Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2020, 14:34

Понад 40% компаній у світі планують скорочення персоналу через нові технології

Через впровадження цифрових технологій та автоматизації праці до 2025 року 43% роботодавців планують скоротити число робочих місць, розширити — 34,5%. Такі дані наводяться у доповіді The Future of Jobs 2020 («Майбутнє робочих місць 2020»), підготовленому Всесвітнім економічним форумом (ВЕФ).

Понад 40% компаній у світі планують скорочення персоналу через нові технології
Фото: sostav.ua

Тенденції

Заміна людської праці на автоматизовану призведе до зникнення 85 млн робочих місць, прогнозують автори. Їм на заміну прийдуть 97 млн ​​нових, більш адаптованих до «нових умов поділу праці між людьми, машинами та алгоритмами», як уточнюється в доповіді ВЕФ.

Однак незважаючи на те, що кількість створених робочих місць, за оцінками, перевищить кількість скорочених, темпи приросту сповільняться, припускають експерти. Проблемами на шляху впровадження нових технологій у звіті зазначені прогалини в навичках на місцевому ринку праці, дефіцит фахівців і відсутність необхідних навичок у керівництва. При цьому 41% планує розширити використання підрядників.

Кого опитували

У звіті використовуються результати опитування керівників вищої ланки, які відповідають за кадрову політику, стратегію та інновації в компаніях, що працюють у 26 країнах в 15 окремих галузях економіки і соціальної сфери, а також якісні і кількісні дані з різних джерел, включаючи великі дані.

Опитування ВЕФ проводилося з січня по вересень 2020 року чотирма мовами: англійською, іспанською, японською і російською. У ньому взяли участь 291 компанія, в якій працевлаштовано в цілому 7,7 млн ​​осіб по всьому світу. У дослідженні не враховувалися дані від компаній зі штатом менше 100 осіб.

Читайте також: 40% українських компаній планують зберегти дистанційну роботу (опитування)

Які справи в Україні

Як відзначають автори нещодавнього дослідження ринку праці від grc.ua, кількість пропозицій роботодавців значно збільшилася в жовтні. Хоча зазвичай вересень є найбільш активним місяцем осені на ринку праці.

Кількість вакансій зросла в таких професійних сферах:

  • домашній персонал (зростання запитів від роботодавців 363% порівняно з першою половиною літа);
  • страхування (115%);
  • наука та освіта (104%);
  • робочий персонал (85%);
  • безпека (81%).

У розрізі галузей зростання активності спостерігається у всіх професійних сферах, крім готельно-туристичних закладів, де кількість вакансій зменшилася на 20%, йдеться в дослідженні.

Читайте також: В яких галузях зросла кількість вакансій. Інфографіка

Коментарі - 2

+
0
bonv
bonv
21 жовтня 2020, 15:08
#
А через пандемію ще більше..
+
+22
Oligarh
Oligarh
21 жовтня 2020, 15:29
#
«Опрос ВЭФ проводился с января по сентябрь 2020 года на четырех языках: английском, испанском, японском и русском» - ахахаха где украинский? не уважают
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися