Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 вересня 2020, 8:23

Індекс очікування ділової активності: оптимістично налаштовані тільки торговці

Індекс очікувань ділової активності в серпні зріс тільки на 1 пункт до 47,9, що свідчить про песимістичні очікування бізнесу. Показник знаходиться нижче позначки в 50 пунктів вже четвертий місяць поспіль. Про це свідчать результати щомісячного опитування НБУ.

Індекс очікувань ділової активності в серпні зріс тільки на 1 пункт до 47,9, що свідчить про песимістичні очікування бізнесу.
Фото: delo.ua

Настрої бізнесу

«Оптимістично налаштовані тільки підприємства торгівлі, що пов'язано з послабленням карантинних обмежень та зростанням споживчого попиту», — йдеться в повідомленні. Показник індексу по галузі в серпні склав 52,3 пункту.

Промислові підприємства песимістично оцінюють свої перспективи, побоюючись, в першу чергу, скорочення чисельності робітників, зростання цін на сировину і зменшення експортних замовлень. Обнадійливий чинник у промисловості — зростання цін на вироблену продукцію.

Читайте також: Промисловість вдасться «перезапустити» за два роки — Шмигаль

Представники будівельних компаній, серед негативних тенденцій, відзначають падіння обсягів будівництва і скорочення майбутніх замовлень.

Песимістичні очікування в сфері послуг стосуються зменшення кількості замовлень, скорочення кількості послуг при виконанні замовлень і зростання дефіциту робочої сили.

Нацбанк публікує індекс очікувань ділової активності щомісяця на основі опитування керівників українських підприємств. При складанні індексу за серпень НБУ опитало 150 компаній.

Попередні показники

  • 16 липня опитування НБУ показало, що бізнес погіршив очікування щодо відновлення економіки, інфляції і власних фінансових і виробничих результатів в наступні 12 місяців.
  • Індекс очікувань ділової активності бізнесу в Україні в червні зріс на 10 процентних пунктів — до майже 46 пунктів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися