Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2020, 10:34

Індекс ділових очікувань: бізнес налаштований оптимістичніше — НБУ

Очікування бізнесу щодо економічної ситуації і власного розвитку стали оптимістичнішими. Про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів у III кварталі 2020 року.

Індекс ділових очікувань: бізнес налаштований оптимістичніше – НБУ
Фото: budport.com.ua

Індекс ділових очікувань

Оцінки бізнесу щодо економічного зростання та власного розвитку поліпшились, але інфляційні очікування залишаються вищими за середньострокову ціль Національного банку на наступні 12 місяців.

Індекс ділових очікувань підприємств ще не повернувся на докарантинний рівень, але вже перетнув нейтральну позначку і сягнув 100,8% (у II кварталі 2020 року – 90,8%), що свідчить про збалансування негативних і позитивних оцінок бізнесу. Підвищення відбулося за рахунок поліпшення оцінок щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, фінансово-економічного стану власних підприємств, а також інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.

Інфляційні очікування

Підприємства продовжують передбачати скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців, проте вони менш песимістичні, ніж попереднього разу. Баланс відповідей склав «мінус» 16,1% проти «мінус» 34,1% у IІ кварталі 2020 року.

Інфляційні очікування підприємств залишилися незмінними. Як і в попередньому кварталі, бізнес прогнозує, що упродовж 12 місяців темпи зростання споживчих цін зростуть до 7% у річному вимірі. Більше половини опитаних підприємств вважають, що інфляція буде меншою за 7,5%. Кожен п’ятий респондент очікує інфляцію у межах 7,6-10,0%.

Найвагомішими факторами впливу на інфляцію підприємці називають послаблення гривні і збільшення витрат на виробництво.

Національна валюта

Бізнес очікує її подальше послаблення. Середнє значення обмінного курсу, яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 28,99 грн/$ (у попередньому кварталі 28,28 грн/$). 62% підприємств вважає, що обмінний курс коливатиметься в межах від 28,01 грн/$до 30,00 грн/$.

Власний бізнес

Оцінки щодо власного фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців поліпшились. Кожна п’ята компанія прогнозує кращі результати. Баланс відповідей – 4,4% (у ІІ кварталі 2020 року «мінус» 1,8%).

Бізнес очікує збільшення загальних обсягів реалізації своєї продукції, зокрема на зовнішньому ринку. Оптимістичні настрої переважають в усіх секторах економіки, крім енерго- та водопостачання.

Поліпшилися настрої підприємств щодо інвестиційної активності. Вже кожна п’ята компанія готова наростити інвестиційні видатки, передусім на машини, обладнання та інвентар. Позитивний баланс відповідей – 5,2% (у ІІ кварталі 2020 року «мінус» 10,5%).

Частка компаній, що планує залучати кредити в Україні упродовж наступних 12 місяців, зросла до 41,9% (у попередньому кварталі 39,2%). Водночас дещо зменшилася частка компаній, які планують брати кредити за кордоном – до 8,0%.

Загалом підприємства відзначили меншу потребу в позикових коштах, а головною перешкодою для залучення нових кредитів назвали високі ставки.

Читайте також: Індекс очікування ділової активності: оптимістично налаштовані тільки торговці

Персонал

Бізнес налаштований і надалі скорочувати кількість працівників. Лише 10,2% підприємств планують наймати нових працівників упродовж наступних 12 місяців. Скорочення персоналу передбачають 21,0% опитаних компаній. У підсумку негативний баланс очікувань «мінус» 10,8% (у попередньому кварталі «мінус» 17,3%). Песимістично налаштовані респонденти всіх видів економічної діяльності, крім торгівлі, де здебільшого не очікують змін.

Одночасно суттєво зросла кількість компаній, які планують підвищувати зарплати своїм працівникам упродовж наступних 12 місяців. Таких 55,7% (проти 36,5% у попередньому кварталі). Лише 3,6% компаній готові до зменшення зарплат.

Кращі очікування щодо збільшення фонду оплати праці мають великі підприємства.

Стисло

Індекс ділових очікувань – агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців. Значення індексу більше 100 означає перевагу в суспільстві позитивних економічних настроїв, нижче 100 – негативних економічних настроїв.

Квартальне опитування проводилося з 03 серпня до 03 вересня 2020 року. В опитуванні взяли участь 696 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей).

Серед опитаних підприємств:

  • компанії переробної промисловості – 19,3%;
  • сільськогосподарські підприємства – 15,2%;
  • оптова торгівля – 15,1%;
  • транспорт та зв’язок – 13,4%;
  • добувна промисловість 6,6%;
  • роздрібна торгівля – 5,5%;
  • електроенергя та водопостачання – 4,6%;
  • будівництво – 3,2%;
  • підприємства інших галузей – 17,2%.

Читайте також: НБУ запровадив щомісячний індекс очікувань ділової активності

Коментарі - 2

+
+37
bonv
bonv
17 жовтня 2020, 11:36
#
Основным «стоппером» развития бизнеса в Украине предприниматели считают государство.
https://www.minprom.ua/digest/265042.html
+
+15
bonv
bonv
17 жовтня 2020, 11:37
#
Промисловці допускають зупинку низки заводів через підвищення тарифів на електроенергію.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/695243.html
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися