Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 листопада 2020, 11:42

АМКУ закликає усунути монополію держбанків на роботу з окремими сегментами

АМКУ констатує монополію держбанків на надання банківських послуг в окремих сегментах і пропонує усунути цю проблему, допустивши до роботи з окремими сегментами і приватні банки. Про це повідомила пресслужба АМКУ за підсумками дослідження ринку банківських послуг.

АМКУ констатує монополію держбанків на надання банківських послуг в окремих сегментах і пропонує усунути цю проблему, допустивши до роботи з окремими сегментами і приватні банки.
Фото: zik.ua

Які проблеми бачить АМКУ

У Комітеті відзначили, що на українському банківському ринку діють понад 70 банків. Отже, ринок є потенційно конкурентним. Незважаючи на це, надавати банківські послуги в окремих сегментах (субсидіанти, бюджетники — в цілому більше 15 сегментів) можуть тільки банки держсектору — для інших існують бар'єри.

Читайте також: Fitch підтвердило рейтинги чотирьох українських держбанків. Прогноз «стабільний»

АМКУ провів опитування, в ході яких вивчив рівень зацікавленості приватних банків в обслуговуванні нині закритих сегментів ринку банківських послуг.

З'ясувалося, що деякі сегменти дуже привабливі для приватних банків. Одночасно існують і ті сфери, щодо яких не спостерігається високого рівня зацікавленості.

Читайте також: Кабмін визначив спеціалізацію кожного з держбанків

«Водночас, тези про те, що надання виняткових прав банкам державного сектору обумовлене унікальними технологіями надання послуг, а також це поширена світова практика, під час дослідження не підтвердилися», — заявили в АМКУ.

Що АМКУ запропонував Кабміну

АМКУ запропонував Кабміну доручити центральним органам влади зменшити або усунути бар'єри для розвитку конкуренції в окремих сегментах ринку банківських послуг.

В цілому АМКУ пропонує внести зміни в нормативно-правові акти про скасування виняткових прав банків держсектору на обслуговування секторів, істотних ризиків для яких не прогнозується.

Читайте також: Держбанки: коли чекати інвесторів і що заважає приватизації

Спеціалізації банків

  • Приватбанк — провідний роздрібний банк в Україні, який має сильну позицію в малому і середньому бізнесі (МСБ);
  • Ощадбанк — універсальний банк, що обслуговує роздрібний сектор, МСБ, і корпоративних клієнтів у всіх сегментах ринку;
  • Укрексімбанк — переважно корпоративний банк, орієнтований на фінансування експортно-імпортних операцій з частковою присутністю в роздрібному секторі;
  • Укргазбанк — займає провідну ринкову позицію в галузі екологічного банкінгу, орієнтований на фінансування корпоративних клієнтів, з присутністю в МСБ і роздрібному секторі.

Читайте також: Держбанки скоротили портфель непрацюючих кредитів на 6,1 мільярда — Міністерство фінансів

Нагадаємо

В Україні працюють чотири державні банки: Приватбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк і Ощадбанк. Їх сукупний прибуток в першому півріччі 2020 року склав 16,2 млрд грн.

На початку вересня поточного року Кабмін схвалив запропонований Мінфіном варіант стратегії реформування державного банківського сектору.

Відповідно до затверджених урядом Основ стратегічного реформування банківського сектору, держава, зокрема, планує:

  • впровадити стратегії для кожного держбанку;
  • до 2025 року знизити частку держави в банківському секторі з 60% до 25%;
  • скоротити частку непрацюючих активів на балансах держбанків і підтримувати реалізацію реформи корпоративного управління з більшістю незалежних членів у наглядових радах цих фінустанов.

Коментарі - 3

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 листопада 2020, 12:19
#
Вот бы АМКУ озаботиться и другими сильно монополизированными
отраслями государственного управления, а то лезут в госбанки и их работу:

- владение оружием - монополия государственных служащих;
- законодательная инициатива - монополия парочки зажравшихся госорганов;
- вынесение приговоров - монополия судей-взяточников.
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
3 листопада 2020, 13:15
#
А з монополією ахмєтова і новінського слабо? А переглянути рішення попередника? А монополія цигарок тєдіс? І далі по списку.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 листопада 2020, 15:12
#
Стрёмно - ведь эти ребята могут и обнулить...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися