Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 листопада 2020, 12:33

Індекс реформ в Україні вперше став від’ємним — мінус 0,8 бала

Індекс моніторингу реформ (іМоРе) став від’ємним і становить «мінус» 0,8 бала за період з 19 жовтня по 1 листопада. Про це повідомила керівниця і редакторка проєкту iMoРe Тетяна Тищук.

Індекс реформ в Україні вперше став від’ємним – мінус 0,8 бала
Фото: ukranews.com

«У попередньому раунді індекс дорівнював 0 (нуль) балів. Взагалі Індекс може коливатися від «-5» до «+5», – зазначила експерт.

Історія Індекса

За свою історію з початку 2015 року індекс був нульовим 6 разів. Проте негативне значення індексу спостерігається вперше. Опустило Індекс реформ до мінусових значень насамперед рішення Конституційного суду по е-декларуванню, вважають аналітики.

У 8 зі 146 раундів у ході дослідження негативні оцінки спостерігалися за окремими напрямами, проте вони врівноважувалися позитивними оцінками за іншими векторами. А загальна оцінка взагалі не падала нижче нуля.

Рішення КСУ про неконституційність положень антикорупційного законодавства щодо декларування представниками державних органів доходів та майна було оцінено в «-4,5 бала».

Однак дещо врятували ситуацію закон, що уніфікував підхід до бюджетів місцевого самоврядування незалежно від статусу населеного пункту, який додав 1 бал, і закон про повернення «пакунку малюка».

Читайте також: Кабмін готує 5 євроінтеграційних кроків і реформ — Шмигаль

До події з КСУ

КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з моніторингу та контролю за виконанням законодавства з питань етичної поведінки представників державних органів, запобігання та врегулювання їх конфлікту інтересів, контролю та перевірки декларацій їхніх доходів та майна, зберігання та оприлюднення таких декларацій, проведення моніторингу способу їх життя тощо. Це рішення суттєво впливає на спроможність антикорупційної інфраструктури, яка була збудована в Україні починаючи з 2014 року.

Фактично воно спровокувало конституційну кризу в країні, оскільки знайти підхід для виправлення його наслідків у конституційний спосіб дуже важко. Більш того, за висновками експертів, прийнявши таке рішення, КСУ вийшов за межі своїх повноважень, а саме рішення є суперечливим та з нього не можна зрозуміти, які саме дії повинна вчинити Верховна Рада для його виконання.

Натомість судді КСУ стверджують, що парламент може швидко виправити антикорупційне законодавство так, щоб воно відповідало Конституції, а НАЗК міг звернутися до КСУ за роз’ясненнями щодо подальших дій.

Конституційна криза поки що триває, а експерти шукають рішення, як її можна розв’язати.

Про Індекс моніторингу реформ

Індекс Моніторингу Реформ (ІМоРе) VoxUkraine призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямами: державне управління, державні фінанси, монетарна система, бізнес-середовище, енергетика.

Читайте також: Українські реформи обійшлися Євросоюзу у 15 мільярдів євро

Коментарі - 11

+
+131
bonv
bonv
13 листопада 2020, 12:39
#
Зробили всіх разом..
+
+16
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
13 листопада 2020, 13:14
#
Хто зробив - судьи КСУ? да, соглашусь
К счастью для нас, этот раз для них последний
+
+92
bonv
bonv
13 листопада 2020, 13:42
#
Некомпетентна пандемічна влада гірша за саму пандемію..
+
+34
bonv
bonv
13 листопада 2020, 12:39
#
У Зеленського бачили текст рішення КСУ про е-декларування ще до оприлюднення – Веніславський.
+
+15
dales90
dales90
13 листопада 2020, 12:54
#
Текст рішення Конституційного суду України про визнання неконституційними низки положень антикорупційного законодавства (зокрема, електронних декларацій) опинився в Офісі президента увечері 27 жовтня.

«Це був проєкт рішення, який був проголосований 27 числа. Без підписів (суддів – ред.). Оскільки воно вже було проголосоване і жодних змін до нього вже не можна було вносити, то судді вже фактично не перебували під своїм обов’язком не розголошувати його зміст. Нам вже надали можливість ознайомитись, і ми вже володіли ситуацією»

Опять мимо, bonv
+
+23
Цой Жив
Цой Жив
13 листопада 2020, 12:57
#
«Однак дещо врятували ситуацію закон... про повернення «пакунку малюка».»
Якщо яму копати, а потім закопувати, то ВВП зростає вдвічі.
+
+22
Цой Жив
Цой Жив
13 листопада 2020, 13:08
#
До 0 індекс падав при Порошенку за 5 років двічі: на початку 2017 р. і в середині 2018 р.
До 0 індекс падав при Зеленському за 1,5 роки чотири рази і один раз до -0,8.

Можна математично розрахувати загальні успіхи Зеленського за 5 років:
до 0 індекс впаде 13,33 рази; до -0,8 індекс впаде 3,33 рази.
+
0
Cez
Cez
13 листопада 2020, 16:41
#
Объективнее будет посчитать средний показатель.
Не на руку Зеленскому пандемия, но зато абсолютное большинство в Раде.
+
+4
Denys Tverdokhlib
Denys Tverdokhlib
13 листопада 2020, 20:00
#
Щось не виглядає, ніби у Зе є реальна більшість в раді. Те що вони сидять від партії «Слуга Народу» не значить майже нічого, адже туди по суті набирали кого попало. Те як Зе доводилося здавалося своїх же депутатів вмовляти голосувати за банківський закон (до речі, далеко не всіх вмовив) те тільки підтверджує
+
+115
Італій .
Італій .
13 листопада 2020, 13:10
#
Вот жешь гад Порошенко - до сих пор мешает Зеленскому построить некоррумпированное государство свободное от барыг.




(сарказм)
+
+45
bonv
bonv
13 листопада 2020, 13:12
#
«Більше 60% коронавірусного фонду пустили на програму »Велике крадівництво Зеленського", - Порошенко.
Порошенко прокоментував використання владою коштів з так званого ковідного фонду.
«Коли вони більше 60% коронавірусного фонду, який ми з кров'ю відірвали від найбільш необхідних видатків держави, вони пустили на програму, яка називається »Велике крадівництво Зеленського«. Не нажерлися. І це не лише програма Зеленського і його камарильї, його оточення з 95-го, його оточення з »Велюру«. Коли країна була загнана в локдаун, вони по »Велюрах« сиділи і пиячили», - заявив Порошенко.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися