Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 листопада 2020, 9:21

В НБУ розповіли, хто і як приймає рішення про проведення інтервенцій на валютному міжбанку

Існує закритий документ, в якому затверджена тактика роботи на ринку. На його підставі Правління НБУ визначає ряд кількісних критеріїв, досягнення яких може бути підставою для проведення валютної інтервенції. Про це в інтерв'ю «Мінфіну» розповів директор департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін.

Існує закритий документ, в якому затверджена тактика роботи на ринку.
Фото: "Мінфін"

За словами Лупіна, в закритому документі встановлені, в тому числі, певні числові межі того, що вважати надмірним коливанням. У разі надмірних коливань, департамент відкритих ринків вносить пропозицію про проведення валютної інтервенції заступнику голови, який курирує валютну вертикаль. Він приймає остаточне рішення про проведення інтервенції.

«Плюс ми дивимося на настрої ринку. Ось курс закриття вчора — 28,45 грн/$, поточні котирування 28,44 на 28,445. Тобто, має місце невелике укріплення курсу. Відповідно, ми нічого не робимо. Однак ситуація може дуже швидко змінюватися», — пояснив він.

Читайте також: Як поміняти «старі» долари на нові

Що таке ідеальний міжбанк

Олексій Лупін нагадав, що в жовтні було всього 5 інтервенцій. Це цілком відповідає  стратегії НБУ, яка передбачає мінімізацію присутності на ринку.

«Наша мета, щоб валютний ринок був саморегульованим. За винятком дійсно кризових моментів, як, наприклад, наприкінці березня нинішнього року. Якщо на ринку відсутні надмірні коливання курсу і ми просто спостерігаємо — для нас це ідеальна ситуація», — підкреслив директор департаменту відкритих ринків НБУ. 

Читайте також: 6 порад тим, хто тримає заощадження в валюті

Що відбувається з валютними запасами України

Як писав «Мінфін», на 1 листопада 2020 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили $26,1 млрд в еквіваленті.

У жовтні обсяг резервів зменшився на 1,5%. Причини дві: погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави і проведення валютних інтервенцій Національним банком для згладжування курсових коливань на валютному ринку.

Раніше НБУ прогнозував, що золотовалютні резерви України в 2020 році перевищать $29 млрд, незважаючи на період пікових виплат за зовнішніми боргами.

Повний текст інтерв'ю читайте тут 

Коментарі - 2

+
+15
mary27
mary27
10 листопада 2020, 10:32
#
Их цель - ''контролируемое'' обесценивание украинской национальной валюты.
Как следствие - столь же ''контролируемое'' обесценивание наших доходов.
+
+83
Stanislav Kharchenko
Stanislav Kharchenko
10 листопада 2020, 11:32
#
Он вообще неадекват?
На прошлой неделе скачки были по 20-25 коп в день.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися