Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 жовтня 2020, 14:48

Для МВФ неважливо, хто саме обіймає посади в НБУ — експерт ICU

Хто саме обіймає посади в НБУ, неважливо ні для МВФ, ні для українців. Натомість ключове питання для міжнародних партнерів - за яким вектором рухається країна. Таку думку висловив фінансовий аналітик ICU Михайло Демків під час вебінару FinUpdate «Як заробити на обміні валют».

За словами Демківа, зараз експерти приділяють значну увагу кадровим змінам у Нацбанку та співпраці з МВФ, оскільки є побоювання, що Україна повторить рух, який був у 2010-2013 роках.

«Тоді спершу проводились спроби реформ, однак вони швидко зупинились. На цьому фоні зовнішні ринки були прихильні до України, держава могла відносно дешево залучати кошти, не співпрацюючи з МВФ. Влада могла тримати курс на рівні 8 грн/$, субсидіювати ціну на газ і завдяки цьому підтримувати електоральний рейтинг. Коли ж резерви закінчились, це призвело до обвалу курсу», — пояснив Демків.

За його словами, є побоювання, що НБУ виконує роль свого роду «канарок у шахті», які першими сигналізують про те, що країна рухається в неправильному напрямі. Тому МВФ, ймовірно, уважно стежитиме за ситуацією в Нацбанку.

В НБУ очікуються звільнення

Сьогодні, 16 жовтня, Рада НБУ планувала провести засідання та звільнити на ньому першу заступницю голови НБУ Катерину Рожкову і заступника голови Дмитра Сологуба.

Також, за інформацією ЗМІ, в ході засідання їм планували вручити підозри.

За даними «Мінфіну», розгляд цього питання було перенесено на наступне засідання Ради НБУ 27 жовтня.

Нагадаємо, на засіданні Ради Нацбанку 2 жовтня було оголошено догану і заявлено про недовіру двом членам правління Нацбанку — Катерині Рожковій і Дмитру Сологубу. Причина — порушення розпорядчих актів Нацбанку.

Читайте також:Рожкова прокоментувала рішення Ради НБУ: «Це перемога минулого над майбутнім»

Рожкова пояснила, що отримала догану від Ради Нацбанку, тому що спілкувалася зі ЗМІ.

Коментарі - 8

+
+38
bonv
bonv
16 жовтня 2020, 15:12
#
І МВФ бачить що НБУ стає ручним для зелебобів. Тому траншів в цьому році не буде..
+
+89
bonv
bonv
16 жовтня 2020, 15:15
#
В обход закона и принципа независимости Нацбанка планируют уволить Сологуба и Рожкову. При этом самому Сологубу осталось в правлении всего полгода, и торопиться с его увольнением даже таким мстительным людям, как Игорь Валерьевич вроде бы не стоит. Казалось бы, подожди полгода и засунь в Нацбанк вместо Сологуба новое лицо украинской макроэкономики — Шапрана. Да и Рожкова с Сологубом давно в меньшинстве в правлении. Они могут лишь говорить что видят, но кого это уже волнует. Однако, вероятно, свидетели все равно никому не нужны. Хотя их увольнение будет именно прямым нарушением независимости регулятора, ведь все решения в Нацбанке принимаются коллегиально, правлением и суть независимости еще и в том, что даже если глава меняется, то члены правления не уходят, у каждого свой срок, что позволяет продолжать вести ту самую независимую политику НБУ. Поэтому в законе так четко и выписано, как сроки, так и крайне жесткие условия для увольнения. И это будет первый пример необратимого нарушения программы. Но в сериале такое ведь уже было. Да и Майдан пока свободный. Золото можно нести - Фурса.
+
+27
bonv
bonv
16 жовтня 2020, 15:18
#
Кворуму немає. Засідання Ради НБУ, на якому зібралися звільняти Рожкову, скасовано. І хочеться траншів МВФ, і колеться...
Як стало відомо НВ Бізнес, 16 жовтня Рада Національного банку України (НБУ) не змогла розглянути питання про відсторонення з посади першого заступника правління НБУ Катерину Рожкову у зв’язку з відсутністю кворуму.
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
16 жовтня 2020, 16:43
#
В другой теме уже писал об этом…

Сегодняшнее заседание отменили по одной-единственной причине…

После официального письменного запроса со стороны МВФ
с просьбой о присутствии на заседании Совета НБУ в качестве наблюдателя
представителя МВФ — старшего экономиста МВФ Вима Фонтейна.

Письмо подписано
постоянным представителем МВФ в Украине
Йоста Люнгманом.

Письмо от имени МВФ — Данилишину

.
+
+23
sadbuttrue
sadbuttrue
16 жовтня 2020, 15:41
#
Аналітик-маніпулятор! У МВФ сидять розумні люди і розуміють що мають справу із шахраями. Першим кроком яких є поступове «вибивання» тих хто може сказати «ні». Другий крок призначення «всіх своіх». Третій крок, приймання рішення на фековому «мєждусобойчіку» і потім робити вигляд що був кворум і то було колективне рішення. Четвертий крок, після такого «нєвдобного» рішення для всього світового співтовариства, можна піти у відставку всім складом - ну типу перед G7 можна сказати що ось подивіться ми іх всіх звільнили...але рішення вже прийнято. Одним словом наперсточники
+
0
Alex447
Alex447
16 жовтня 2020, 16:33
#
Сильное заявление))))
Даже не будучи экспертом это очевидно.
+
0
Rebel
Rebel
16 жовтня 2020, 16:37
#
А якщо призначити головою НБУ Ігоря Валерійовича?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 жовтня 2020, 16:49
#
Эта должность уже занята господином Шевченко.
Разве что вместо Данилишина.

Но Беня на это не пойдёт - ведь тогда надо заполнять декларацию
о всех своих банковских счетах, подконтрольных предприятиях и других активах...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися