Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 листопада 2020, 17:49

Ще одна кредитна спілка залишила ринок

Національний банк України виключив з Державного реєстру фінансових установ кредитну спілку "Інвестиційний союз «Будова» на підставі її заяви. Про це повідомляється на сайті Нацбанку.

Ще одна кредитна спілка залишила ринок
Фото: blog.zolle.ru

Відповідне рішення було ухвалено Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг на засіданні 30 жовтня 2020 року.

Читайте також: Кредитні спілки. НБУ дав роз'яснення, які права та ризики учасників

Нагадаємо

Раніше, 25 вересня 2020 року, після розгляду заяви КС "Інвестиційний союз «Будова» Національний банк анулював усі ліцензії цієї спілки.

Після відкликання ліцензій фінустанова позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Перевірити чинні ліцензії фінансової установи можна на сайті Національного банку.

Проте відкликання ліцензій не позбавляє кредитну спілку обов’язку виконувати свої зобов’язання перед членами такої кредитної спілки, а її членів – від зобов’язань перед кредитною спілкою. Звертаємо увагу, що кредитні спілки не є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Тобто держава не гарантує повернення коштів вкладникам у разі банкрутства спілки.

З 1 липня НБУ став регулятором кредитних спілок. Відтепер саме він встановлюватиме вимоги до них і контролюватиме їх діяльність.

Плани НБУ щодо кредитних спілок

Національний банк вже підготував та оприлюднив пропозиції до проєкту закону «Про кредитні спілки». У ньому НБУ пропонує встановити вимоги до достатності капіталу та ліквідності залежно від розміру спілки та обсягів операцій. За результатами оцінки роботи спілки регулятор зможе вимагати поліпшення її фінансового стану.

Також Нацбанк пропонує передбачити ринковий механізм підтримки платоспроможності кредитних спілок. Наприклад, стабілізаційний фонд на базі об’єднаних кредитних спілок.

Заробіток на онлайн-МФО: 23% річних в гривні

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися