Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 листопада 2020, 9:38

Bloomberg назвав найнестабільнішу валюту цього року

3 листопада курс турецької валюти оновив рекордний мінімум і досяг 8,49 ліри за долар. Інфляція в країні різко зросла в жовтні. Про це пише Bloomberg.

3 листопада курс турецької валюти оновив рекордний мінімум і досяг 8,49 ліри за долар.
Фото: tsn.ua

У зв'язку з цим видання назвало ліру самою програшною валютою на ринках, що розвиваються. Споживчі ціни минулого місяця зросли в країні на 11,9% в порівнянні з роком раніше.

Причина падіння курсу

Падіння ліри прискорилося з того часу, як в жовтні турецький центральний банк не виправдав очікувань і залишив без змін ключову процентну ставку РЕПО. При цьому центральний банк продовжував приймати приховані заходи для підвищення вартості запозичень.

Читайте також: Курс турецької валюти вперше в історії впав нижче 8 лір за долар

Негативно впливає на ліру і можлива перемога на виборах в США Джо Байдена. Вважається, що він займе жорсткішу позицію щодо Туреччини, ніж президент Дональд Трамп. Зокрема це стосується покупки Туреччиною російських систем протиракетної оборони.

Торговці лірою також стурбовані зростаючим дефіцитом статей платіжного балансу Туреччини, скороченням валютних резервів, геополітичною напруженістю і погіршенням ситуації з covid-19.

Передісторія

8 травня 2019 року відбулася рекордне падіння турецької ліри по відношенню до долара (7,3 ліри за долар). Тоді уряд Туреччини заборонив банкам Citigroup, BNP Paribas і UBS проводити транзакції в лірах.
У січні 2020 року Bloomberg називав аргентинський песо найслабшою валютою. Вартість валюти тоді впала до 80,4 ARS/$.
У червні 2020 року індійський Руппі був гіршоювалютою в Азії за версією Bloomberg. Тоді його вартість впала за півроку на 5,6% по відношенню до долара.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 3

+
+77
Sage05
Sage05
4 листопада 2020, 11:28
#
В стране, где с каждым годом упоротость в сторону мусульманства идёт, в сторону средних веков- вполне логично, что капитал убегает. Всё чего добился Ататюрк- в данный момент уплывает.
+
+34
Max Him
Max Him
4 листопада 2020, 12:58
#
Не нужно бодаться с США,- вот и все)
+
0
Sage05
Sage05
4 листопада 2020, 21:00
#
В данный момент, идёт усиление позиций радикальный мусликов в Турции, попутно риторика против ЕС, США и рашки. Зато- обнимаются с азерами. Вот и вся история, грустная и печальная. Ещё карантин подрезал деньжат с отдыхающих.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися