Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 жовтня 2020, 7:40

Блискучий варіант: кому і навіщо інвестувати в діаманти

Волатильність на фінансових ринках і глобальна невизначеність змушує людей коригувати свої інвестиційні стратегії. Це пояснює особливий інтерес інвесторів до активів, прив'язаних до матеріальних цінностей. Діаманти інвестиційної якості – в їх числі.

Про інвестиції в діаманти просять розповісти і наші читачі. «Мінфін» з’ясовував, з якою метою має сенс придбавати це дорогоцінне каміння і які перспективи у такого виду інвестицій.

Як формується ціна

Дорогоцінні камені – це мінерали, які мають красивий зовнішній вигляд і при цьому рідко зустрічаються в природі. Такі камені розділяються на 3 порядки. До найдорожчого, першого, відносяться алмаз, рубін, сапфір, смарагд, олександрит, благородна шпінель та евклаз.

Найпопулярніший дорогоцінний камінь – діамант, який з’являється після огранювання алмазу. В якості інвестицій найчастіше обирають саме цей камінь.

Кожен діамант має свої особливості. Окрім ваги, це колір, чистота, форма, огранювання. Всі ці фактори впливають на ціну каменя. В спеціальних таблицях ці всі фактори враховуються разом і таким чином визначається орієнтовна вартість. Найвідоміша з таких таблиць — Rapaport Diamond Report.

Також професійні учасники для визначення вартості каменів часто використовують сайт rapnet, який аналізує тенденції ринку. Крім цього існує ряд онлайн-калькуляторів, в яких можна ввести параметри каменю і він визначить його орієнтовну ціну у продавців.

Зараз круглий діамант масою в 1 карат, ідеально прозорий (в українській класифікації – показник 1) та без сторонніх домішок (показник 1) орієнтовно коштує на ринку $20,5-26,9 тис. За однакової форми, маси і кольору, але з низькою чистотою (показник 12) орієнтовна ціна діаманту становитиме вже $1,5-2 тис.

Хоча навіть ці цифри приблизні і в кожному конкретному випадку ціну каменю називає оцінщик, а позиція двох фахівців щодо ціни одного й того ж каменю може відрізнятись до 30%.

Не все просто і з ціною за вагу. Наприклад, два злитка золота по 100 грам коштують приблизно стільки ж, скільки один 200-грамовий. З дорогоцінними каменями це не працює – їх неможна переплавити і зробити з менших більший. Так, ідеально чистий і прозорий діамант вагою в 2 карати коштуватиме орієнтовно $83-109 тис. Тобто, в 4 рази дорожче, ніж удвічі менший.

А ціна каменю вагою в 3 карати з тими ж показниками сягатиме вже $250-325 тис. Важчі камені вже переходять в категорію унікальних і їхня вартість сягає мільйонів.

Найважливіший драйвер зростання ціни — рідкість конкретного екземпляра. Серед безбарвних діамантів найрідше зустрічається поєднання високих колірних і якісних характеристик: кольорів від повністю до майже безбарвного, і якості від ідеально прозорого до такого, що містить незначні включення, невидимі неозброєним оком.
Камені з такими характеристиками масою від 4 карат і більше вважаються найбільш придатними для інвестиційних цілей з безбарвних. Вони показують найвищу прибутковість за останні 15 років.

Виграшними, з точки зору інвестицій, є кольорові діаманти, або діаманти фантазійних кольорів, як їх називають професіонали. Вони зустрічаються в природі рідше, ніж білі діаманти. Гарний явно виражений колір має лише 1 з 10 тис., а інтенсивний колір зустрічається ще рідше — в одному випадку з 25 тис.

Рідкість обумовлює рівень і динаміку цін: за останні 15 років кольорові діаманти в середньому подорожчали в 3 рази. Діаманти найінтенсивнішого жовтого кольору (fancy vivid yellow) показали зростання втричі швидше щодо жовтих діамантів менш інтенсивного жовтого кольору. Чемпіонами зростання серед усіх діамантів стали найрідкісніші – рожеві. За 15 років вони зросли в ціні більш ніж в 4,5 рази.

Перспективи росту цін

В минулі роки у світі щороку видобувалось близько 147 млн карат алмазів. У цьому році, за експертними прогнозами, через карантинні обмеження світовий видобуток знизиться до 120 млн карат.

Разом з тим діаманти у західній культурі залишаються символом кохання: близько 80% наречених у розвинених країнах отримують кільця саме з цим каменем. Нове покоління часто не поспішає одружуватись. Та аналітики однієї з найбільших компаній з видобутку алмазів De Beers запевняють, що паралельно зі зниженням сегменту весільних кілець, зростають продажі ювелірних виробів з діамантами, які дарують для вираження почуттів.

Тенденцію росту продажу ювелірних виробів з діамантами відзначає і ще один гігант алмазної промисловості — російська Алроса. За даними компанії, світові продажі ювелірних виробів з діамантами у 2007 році становили близько $65 млрд, а в 2019 сягнули вже $80 млрд.  Подальший ріст ціни діамантів пов'язаний з поширенням продажів на ринках Азії. Оскільки саме там зростатиме кількість споживачів, які можуть регулярно купувати товари преміум-класу.

Ще один фактор подальшого зростання ціни на камені — обмеженість родовищ алмазів. Єдине велике родовище цього каменю за останнє десятиліття було виявлене в Анголі і його розробка ще не ведеться.

Натомість вже наприкінці цього року завершиться розробка одного з найбільших світових родовищ Argyle в Австралії, яке раніше забезпечувало до 10% світового видобутку алмазів. В наступні 5 років вичерпається ще одне з найбільших родовищ – Diavik в Канаді, де зараз видобувають близько 7 млн карат алмазів на рік.

Міжнародна діамантова компанія зі штаб-квартирою в Антверпені Levuma прогнозує, що найактивніше зростатимуть в ціні діаманти кольору D (повністю безбарвні) і окремі кольорові, надто рожевих і блакитних відтінків. 

«Я дуже вірю в рожеві діаманти, адже вони зустрічаються все рідше. Особливо це відчується після закриття родовища Argyle, яким керує Rio Tinto, в зв'язку з виснаженням запасів. На родовищі Argyle знаходять більше 90% всіх світових рожевих діамантів. Тож вони стануть справжньою рідкістю. В останні роки інвестори з усього світу почали звертати на це увагу. Відтак підвищення цін можна вважати неминучим», — говорить голова Levuma Алі Халіл.

Ймовірність різкого падіння ціни на діаманти через економічні труднощі невисока. Ринок цих коштовних каменів сягає лише $10 млрд на рік. Для порівняння — ринок фінансових активів становить $100 трлн.

Невеликий обсяг дозволяє індустрії захищатись від коливань цін – за потреби виробники можуть притримати діаманти у сховищах. Тому на початку року під час локдауну ціни на діаманти хоча й просіли орієнтовно на 7%, але падіння виявилось куди меншим, ніж на інші товари. Нафта в той самий час обвалилась втричі.

Читайте також: Чи варто купувати платину, доки вона вдвічі дешевша золота

Але й зростання цін, порівняно з іншими сировинними ринками, не таке суттєве. Так, з 1960 року середня ціна діамантів зросла у 8 разів. Приміром, золото з того часу подорожчало у 54 рази, а ключовий індекс американського фондового ринку S&P 500 – приблизно в 56 разів. Тож вкладення у діаманти розглядається, передусім, як варіант збереження, а не заробітку грошей. 

Як купувати в Україні

В Україні цілий ряд ювелірних компаній пропонують до продажу діаманти. Ціни на них можуть варіюватись від кількох сотень гривень за камені вагою близько 0,01-0,02 карати і перевищувати 1,5 млн грн.

Щоправда, не всі з каменів, які представлені у прайс-листах українських магазинів, дійсно є в наявності. Як пояснили «Мінфіну» в одному з ювелірних магазинів, часто камені під замовлення треба доставляти з-за кордону і займає це кілька тижнів. Покупець має сплатити п’яту частину вартості каменю, як передоплату.

Читайте також: Як інвестувати в срібло: 4 доступні способи

Купуючи камені, важливо звертати увагу, чи дає продавець сертифікат про підтвердження характеристик діаманту. Краще, якщо сертифікат буде від одного з авторитетних міжнародних організацій. До них належать: Гемологічний інститут Америки (GIA), Вища алмазна рада в Антверпені (HRD), Міжнародний гемологічний інститут в США, Бельгії, Канаді, Індії і Японії (IGI).

Разом з тим, пояснюють експерти, не можна виключати, що сертифікат буде підроблений, а показники чистоти і кольору діаманту – завищені. Тому камінь можна віддати на перевірку. В Україні такі послуги надає, наприклад, Державний гемологічний центр.

Чи легко продати діамант

Якщо купити діамант – не проблема, то продати його у разі потреби буде значно складніше. Магазини, до яких звертався «Мінфін», пояснили, що продані дорогоцінні камені не викуповують.

Є компанії, які спеціалізуються на викупі діамантів. Ми звернулись до однієї з таких і попросили назвати ціну, за яку вони готові викупити камінь. Для прикладу, «Мінфін» назвав діамант вагою в 0,95 карат з найвищими показниками кольору і чистоти. В магазині він коштує майже 400 тис. грн.

В компанії, яка викуповує каміння, точну ціну в телефонному режиму назвати не змогли – треба щоб на діамант поглянув оцінщик, визначив його параметри і після цього звірився з таблицями вартості. В компанії назвали лише приблизну вартість – 150-170 тис. грн. Тобто, більш ніж вдвоє дешевше, ніж у продавця.

Читайте також: Як заробити на золоті, не купуючи злитки

На вигіднішу ціну можна розраховувати, якщо продати камінь безпосередньо ювеліру. Однак знайти такого спеціаліста непросто.

Ще один варіант продажу діамантів – через комісійні магазини. В них можна самостійно виставити ціну, а майданчик забере комісію з продажу. Щоправда, чекати на покупця, можливо, доведеться місяцями.

Досить значний і поріг входу в такий формат інвестицій. Якщо вже інвестувати в дорогоцінне каміння, то вагою від 1 карату і з високими показниками чистоти. А значить за один камінець треба буде віддати від $20 тис.

Вважати ж інвестицією придбання коштовних виробів з діамантами не можна. В прикрасах завжди є націнка за ювелірну роботу і бренд продавця, а тому продати такі коштовності навіть за приблизну вартість покупки буде вкрай складно.

Основні мінуси інвестицій в діаманти наступні:

  • складність оцінити об’єктивну вартість;
  • високі націнки продавців;
  • низька ліквідність;
  • ймовірність підробок;
  • високий поріг входу.

Читайте також: У 2030 році ринок космічного туризму сягне $3 млрд: як отримати свою частку

Але цей актив дуже зручний для зберігання. Камені на $1 млн легко помістяться в кишені і будуть майже невагомі. Золото ж на таку суму важитиме більше півкілограма.

Крім цього такий вид інвестицій буде цікавий тим, кому просто подобаються дорогоцінні камені.

Альтернативні інвестиції

Є кілька альтернативних способів інвестувати у діаманти. Найперший – придбання акцій компаній, що спеціалізуються на видобутку алмазів. Світовий лідер тут наразі російська Алроса, яка торгується на московській фондовій біржі. За рік її вартість підросла на 6%. Щоправда, свого історичного піку акції компанії досягли в 2018 році і з того часу подешевшали більш ніж на 30%.

Якщо є бажання інвестувати в російську компанію, то доступ до московської біржі надають такі міжнародні брокери як Interactive Brokers та Exante. Хоча варто враховувати, що акції на біржі торгуються в рублях, а тому на них повною мірою поширюються всі курсові ризики.

Другий у світі виробник – De Beers. Засновано цю компанію ще наприкінці 19 століття і колись вона була світовим монополістом видобутку алмазів. Зараз De Beers належить видобувному гіганту Anglo American. Акції останнього торгуються на Лондонській біржі. Цього року справи у компанії йшли не надто добре – акції подешевшали на 3%.

Ще один великий гравець на ринку алмазів Rio Tinto. Крім коштовних каменів корпорація видобуває золото, алюміній, залізну руду та інші корисні копалини. За рік акції корпорації на американському фондовому ринку виросли на 11%, а за 5 років ціна майже подвоїлась. Інтерес до компанії підвищує те, що вона платить хороші дивіденди: 9% річних.

Читайте також: Компанії, які платять акціонерам навіть в пандемію: заробляємо на дивідендних аристократах

Інший варіант інвестицій для любителів коштовностей – акції ювелірних компаній. Наприклад, однієї з найвідоміших серед них Tiffany & Co. Зараз акції компанії торгуються близько до своїх історичних максимумів, а за рік злетіли в ціні майже на 25%.

Інвестори, які вкладають кошти у золото та срібло, можуть робити це через відповідні індексні фонди (ETF), які купують метал. Детально про них «Мінфін» писав у цій статті. ETF, які вкладають у діаманти, наразі не існують. 

Олексій Писарев

Коментарі - 8

+
+125
Tisha ™
Tisha ™
29 жовтня 2020, 9:18
#
Как сказал когда-то один ювелир:
- Хотите узнать истинную цену бриллианта? Попробуйте его кому-нибудь продать....
:)
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 жовтня 2020, 9:33
#
Саме так. Любий актив має ліквідність. Так от для брюліків вона надзвичайно низька. Але є ще не маловажна причина чому цацки то не інвестиція. Щороку відкривають безліч родовищ, покращують способи добування, роблять штучні алмази. Інвестиційно привабливими можуть бути лиш унікальні екземпляри, великі, або рідкісного кольору та чистоти. А вони коштують десятки лямів баксів. І продати їх дорогше, ніж купив, то дуде тривалий процес. Це доступно лиш кільком сотням людей на планеті.
+
+30
bonv
bonv
29 жовтня 2020, 11:39
#
А на рынке ценных бумаг лидирует туалетная:)))..
+
0
Tisha ™
Tisha ™
29 жовтня 2020, 20:36
#
:) — украду себе в мемориз…
+
0
bampi
bampi
29 жовтня 2020, 9:55
#
Никакой инвест привлекательности нет. Что касается подделок и замены, то муассанит от бриллиант почти не отличить.
+
0
bonv
bonv
29 жовтня 2020, 11:37
#
Купити легко а продати  важко.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
29 жовтня 2020, 11:56
#
Трамп VS Байден: будет ли доллар по 30 гривен после американских выборов

https://www.youtube.com/watch?v=LwxIjGkraUw&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин», оставляйте комментарии с вопросами под видео
+
0
Vasssiliy
Vasssiliy
1 листопада 2020, 20:39
#
Золото на 1 млн$ будет весить более 16 кг, никак не пол кило...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися