Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 жовтня 2020, 14:13

Процентні доходи банків за кредитами фізосіб і юросіб майже зрівнялися — ICU

Щомісяця банки заробляють приблизно 12 млрд грн процентних доходів. При цьому на кредитах, виданих фізособам, банки вже заробляють майже стільки ж, скільки і на кредитах компаніям. Про це повідомив фінансовий аналітик ICU Михайло Демків у фейсбуці.

Щомісяця банки заробляють приблизно 12 млрд грн процентних доходів.
Фото: zn.ua

Які операції приносять проценти банкам

Обсяг та деталізація фінансових звітностей дозволяють побачити, які операційні сегменти приносять ці доходи.

Процентні доходи від кредитів населенню майже зрівнялися за обсягом з доходами від кредитів бізнесу, зазначає аналітик.

На початку 2018 року банки сумарно заробляли вдвічі більший відсотковий дохід на корпоративних кредитах, ніж на кредитах населенню (5,5 млрд/міс. і 2,7 млрд/міс. в січні 2018 проти 4,4 млрд/міс. і 4,1 млрд/міс. в серпні 2020 року відповідно).

Читайте також: Українські банки показують надзвичайну стійкість в умовах пандемії — Шевченко

Чому так. Перш за все, обслуговування боргу. Частка непрацюючих кредитів в гривні в корпоративному сегменті становить 53,3%, в роздрібному – 21,0%.

«Чи то населення більш сумлінне за крупний бізнес, чи то воно просто не може так само успішно користуватися всіма недоліками вітчизняної судової системи для неповернення кредитів», — каже Демків.

Обрати вигідні умови кредиту

Ну і звичайно, розмір відсоткових ставок. Середній дохід портфеля кредитів бізнесу для банків – 6,8% за рахунок великої кількості кредитів, які залишаються на балансі, але банк не визнає відсоткового доходу за ними. У цьому немає сенсу, бо давно ніхто не платить.

По кредитах населенню середня дохідність портфелю кредитів в серпні становить 27%. Якщо банки доведуть до нуля портфель валютної іпотеки, яка зарезервована на 89%, то дохідність буде вищою, каже Демків.

Процентні доходи від цінних паперів. У січні та лютому 2020 року відсоткові доходи за депозитними сертифікатами НБУ досягли 1,8 млрд грн та 1,6 млрд грн (13,5% та 12,8% від загального обсягу процентних доходів, відповідно).

Після цього, як зазначає аналітик, ліквідність банківської системи почала знижуватися через зростання готівки в обігу. Ну а зниження облікової ставки до поточних 6% істотно знизило дохідність депозитних сертифікатів. Натомість банки наростили свої портфелі ОВДП.

Інвестиції в ОВДП: 10,5% річних +0,2% бонуса від «Мінфіну»

Попри падіння ставок за державними облігаціями, Мінфін платить банкам 23,4% від сумарного відсоткового доходу банків. На жаль, в плані рахунків немає окремо «доходи по рекапіталізційних» ОВДП. А в капітал банків влиті більш як дві сотні мільярдів гривень в формі державних облігацій.

За розрахунками аналітика, сумарна ціна тієї докапіталізації становить до половини із тих 2,8 млрд грн відсоткових доходів банків за ОВДП та іншими облігаціями щомісячно.

Коментарі - 4

+
+27
bonv
bonv
18 жовтня 2020, 14:15
#
І ще плачуться що все погано:)
+
+73
bonv
bonv
18 жовтня 2020, 14:15
#
На всемирном съезде банкиров, журналист задаёт вопросы русскому банкиру.
– Под какой процент вы берёте деньги у населения?
– Под 8%.
– А под какой процент даёте кредит?
– Под 60%.
– А вы точно банкир?
+
+42
AleksandrBank
AleksandrBank
18 жовтня 2020, 14:46
#
«Процентные доходы от кредитов населению почти сравнялись по объему с доходами от кредитов бизнеса, отмечает аналитик.» - потому что снижение учет ставки привело к падению ставок для бизнеса, а вот кредиты физикам в виде кеш кредитов и оверы на картах почти без изменений, потому уровнялись уже прибыльности
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
18 жовтня 2020, 17:58
#
Спросите у Ахметова,как не платить по кредитам.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися