів. А поведінка великих гравців і їх курсові завдання істотно впливатимуть на тренд на міжбанку в усі дні цього тижня.

Ліквідність в банківській системі збережеться на досить високому рівні. Майбутні надходження відшкодувань ПДВ експортерам також підстрахують ліквідність фінустанов. За розрахунками «Мінфіну», ранкові залишки на коррахунках банків на цьому тижні перебуватимуть в межах від 46 млрд грн до 63 млрд грн.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів:

На міжбанку. У зв'язку із загальною нестабільністю ситуації і значним числом факторів, які мало залежать від самих учасників ринку, коливання курсу на торгах посиляться. Основними гравцями будуть:

  • великі місцеві компанії,
  • НБУ,
  • держбанки,
  • спекулянти,
  • нерезиденти, які працюють з українськими ОВДП на первинному та вторинному ринках.

Читайте також: Гривня найближчим часом може впасти. Аналітики назвали загрози для курсу

Нацбанк буде змушений часто виходити на торги з інтервенціями з продажу долара, щоб стримувати тиск на гривню і згладжувати курсові коливання. Або періодично це завдання виконуватиме Укргазбанк.

Від оперативності реагування регуляора залежатиме амплітуда курсових коливань цього тижня. Використовувати Нацбанк при своїх інтервенціях буде Matching. А виходи Укргазбанку можна очікувати в періоди максимально високих котирувань.

Новини про отримання експортерами траншів відшкодувань ПДВ і виходи Сітібанку на торги з купівлею валюти істотно вплинуть на настрої учасників ринку і курсовий тренд на міжбанку протягом сесії.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 23 по 27 листопада коридор за безготівковим доларом на міжбанку  перебуватиме в межах 28,20 — 28,55 грн, а євро — в межах 33,25 — 33,90 грн.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу поступове зростання операцій в межах $170-220 млн при укладенні до 510-640 угод. 

У четвер  — низькі обсяги операцій через роботу по долару на умовах поставки валюти ТОМ. Клієнти в основному працюватимуть тільки по євро і рублю, а свої заявки по долару закриють або в понеділок — середу, або перенесуть їх відразу на п'ятницю. Обсяги операцій на торгах будуть в межах $130-145 млн при здійсненні до 380-420 угод.

У п'ятницю завдяки наближенню кінця місяця і перенесеним з четверга заявкам окремих клієнтів по долару традиційний фактор завершення робочого тижня особливо не спрацює. Обсяги операцій на торгах будуть в межах $170-200 млн при здійсненні до 440-560 угод.

На готівковому валютному ринку власники обмінок при виставленні курсів продовжать орієнтуватися на:

  • поведінку міжбанку;
  • реальний попит і пропозицію по валюті з боку населення;
  • рівень конкуренції в своєму регіоні;
  • співвідношення пари євро/долар на міжнародних майданчиках і новини про рішення української влади в частині посилення карантинних заходів.

Спред по долару більшість обмінок фінкомпаній триматимуть в межах від 15 до 25 копійок, а в банках 15-30 копійок. За євро — в більшості обмінників фінкомпаній він буде в межах 20-30 копійок, а в касах банків 25-40 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 23 -27 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 28,20 — 28,60 грн, в банках 28,10-28,65 грн. По євровалюті — в обмінниках в межах 33,20 — 33,75 грн, в банках істотно ширше — 33,10-33,90 грн за євро.

Коментарі - 7

+
+96
Все буде Україна
Все буде Україна
23 листопада 2020, 9:45
#
Ипонутая влада будет влиять на курс.У них теперь там все на ура, живут припиваючи.Все свои у руля.Начудят они еще с Шевой делов… Инфляция с ними только начинается…
+
+43
bonv
bonv
23 листопада 2020, 9:46
#
Над ринком продовжує нависати велика хвиля гривневої ліквідності, яка може піти на покупку іноземної валюти, що сильно натисне на гривню. Стримуючим фактором виступатиме НБУ, який може вийти на ринок з інтервенціями", – пояснив експерт.
+
0
datsko81
datsko81
23 листопада 2020, 15:00
#
Може вийти, а може і не вийти....мабуть не вийде)) Долар тепер тільки у вверх, питання тільки у відмітці
+
+15
bonv
bonv
23 листопада 2020, 15:03
#
Спалити ЗВР великого розуму не потрібно. Яник доказав:)))
+
0
datsko81
datsko81
23 листопада 2020, 16:15
#
Згідний...
+
0
vasylmelnyk
vasylmelnyk
23 листопада 2020, 23:14
#

А де Ви бачили розумників при цій владі ? ЗеПроффесіонали  показали свою компетентність. Курс валют скаче як жаба після дощу.
+
0
Alexeykiev
Alexeykiev
23 листопада 2020, 18:46
#
Https://biz.censor.net/news/3232624/dragon_capital_pokupaet_ukrainskie_ekonomicheskie_izdaniya_finance_i_minfin_obnovleno

Вопрос зачем???
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися