Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 жовтня 2020, 12:23

У Вінниці викрито діяльність двох нелегальних call-центрів: викрадали до $20 тисяч щодня — СБУ

Служба безпеки України блокувала діяльність двох нелегальних call-центрів. Їх працівники щодня викрадали з рахунків банківських клієнтів до 20 тисяч у доларовому еквіваленті, пише пресслужба СБУ.

У Вінниці викрито діяльність двох нелегальних call-центрів: викрадали до $20 тисяч щодня – СБУ
Фото: ssu.gov.ua

Оперативники СБУ встановили, що організували протиправний бізнес двоє мешканців міста Вінниці, де знаходився «офіс», та два «представники» інших областей. Ділки розмістили обладнання в офісних будівлях обласного центру.

Як працювала схема?

Оператори телефонували клієнтам, представляючись працівниками банківських установ. Вони пропонували скористатися різними послугами страхування, зокрема депозитів. Під час бесіди шахраї «уточнювали» реквізити банківських карток, паролі.

Отримавши доступ до рахунків громадян, зловмисники знімали з них кошти. Серед «клієнтів» call-центрів були вкладники українських державних і комерційних банків, а також деяких установ з пострадянського простору.

За попередніми оцінками СБУ, нелегальний бізнес проіснував близько 5 місяців, а його обслуговуванням займалося понад 40 осіб.

Кіберполіція викрила хакерів у розповсюдженні «вірусу», який викрадав логіни та паролі до різних систем інтернет-банкінгу, облікових записів соцмереж та електронних скриньок. Правоохоронці виявили у хакерів близько 100 млн дискредитованих паролів користувачів з України та усього світу.

Що далі?

Правоохоронці провели обшуки в офісних приміщеннях, де розташовано незаконні call-центри. У ході слідчих дій вилучено понад 40 одиниць комп’ютерної техніки і телекомунікаційного обладнання, sim-карти операторів стільникового зв’язку, в тому числі закордонних, а також інше технічне обладнання та документацію, що підтверджують протиправну діяльність.

Наразі у межах розпочатого кримінального провадження триває комплекс оперативних та слідчих дій щодо формування доказової бази та притягнення організаторів, особи яких встановлено, до кримінальної відповідальності.

Читайте також: Олександр Гринчак про афери з «криптою»: «Ми в цій ситуації безсилі»

Що цьому передувало?

  • За даними НБУ, за січень-червень в Україні було зафіксовано 47 500 випадків шахрайства з банківськими картами і рахунками українців загальною сумою 86,4 млн грн. В 2019 році таких випадків було 34 700 на суму 72,6 млн грн.
  • 3 вересня кіберполіція викрила мережу обмінників, які нібито привласнювали собі гроші клієнтів. Ці гроші мережа одержувала для проведення обміну заборонених в Україні електронних валют.
  • 17 вересня СБУ викрила угруповання, учасники якої нібито викрадали гроші з банківських рахунків українців та іноземців. Щомісяця вони викрадали до 3 млн грн, зазначають в СБУ.

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
28 жовтня 2020, 13:12
#
Без лоха и жизнь плоха..
+
+30
bonv
bonv
28 жовтня 2020, 13:21
#
Як «мудрий нарід» обрав у владу вбивцю, а офісний планктон проголосував за гриби…
Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/elections/lozinskiy-peremig-na-viborah-yak-mudriy-narid-obrav-u-vladu-vbivcyu-11196362.html
+
0
987
987
29 жовтня 2020, 10:15
#
Откупятся и возьмутсґ за старое, у нвс даже за такие преступления не сажают.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися