Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2020, 15:03

Як поміняти «старі» долари на нові

«Старі» доларові купюри, яким понад 20-30 років, можна обміняти. Але чи просто це зробити в реальному житті і як пройти цю процедуру з найменшими втратами? Про це запитав «Мінфін» наш читач.

На його прохання ми розбиралися, чи справді купюри «зелених», випущені в обіг у минулому сторіччі,  можуть завдати клопотів при обміні і що робити, якщо «під матрацом» завалялося кілька таких. 

Чому «старі» долари не хочуть брати

На території США будь-які банкноти вільно приймаються у банках і залишаються законним платіжним засобом, незалежно від року випуску. В Україні інша ситуація. 

«На практиці в ходу переважно банкноти, випущені після 1996 р. Іноземна валюта, випущена раніше, в Україні майже не зустрічається через проблему з подальшим обміном в пунктах і банках країни», – окреслює проблему керівник управління грошового обігу Радабанку Марина Лазарева.

В НБУ запевняють, що обмежень на обмін старих доларів не вводилось. «Банкам/небанківським установам заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, з якою здійснюються валютно-обмінні операції», – відповіли у пресслужбі НБУ на запит «Мінфіну».

То чому ж тоді обмін старих купюр завдає так багато клопотів? І чому фінустанови  недолюблюють долари, випущені до 1996 року?

Причин цьому дві. Перша – у довірі. Кожні 7-10 років уряд США удосконалює ступінь захисту своєї національної валюти. У 1996 році були використані нові технології, які зробили долари надійнішими в рази, а їх підробку — менш ймовірною.  Купюри ж до 1996 року легше підробити, а тому вони викликають менше довіри в українських банків.

Друга причина – технічна. При отриманні валюти банк перевіряє справжність банкнот іноземних держав на детекторах. Спеціальні прилади збільшують зображення, проявляють ультрафіолетовий та інфрачервоний захист і магнітний контроль. Але детектори на перевірку справжності старих і нових купюр різні. Не кожен банк чи обмінник вважає за необхідне «зайве» обладнання під «старі» купюри. Саме тому більшість відмовляють в обміні або ж відправляють долари на експертизу.

Читайте також: Банки відмовляються приймати «старі» гроші: що робити

Скільки беруть за обмін

Позбутися старих купюр Нацбанк не допоможе. «Відповідно до законодавства України Національний банк України не здійснює будь-які валютно-обмінні операції для фізичних осіб, в тому числі з обміну банкнот іноземних валют», – зазначають у пресслужбі НБУ.

Обміняти «старі» долари на нові можна у будь-якому банку. Але за таку послугу банк, швидше за все, запросить комісію. Здебільшого вона становить 10% від суми. Такий розмір, наприклад, вказали в Райффайзен банку Аваль та в Укргазбанку. В останньому, до речі, встановлена ще й мінімальна сума комісії – не менше 25 грн. Тобто, з кожної $1000 ви віддаєте банку $100, а обмін $1 взагалі втрачає усякий сенс.

Єдиний банк, у якому сказали, що обміняють долари без комісії, – Ощадбанк. Тут запевнили, що головне — щоб купюри були якісні, ну і, звісно, справжні.

Встановлювати комісію чи ні на обмін доларів старого зразка на нові – справа кожного банку. Так само фінустанови в праві самі визначати вартість такої послуги. Чому у банків в цьому питанні всі карти в руках? 

«Операція з обміну банками або небанківськими фінансовими установами банкнот іноземної валюти старого зразка на банкноти нового зразка не передбачається валютним законодавством. Оскільки ця операція не відноситься до переліку валютно-обмінних», – пояснила керівник управління грошового обігу Радабанку Марина Лазарева.

Цю інформацію підтвердили і в НБУ. Також в Нацбанку уточнили, що «можливість обміну банкнот іноземної валюти старого зразка на банкноти тієї ж іноземної валюти нового зразка, а також необхідність стягнення комісії за таку операцію, визначається банком, небанківською фінансовою установою самостійно».

Читайте також: Як відкрити рахунок у польському банку та скільки це коштує

З цієї ж причини (відсутність відповідних норм у валютному законодавстві) практично неможливо оскаржити відмову банку в обміні старої купюри на нову. Розраховувати на допомогу регулятора теж не варто. У пресслужбі НБУ на питання «що робити громадянину, якому банк відмовив в обміні купюр старого зразка на нові» відповіли: «звернутись до будь-якого іншого банку або небанківської фінансової установи, що здійснюють таку операцію і розташовані в зручному для нього місці».

Клієнт може запросити таку послугу як інкасо – експертизу, яка дозволить визначити справжність купюри. Для цього краще звернутись до банків України, у яких укладений договір з банком країни-емітента, наприклад, Ощадбанк, ПУМБ.

«У цьому разі буде перевірено справжність банкноти, перевірку проводитиме не український, а банк країни, в якій була випущена банкнота. Це займе додатковий час — від кількох місяців до півроку», – поінформувала Марина Лазарева.

За процедуру інкасо, за словами представниці Радабанку, належить сплатити комісію, проте немає ніяких гарантій, що гроші повернуть, якщо купюра сильно пошкоджена.

Підвищи дохідність свого депозиту з «Бонусом від Мінфіну»

Чотири способи обміну

Припустимо, вам потрібно обміняти певну суму «старих» доларів з максимальною вигодою для себе. Шляхів для цього «Мінфін» нарахував чотири.

  1. Оформити депозит. Заробити на валютному вкладі не вийде: український індекс ставок за доларовими депозитами для фізосіб терміном на 9-12 місяців коливається у позначки 1%. На коротші терміни — ще менший.  Проте, оформлюючи депозит, можна легко віддати свої «старенькі» купюри. А по закінченні терміну вкладу — отримати купюри нового зразка.  Адже якщо в обміні «старих» банкнот банк може відмовити, то відкрити депозит зобов'язаний. Головне — не розміщувати в одному банку суму в еквіваленті понад 200 тис. грн, аби у випадку банкрутства банку повернути всю суму через Фонд гарантування вкладів.
  2. Відкрити поточний рахунок. Знову ж таки, у цьому випадку банк зобов’язаний прийняти у вас кошти. А вашій пластиковій картці абсолютно все одно, які долари – старі чи нові – на ній лежать.
  3. Витратити під час подорожей. Гарантовано у вас не буде проблем в США – країні-емітенті, де приймають долари навіть з часів другої громадянської війни. Втім, і в інших країнах туристи та мандрівники не скаржаться на проблему обміну доларів старого зразка. Виключення — країни третього світу. Наприклад, в тому таки Єгипті віддають перевагу новеньким купюрам.
  4. Поміняти у банках на гривні чи іншу валюту. Максимальної вигоди тут навряд чи вдасться досягти. Втрати на курсовій різниці будуть. До того ж, якщо купюри банк віднесе до ветхих, то може затребувати комісію.

Ірина Рибніцька

Коментарі - 22

+
+2
Anrey12
Anrey12
9 листопада 2020, 15:35
#
Автор, по п.1 некорректные ставки- сравните https://minfin.com.ua/deposits/stats/?currency=usd
«… банк обязан принять у вас деньги...»-на основании чего банк обязан, т. к. в некоторых банках переводят на кассира и его/её желания брать-не брать…
+
0
4568
4568
28 липня 2021, 0:58
#
У Львові на площі Міцкевича Укрексімбанк приймає пошкоджену валюту на інкасо (до року чекати), поруч обмінник, в маг.«Взуття», там приймають одразу.
+
+372
ccc2013
ccc2013
9 листопада 2020, 15:41
#
Как тетя-кассир на кассе решит,так и будет:)))
+
0
RomanKharkov
RomanKharkov
9 листопада 2020, 18:14
#
502 постановление НБУ в помощь
+
+2
B1G
B1G
9 листопада 2020, 22:58
#
502 постанова втратила чинність, зараз діють постанови #1 та #2 НБУ від січня 2019р.
+
+83
Константин Штефан
Константин Штефан
9 листопада 2020, 18:33
#
Было у меня недавно 4 таких купюры.
3 схавал терминал приватбанка. 1 купюру терминал ни в какую не кушал.
пошел в приват, в кассу, сказали идти в ощадбанк или в нбу.
пошел в ощадбанк, там купюру пофоткали, записали мой номер, сказали что будут какому то старшему кассиру звонить уточнять. *** не перезвонили.
зашел в альфабанк, поменял без проблем на гривны, доплатил 20 грн разницы купил нормальные доллары.
а в статье писать можно что угодно.


+
+215
100110001
100110001
9 листопада 2020, 19:25
#
Все настоящие доллары — нормальные. Ненормальные тут только украинские банки со своими процедурами. Они ведь хотят, чтобы им было удобно, а не клиентам и имеют хамство и наглость считать это нормой.
+
0
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
10 листопада 2020, 11:00
#
В ЕС старые долларовые банкноты тупо отказываются менять, если состояние отлично от идеального.
Пришлось лететь в США и менять уже там.
+
0
Viktoriia53
Viktoriia53
18 січня 2021, 23:06
#
То же самое было мне и с Израилем, возвращалась туда с Украины чтобы поменять доллары на более новые в том обменнике, что мне выдал валюту.
+
+3
4568
4568
27 липня 2021, 15:16
#
А у мене є знайомий, котрому потім дзвонили з Привату, щоб забрав зацвилі долари, бо картку блокануть !!!
+
+55
ultra
ultra
9 листопада 2020, 18:39
#
Автор статьи вообще пробовал положить на счет ветхие купюры?! как с луны
+
0
Igorenya
Igorenya
9 листопада 2020, 20:22
#
Через банкомат
+
+92
IN GOD WE TRUST
IN GOD WE TRUST
9 листопада 2020, 19:56
#
Никто не берет ни на депозит ни на текущий счет никак статья ни о чём
+
+10
B1G
B1G
9 листопада 2020, 23:02
#
Купюри доларів США 1996 року мають минулий дизайн та візуально нічим не відрізняються від купюр наступних, до 2009 року випуску, проте купюри саме 1996 року не мають інфрачервоного захисту, тому часто в деяких країнах не приймають до обміну.
+
0
Roman Romashkin
Roman Romashkin
10 листопада 2020, 6:37
#
Якщо купюра до 1990 року випуску - її приватовський термінал не приймає вже, хоча раніше і 85 року брав. І головне щоб купюра була в нормальному стані, не іржава, не пралась у кислоті(вибіляна), і без поміток(печатки чи пописані), які дуже люблять ставити араби
+
0
rusgl
rusgl
10 листопада 2020, 10:24
#
Ну а если с другой стороны посмотреть. Валюта в наших реалиях для банков это ни разу не деньги, это просто товар, который они хотят купить дешевле и перепродать дороже. Сильно клиенты на кассе захотят брать такие купюры? Разве что провтыкают и не проверят что на кассе выдали...
+
0
bonv
bonv
10 листопада 2020, 11:54
#
Декілька разів попадалися в пачці поодинокі старі купюри.. Жодних проблем:))
+
0
Игорь Ковалёв
Игорь Ковалёв
11 листопада 2020, 7:39
#
Как поменять украинских *** на нормальных!
+
+3
NAOBZORE
NAOBZORE
17 листопада 2020, 21:42
#
Сегодня ходил в «ПриватБанк» - отказали. Ходил в государственный банк «Ощадбанк» - отказали, а также сказали, что они не гос. банк, а АТ «Ощадбанк». В «УниверсалБанк» - приняли и вышло положить деньги на свой счёт Monobank
+
0
mishk21
mishk21
26 липня 2021, 16:58
#
Пыталась сегодня положить на свой счёт в АльфаБанк 100 долларов 1993 года. Детектор банкноту не определил и кассир сказала, что это подделка. На мой вопрос определяет ли детектор доллары 1993 года, или только более новые, кассир начала орать, что вызовет полицию, т.к.это фальшивые доллары. В Ощаде предложили инкассо, как сказали по новым правилам до 18 месяцев.
+
+19
artbboy
artbboy
4 травня 2023, 12:11
#
До сих пір не беруть купюри 100$ ні банки, ні валютчики (я думаю, ті ж самі банки) з помітками, штемпельками і т.д. Хача за границею з такими купюрами проблем жодних.
Складаються дві думки:
Перша — хтось з дотични до влади збирає чисті купюрки, що потім шмигнути з ними з України…
Друга — шахрайство банків, які вирішили заробити на наших людях, що проживають або працюють за кордоном. Мінус 10%. Нормально. Назбирав, перевіз до Польщі, продав і робити нічого не треба…
Щірі Українці… А владі до лампочки.
+
+3
MaxShk
MaxShk
10 липня 2023, 18:25
#
Мои знакомые в марте сдавали доллары, 500 долларов 80-х годов, правда в идеальном сохране, как новые, дед в 95 году продал дачу, в 96 году умер и получается положил в книгу на верхнюю полку, тот шкаф перенесли в летнюю кухню и забыли про него, хотя пару тех книг вытаскивали чтобы легче перенести было, но никто не проверял.
Уезжали с Херсона в феврале, перебирали самые нужные вещи и получилось и книги эти достали, а оттуда 500 долларов выпало.
Сдали вообще без вопросов в марте в начале, комиссию взяли совсем небольшую, сколько комиссия была не скажу, сказали совсем не большая.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися