Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2020, 15:41

Суд не став розглядати позов ФГВФО до екстопів Дельта Банку на 20 мільярдів

Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) до колишніх топ-менеджерів неплатоспроможного Дельта Банку. Про це пише Finbalance.

Суд не став розглядати позов ФГВФО до екстопів Дельта Банку на 20 мільярдів
Фото: unn.com.ua

Суть судової справи

Суд залишив без змін рішення Господарського суду Києва і постанову Північного апеляційного госпсуду, якими було задоволено заяву колишніх топ-менеджерів збанкрутілого Дельта Банку.

В результаті суд залишив без розгляду позов ФГВФО про відшкодування шкоди на 19,83 млрд грн.

Серед відповідачів по цій справі — в тому числі, екс-голова наглядової ради Дельта Банку, його колишній мажоритарний акціонер Микола Лагун, а також екс-члени правління і наглядової ради фінустанови Олена Попова, Віталій Масюра, Фіглус Марцин, Ярослав Порохняк та ін.

Фонд гарантування мотивував свій позов тим, що Дельта Банк в особі керівництва в 2012-2015 роках здійснював «економічно невиправдану ризикову діяльність з проведення активних операцій кредитування позичальників-юридичних осіб з надмірною концентрацією, без належного забезпечення, а також в інтересах власників банку».

Читайте також: ФГВФО продав головний офіс Дельта Банку вдвічі нижче за стартову ціну

Передісторія

У 2015 році найбільшими акціонерами Дельта Банку були Микола Лагун (70,61% акцій) і Cargill Financial Services International, Inc. (29,39%).

Дельта Банк визнано неплатоспроможним 2 березня 2015 року, тоді ж в банк була введена тимчасова адміністрація.

У жовтні 2015 року у Дельта Банку відкликали банківську ліцензію та почали процедуру ліквідації, а в квітні 2016 року Фонд гарантування вкладів оголосив про безпосередній продаж майна банку.

За даними ФГВФО, за 2012-2013 роки з банку вивели близько 4,5 млрд грн.

18 липня 2019 року Фонд гарантування вкладів подав позов проти Лагуна, його майно було заарештовано.

У червні поточного року ФГВФО анонсував заключну серію аукціонів з продажу майна Дельта Банку. Пул активів оцінили в 64 млрд грн.

31 серпня 2020 року ФГВФО продав пул активів банку за 46,1 млн грн.

У серпні колишньому власнику Дельта Банку повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків.

В Україні Миколі Лагуну належали Дельта Банк, Омега Банк, Астра Банк і Кредитпромбанк, а також білоруський Дельта Банк. Всі вони перебувають у стані ліквідації, за винятком Астра Банку, який був проданий Фондом гарантування вкладів новому власнику.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися