Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 листопада 2020, 16:56

Топ-5 країн Європи за падінням туризму — ЕТС

За підсумками 8 місяців 2020 року до п'ятірки «лідерів» по ​​падінню туристичної галузі увійшли Чорногорія, Румунія, Туреччина, Сербія і Кіпр. Про це пише internationalinvestment.biz, посилаючись на дані Європейської комісії з подорожей (ETC).

Топ-5 країн Європи за падінням туризму - ЕТС
Фото: reporter.zt.ua

«Сьогодні будь-яка стратегія повинна супроводжуватися стійким переходом до екологічних і цифрових реалій. Інвестиції в європейський туризм означають просування сили подорожей, щоб допомогти місцевим громадам процвітати і зберегти європейський дух і громадянство. Ці зміни також повинні супроводжуватися завдяки новій політиці в галузі туризму і міцній прихильності на місцевому, регіональному, національному та європейському рівнях», - зазначив виконавчий директор ЕTC Едуардо Сантандер.

Які країни увійшли до п'ятірки антилідерів

За даними ЕТС, Чорногорія пережила другий за величиною спад числа туристів за перші вісім місяців 2020 року. Експерти пов'язують таке падіння з більш високою залежністю сектора від іноземних мандрівників.

У січні - серпні кількість туристів, що прибувають в Чорногорію, впала на 84% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Країна, яка не є членом ЄС, відкрита для громадян регіонів, включених у «зелений список», в який входять також Росія, Україна і Білорусь. Туристи з країн «жовтого списку» (в їх числі, зокрема, Австралія, Ізраїль, Сербія і США) повинні пред'явити негативний результат ПЛР-тесту, зробленого не більше ніж за 72 години до в'їзду в країну, або позитивний тест на антитіла.

Кількість туристів, які прибули в Румунію з-за кордону, впало на 80% порівняно з відповідним періодом минулого року.

Трохи менше падіння було зафіксовано в Туреччині - на 77% порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Країна не входить в ЄС і відкрита для іноземних громадян майже з усього світу. Негативний результат тесту ПЛР після прибуття пред'являти не треба, але пасажири рейсів, що прибувають, зобов'язані бути в масках. Вони також повинні погодитися на можливий медичний огляд і дотримуватися вимог стосовно масок та інших заходів по боротьбі з коронавірусом під час перебування в країні.

У Сербії також відбулося різке падіння числа туристів - на 74%.

Найбільш сильно постраждала від пандемії covid-19 туристична індустрія Кіпру. На острові в перші вісім місяців 2020 року число туристів скоротилося на 85% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Куди в Європі можна поїхати

За даними Всесвітньої туристської організації, яка існує під егідою ООН, в десятку найулюбленіших туристичних цілей входять п'ять європейських держав: Німеччина, Франція, Іспанія, Італія і Великобританія. З початку пандемії коронавіруса в'їзд до цих країн, як і раніше, сильно обмежений.

Зараз, під час другої хвилі пандемії, ситуація в кожній країні і, відповідно, попередження про в'їзд на її територію розглядається окремо і коригується, виходячи з національних умов.

Щодо безперешкодного в'їзду до Німеччини, то він дозволений, крім країн єврозони, громадянам Австралії, Канади, Нової Зеландії, Таїланду і Уругваю. Обмеження на в'їзд також можуть бути зняті для Китаю, Південної Кореї і Японії - але тільки за умови, що німцям також буде дозволено вільний в'їзд до цих країн.

Громадяни країн, що не входять в ЄС, можуть приїхати в ФРН лише за наявності вагомих доказів. Серед них - навчання, професійна діяльність в критично важливих для економіки Німеччини галузях, лікування в ФРН, сімейні причини (народження дитини, весілля, поховання члена сім'ї, догляд за родичами).

Франція посідає перше місце в світі по числу туристів, що прибувають, але продовжує жорстко обмежувати правила в'їзду в країну. На сьогодні країна відкрита для громадян ЄС і Шенгенської зони, а також громадян Австралії, Канади, Грузії, Ісландії, Японії, Південної Кореї, Таїланду, Тунісу, Монако, Швейцарії, Великобританії та Уругваю. Громадянам інших країн, що не входять до складу Євросоюзу, для в'їзду до Франції також необхідні схожі з ФРН вагомі причини - подібні до тих, які діють у Німеччині.

Уряд Італії ухвалив рішення подовжити режим надзвичайного стану в країні до 31 січня 2021 року. В'їзд до Італії для зарубіжних громадян (в тому числі з ряду країн Євросоюзу), як і раніше, сильно обмежений. Право безперешкодного в'їзду є тільки у громадян Сан-Марино і Ватикану. Жителі інших країн ЄС при перетині італійського кордону повинні заповнити форму із зазначенням особистих даних і мети поїздки. Громадянам Бельгії, Франції, Великобританії, Нідерландів, Чехії та Іспанії необхідно також пред'явити негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, отриманий мінімум за 72 години до в'їзду в Італію.

Туристам з Австралії, Грузії, Канади, Японії, Нової Зеландії, Руанди, Південної Кореї, Таїланду, Тунісу і Уругваю після прибуття в Італію доведеться добиратися до кінцевого пункту призначення тільки приватним транспортом. При цьому вони повинні звернутися до місцевих органів охорони здоров'я з проханням пройти тест на коронавірус. В'їзд для громадян інших країн до Італії дозволений тільки у виняткових випадках.

Читайте також: Світовий туризм вже втратив $320 млрд через covid-19 - ООН

У список країн, громадянам яких дозволено в'їзд в Іспанію, крім держав ЄС і Шенгенської зони, входять Австралія, Канада, Китай, Південна Корея, Грузія, Японія, Нова Зеландія, Руанда, Таїланд, Туніс і Уругвай. Для громадян інших країн світу в'їзд в Іспанію тимчасово обмежений.

Виняток зроблено для найближчих членів сімей іспанських громадян, медиків, військовослужбовців і членів гуманітарних організацій, які приїжджають в Іспанію на роботу або виконують свої службові обов'язки. Студенти, які навчаються в Іспанії або в іншій країні Євросоюзу і Шенгенської зони, можуть в'їхати в Іспанію за 15 днів до початку семестру - за наявності відповідної візи і медичної страховки.

В'їзд на територію Великобританії громадянам з більшості країн дозволено, але вони повинні пройти 14-денний карантин. Уряд склав список так званих туристичних коридорів - держав, туристи з яких не повинні дотримуватися двотижневої самоізоляції. Список регулярно оновлюється на офіційному сайті уряду Великобританії. Росія, Україна і Білорусь в нього не входять.

Усі туристи, які в'їжджають в країну, незалежно від громадянства і країни відправлення, протягом 48 годин до в'їзду у Великобританію повинні заповнити спеціальну електронну форму із зазначенням контактних даних та деталей поїздки. Вона заповнюється на офіційному урядовому сайті.

Необхідно відзначити, що загальнонаціональні туристичні коридори можуть відрізнятися від списків, що діють в Англії, Північній Ірландії, Шотландії та Уельсі.

Страхування від COVID-19. Виплата в 50 тисяч гривень

Де в Європі приймають мандрівників не з ЄС

Хорватія, яка є членом Євросоюзу, дозволяє в'їзд також громадянам держав, що не входять в ЄС або Шенгенської зони. В аеропорту або при будь-якому іншому перетині кордону Хорватії іноземні туристи повинні пред'явити негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зроблений протягом 48 годин до в'їзду на хорватську територію. При відсутності тесту його доведеться пройти на місці за свій рахунок і залишатися в самоізоляції доти, доки не буде отримано негативний результат.

Ірландія, яка також входить до складу ЄС, відкрита для більшості мандрівників з усього світу. Однак громадяни країн, що не входять в постійно оновлюваний урядом країни «зелений список», після прибуття до Ірландії повинні пройти 14-денну ізоляцію. Вони також зобов'язані заповнити форму із зазначенням контактних даних та деталей поїздки - онлайн або в аеропорту.

Член ЄС Мальта дозволяє в'їжджати на свою територію громадянам усіх країн без пред'явлення негативного результату ПЛР-тесту або проходження карантину - за умови, що вони прибули з країни, включеної мальтійськими владою в список безпечних держав, і попередньо провели там не менше 14 днів.

Швейцарія дозволяє в'їзд на територію громадянам більшості країн при дотриманні ними 10-денного карантину. Наявність негативного результату ПЛР-тесту від самоізоляції не звільняє. Дотримуватися карантин можна як у готелі, так і вдома. За його порушення і невиконання заходів санітарної безпеки (соціального дистанціювання, масочного режиму) може бути виписаний штраф до €9,2 тис.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися