Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 вересня 2020, 16:00

Кредитні спілки. НБУ дав роз'яснення, які права та ризики учасників

Національний банк підготував роз’яснення, на що громадянам варто звертати увагу перед оформленням вкладу до кредитної спілки.

Національний банк підготував роз’яснення, на що громадянам варто звертати увагу перед оформленням вкладу до кредитної спілки.
Фото: thebalancesmb.com

Перше правило вкладника

Перед оформленням вкладу до кредитної спілки, клієнту потрібно перевірити, чи має фінансова установа діючу ліцензію. Адже фінансові послуги (тобто операції з чужими грошима) можуть надаватися тільки на підставі ліцензії. Це вимога закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

У деяких випадках кредитна спілка повинна мати навіть дві ліцензії.

Кредитна спілка може залучати кошти від своїх членів двома шляхами – через договори вкладів на депозит та через обов’язкові або добровільні пайові внески.

Якщо спілка залучає кошти через пайові внески, то їй достатньо мати одну ліцензію – на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

Якщо спілка залучає кошти через депозитні договори, то їй необхідно мати дві ліцензії – на залучення фінансових активів із зобов'язанням щодо наступного їх повернення та на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

Перевірити наявність ліцензій можна у спеціальному публічному реєстрі.

Читайте також: Які зміни для кредитних спілок готує Нацбанк

Друге правило вкладника

Кредитні спілки не є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Тобто держава не гарантує повернення коштів вкладникам у разі банкрутства спілки. Вкладники повинні розуміти цей ризик, ухвалюючи рішення.

Оскільки кредитні спілки залучають кошти громадян, НБУ запровадить належне регулювання.

Кредитні спілки належать до високо ризикових фінансових установ, оскільки вони залучають кошти громадян. Тому завдання Національного банку – встановити такі вимоги та таке регулювання, щоб попереджувати проблеми з платоспроможністю спілки.

Плани НБУ щодо кредитних спілок

Для цього Національний банк вже підготував та оприлюднив пропозиції до проєкту закону «Про кредитні спілки».

У ньому НБУ пропонує встановити вимоги до достатності капіталу та ліквідності залежно від розміру спілки та обсягів операцій. За результатами оцінки роботи спілки регулятор зможе вимагати поліпшення її фінансового стану.

Читайте також: Гроші в кредит: як обрати надійну МФО

Також Нацбанк пропонує передбачити ринковий механізм підтримки платоспроможності кредитних спілок. Наприклад, стабілізаційний фонд на базі об’єднаних кредитних спілок.

Що робити, якщо кредитна спілка порушила ваші права

Ви, як учасник ліцензованої кредитної спілки, можете звернутися до Національного банку з проханням надати консультацію чи роз’яснення про дії спілки.

Зробити це можна за телефоном 0 800 505 240 чи надіславши листа на електронну адресу: nbu@bank.gov.ua.

Нагадаємо

З 1 липня НБУ став регулятором кредитних спілок. Відтепер саме він буде встановлювати вимоги до них і контролюватиме їхню діяльність.

Заробіток на онлайн-МФО: 23% річних в гривні

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися