Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2020, 11:47

Готівки в обігу знову побільшало. В НБУ назвали причини

За січень – вересень обсяг готівки в обігу збільшився на 21,4% (або на 90,8 млрд грн) – до 515,8 млрд грн. Про це повідомляється на офіційній сторінці Національного банку у фейсбуці.

Готівки в обігу знову побільшало. В НБУ назвали причини
Фото: news.dtkt.ua

В цілому зростання готівки поза банками в Україні після спалаху covid-19 і запровадження карантинних заходів не є унікальним явищем, аналогічні тенденції спостерігаються в більшості країн світу.

За вересень обсяг готівки в обігу зріс на 1,4% – з 508,6 млрд грн до 515,8 млрд грн.

«Проте, незважаючи на зростання готівки в обігу, її питома вага в грошовій масі залишається практично на рівні минулих років», – зазначається у повідомленні.

Скільки монет і банкнот в обігу

На 1 жовтня 2020 року в обігу перебувало готівки на 515,8 млрд грн, у тому числі банкнот – на 512,7 млрд грн (2,96 млрд штук), а монет – на 3,1 млрд грн (13,5 млрд штук).

Причини збільшення обсягу

За даними Нацбанку, основним фактором зростання обсягу готівки в обігу є зменшення готівкових надходжень до кас банків від операцій:

  • з платіжними картками;
  • з придбання іноземної валюти;
  • торговельної виручки.

Касові обороти банків зменшилися як за надходженнями, так і за видачею готівкових коштів.

Читайте також: Українці скоротили готівкові операції через банки

На збільшення обсягів готівки у позабанківському обігу за 9 місяців 2020 року найбільше вплинуло:

  • посилення невизначеності через карантин, зростання попиту на готівку з метою завбачливої її наявності вдома;
  • скорочення купівлі громадянами дорогих товарів і товарів не найпершої необхідності під час карантину (це призводило до того, що готівка у менших обсягах поверталася з магазинів до банків);
  • зростання соціальних виплат у грошовій формі (зокрема пенсіонерам, які в більшості віддають перевагу готівці).

Нагадаємо

У серпні в Нацбанку повідомили, що українці все рідше знімають готівку з карток.

Також у серпні стало відомо, що через карантин частка безготівкових операцій українців з картками сягнула 55%.

Бажаєте знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 4

+
+42
bonv
bonv
7 листопада 2020, 12:53
#
На курс валют в Україні впливають іноземці, які продають ОВДП. Вони отримують гривню, за яку купують долари на нашому міжбанківському ринку. Так розхитують курс, а Нацбанк змушений на це витрачати золотовалютні резерви.
«З 2019 року вони збільшили до 126 мільярдів гривень свій сукупний портфель ОВДП. З весни цього року почали активно виходити з ринку. Коли не змогли продати цінні папери за прийнятною ціною і в значних обсягах, їм на допомогу прийшов Національний банк. Регулятор почав рефінансувати комерційні банки під заставу. Отримані гроші витрачав, у тому числі, на купівлю ОВДП у нерезидентів», — каже Кущ.
Так був створений ліфт дохідності, щоб нерезиденти продавали свої цінні папери за допомогою рефінансування НБУ.
«Зараз запускається механізм прямої участі Національного банку на вторинному ринку ОВДП. Тобто НБУ зможе сам купувати в банків облігації, які, можливо, належатимуть нерезидентам. Виходить, що в нас активно працює грошовий верстат. Гроші друкуються, відбувається емісія, яка йде не в економіку. А на дуже вузький ринок капіталу, де головними гравцями є нерезиденти», — пояснює Кущ.
Якщо у такий спосіб на ринок «закачають» приблизно 60 млрд грн і нерезиденти скоротять свій портфель ОВДП до 20-30 млрд грн, це може дати девальвацію на 1,5-2 грн. Тобто долар може коштувати 30 грн.
+
+27
mary27
mary27
7 листопада 2020, 13:19
#
Причина — неадекватное ''антикоррупционное'' законодательство, не мешающее (и даже помогающее) коррупционерам, но зато создающее массу проблем простым законопослушным гражданам.

Потому граждане, понимая чем все это пахнет, пользуются наличными.
+
+4
Игорь Коляда
Игорь Коляда
7 листопада 2020, 19:25
#

По данным Нацбанка, основным фактором роста объема наличных денег в обращении является уменьшение наличных поступлений в кассы банков от операций:

Это очередные «Сказки Венского леса».
Основным фактором роста объёма наличных денег в обращении может быть только ЭМИССИЯ денежных знаков(наличных денег).
Уменьшение наличных поступлений в кассы банков может указывать на две вещи - увеличение количества БЕЗНАЛИЧНЫХ  РАСЧЁТОВ  или увеличение объёмов ТЕНЕВОГО СЕКТОРА экономики,который обслуживается как раз обращением наличных денег.
+
+30
Anjey2410
Anjey2410
8 листопада 2020, 13:16
#
Повышенный интерес государства к финансам граждан и бизнеса , приводит к увеличению объема наличности. Так что , статья не о чём.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися