Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 листопада 2020, 16:51

На фоні пандемії ОАЕ можуть вийти з ОПЕК+ та обвалити ринок нафти — Bloomberg

Об'єднані Арабські Емірати загострили напруженість з нафтовими союзниками — Саудівською Аравією і Росією, а офіційні особи країни в приватному порядку озвучили можливість виходу з альянсу ОПЕК +. Про це повідомляє Bloomberg.

На фоні пандемії ОАЕ можуть вийти з ОПЕК+ та обвалити ринок нафти - Bloomberg
Фото: ria.ru

Загострення на ринку нафти

Напруженість між Саудівською Аравією та ОАЕ зростала з кінця літа, коли ОАЕ збільшили видобуток нафти понад квоту, передбачену в угоді ОПЕК+, що зумовило застереження на адресу держави.

Тепер ситуація ускладнилася на тлі зростаючого невдоволення ОАЕ розподілом квот — уряд країни вважає його несправедливим. При цьому агентство зазначає, що офіційні представники ОАЕ публічно не сигналізували про те, що держава планує вихід з ОПЕК +.

Читайте також: Країни ОПЕК+ домовилися про найбільше в історії скорочення видобутку нафти

Аналітики підкреслюють, що повідомлення про вихід ОАЕ з ОПЕК+ з'явилися в досить скрутний момент. На тлі пандемії коронавіруса, яка загрожує попиту, будь-які ознаки тріщин в альянсі можуть підірвати крихкий нафтовий ринок.

Міністерський моніторинговий комітет ОПЕК+ 17 листопада 2020 року обговорив ситуацію на ринку нафти, зважаючи на другу хвилю коронавіруса. За його підсумками не було винесено жодної рекомендації, хоча днем ​​раніше, 16 листопада, експерти ОПЕК+ рекомендували міністрам розглянути збереження поточних обмежень видобутку на перший квартал або на перше півріччя 2021 року. Комітет обіцяв дати рекомендації з цього питання до засідання альянсу 1 грудня.

Читайте також: Нафта: відчайдушні надії на швидку підтримку ОПЕК

Історія перемовин країн ОПЕК

У березні 2020 року міністри країн ОПЕК схвалили пропозицію скоротити видобуток нафти в рамках ОПЕК+ ще на 1,5 млн барелів на добу через вплив коронавіруса.

На початку березня учасники ОПЕК та її партнери на зустрічі у Відні не змогли домовитися про подальше зниження обсягів видобутку на додаткові 1,5 млн б/c. На зниженні тоді наполягала Саудівська Аравія, а Росія виступила проти. Провал перемовин призвів до падіння цін на нафту до мінімуму за 18 років. На її вартість також вплинула пандемія covid-19.

10 квітня 2020 року країни ОПЕК+ за підсумками перемовин домовилися про скорочення видобутку нафти на 10 млн барелів на добу в травні і червні з метою підтримати ціни, що різко знизилися на тлі пандемії коронавіруса.

Читайте також: Нафта дешевшає після прогнозу ОПЕК

Учасники організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її партнери 6 червня домовилися подовжити найбільший у своїй історії договір по скороченню видобутку нафти. Чинне зниження видобутку на 9,7 млн ​​барелів на добу повинно було зберегтися до кінця липня.

Інвестиції в компанії з індексу S & P500 з фондом акцій «Ярослав Мудрий»: 9,23% (USD), 16,06% (UAH)

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус»

Коментарі - 1

+
0
DataProvider
DataProvider
19 листопада 2020, 17:29
#
Понтуются в преддверии переговоров на тему ещё большего сокращения добычи. 
Кому они сделать плохо? В первую очередь себе. 
ОПЕК для того и создавали в первую очередь, чтобы избегать перепроизводства нефти. 
Если бы так просто можно было без регуляции обойтись, в ОПЕК бы уже никого не осталось.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися