Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 листопада 2020, 12:41

КСУ зняв з порядку денного справу про Фонд гарантування вкладів

Конституційний суд зняв з порядку денного на 3 листопада справу про конституційність закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Про це свідчить проєкт порядку денного засідань суду на 2-5 листопада.

Конституційний суд зняв з порядку денного на 3 листопада справу про конституційність закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
Фото: unian.ua

Раніше повідомляли, що цю справу планували розглянути в закритому режимі.

Про яку справу йдеться

Як писав «Мінфін», Конституційний суд відновив розгляд справи про відповідність Конституції закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб».

Якщо КСУ задовольнить конституційне подання в повному обсязі, інститут системи гарантування вкладів виявиться поза правовим полем.

«Якщо це рішення буде мати ретроспективну дію і буде поширюватися на весь період з моменту виникнення Фонду гарантування, діяльність ФГВФО за всі роки буде визнано незаконною», — пояснювала перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Читайте також: Якщо Фонд гарантування вкладів опиниться поза законом. У НБУ розповіли про два сценарії — поганий і ще гірший

За її словами, це буде матикілька наслідків:

  • всі внески, які платили комерційні банки протягом існування Фонду, треба буде їм повернути;
  • всі рішення щодо ліквідації банків, створення перехідних банків, продажу активів і пасивів з балансу неплатоспроможних банків доведеться визнати незаконними;
  • 2 мільйони вкладників неплатоспроможних банків, які отримали близько 100 млрд грн компенсацій, повинні будуть повернути ці кошти до Фонду.

Читайте також: КСУ відновив справу про націоналізацію Приватбанку. ФГВФО звернувся до Зеленського

Нагадаємо

  • 27 жовтня КСУ визнав неконституційним кримінальне покарання за недостовірне декларування доходів чиновників і суддів. Після цього НАЗК закрило доступ до системи електронного декларування.
  • 29 жовтня Кабінет міністрів опублікував розпорядження про відновлення системи е-декларування, яка була заблокована рішенням КС.
  • В ЄС заявили, що рішення Конституційного суду України про скасування е-декларування може стати підставою для тимчасового зупинення безвізу.

Читайте також: Зеленський: Місії МВФ в Україні не буде через рішення КСУ

Коментарі - 3

+
+108
Barmaley33
Barmaley33
3 листопада 2020, 13:05
#
КСУ отжигает похлеще 95-го квартала
+
0
FranzFerdeu
FranzFerdeu
3 листопада 2020, 13:06
#
Корпоратив не проплатили, тому вистава перенесена..
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 листопада 2020, 15:14
#
«Корпоратив не проплатили»

За пару дней цена вопроса увеличилась в разы,
и поэтому оплаченного аванса хватило
только для рассмотрения закона «О земле»...

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися