Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 листопада 2020, 15:45

Нацбанк вважає, що макропоказники для держбюджету-2021 дуже завищені

Занадто оптимістичні макроекономічні прогнози можуть призвести до того, що держбюджет недоотримає 65 млрд грн в 2021 році. Такі висновки зробив Нацбанк, йдеться в рішенні Бюджетного комітету ВР за підсумками розгляду проекту держбюджету-2021, передає Liga.net.

Занадто оптимістичні макроекономічні прогнози можуть призвести до того, що держбюджет недоотримає 65 млрд грн в 2021 році.
Фото: zn.ua

Чим аргументує

НБУ зазначає, що закладені в основу проєкту держбюджету на 2021 рік окремі макропоказники занадто оптимістичні та завищені.

Високий ризик недовиконання доходів пов'язаний з високим показником номінального ВВП і слабким курсом гривні, закладеним в проєкт держбюджету.

Читайте також: Доходи держбюджету-2021 пропонують збільшити на 20 мільярдів

Через це Нацбанк рекомендує переглянути дохідну і видаткову частини держбюджету з урахуванням більш консервативного прогнозу.

В НБУ також вважають, що закладений в проект держбюджету дефіцит в 6% створює ризики розбалансування економіки і є складним для фінансування.

Читайте також: Кабмін опублікував основні показники проєкту бюджету-2021

«Надмірний дефіцит держбюджету протягом 2019-2023 років, основним джерелом покриття якого передбачені держпозики, призведе до збільшення боргового навантаження на держбюджет в 2021 році і в подальшому», — йдеться в рішенні Бюджетного комітету.

Нагадаємо

  • 14 вересня Кабмін схвалив і направив на розгляд парламенту проєкт закону про держбюджет на 2021 рік. На думку міністра фінансів Сергія Марченка, проєкт держбюджету на наступний рік — реальний і збалансований.
  • Марченко повідомив, що проєкт бюджету ґрунтується на макроекономічному прогнозі, який уряд ухвалив у липні.
  • 18 вересня міністр фінансів представив у Раді проект держбюджету на 2021 рік. Депутати розкритикували проєкт і відправили його в Бюджетний комітет.
  • 3 листопада Бюджетний комітет парламенту закінчив підготовку проекту держбюджету на 2021 рік. Комітет пропонує збільшити доходи держбюджету на 20,2 млрд грн і перерозподілити деякі видатки.
  • Парламент розгляне проєкт держбюджету-2021 в першому читанні 5 листопада.

Коментарі - 2

+
0
bonv
bonv
4 листопада 2020, 16:31
#
Бюджет України ризикує втратити $2,23 млрд. Рішення КСУ про скасування е-декларацій порушило довіру та ускладнило комунікацію з партнерами, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.
+
0
Доктор Пилюлькин
Доктор Пилюлькин
4 листопада 2020, 17:29
#
Да не… не сильно и завышен. Всего лишь каждая 2 гривна заёмная в доходной части. Всё нормально. :-)
Приятно когда юмористы у руля, в нищете, но хоть наржёмся. :-)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися