Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 жовтня 2020, 12:29

Рожкова прокоментувала рішення Ради НБУ: «Це перемога минулого над майбутнім»

Рада НБУ оголосила догану і недовіру нам за наші комунікації з пресою. Про це написала перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова в фейсбуці.

Рада НБУ оголосив догану і недовіру нам за наші комунікації з пресою.
Фото:delo.ua

Рожкова повідомила, що вони з Дмитром Сологубом надали коментарі виданню KyivPost для публікації про Національний банк. За її словами, там не було «нічого крамольного, щоб йшло врозріз з „генеральною лінією партії“.

«Ми говорили, що незалежність НБУ — це про колегіальність. Що новій команді потрібно трохи часу, щоб спрацюватися. І все в такому дусі», — написала Рожкова.

Читайте також: У Раді НБУ пояснили правові наслідки рішення про недовіру Рожковій і Сологубу

«Не вірите, що в 2020 році можуть оголошувати догану за спілкування із засобами масової інформації?! Я теж до кінця не вірила, що цензура дійшла до стін Національного банку. Але чому дивуватися, якщо рішення приймалося „вночі зухвало сокирою“. Тобто за закритими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін», — зазначила Рожкова.

За її словами, юристи повинні надати оцінку правових наслідків і наявності у Ради НБУ повноважень для прийняття таких рішень.

«У підсумку, вважаю, що це перемога минулого над майбутнім. Тривожний сигнал незалежності Національного банку, та й взагалі здорового глузду», — підсумувала Рожкова.

Читайте також: Як новий глава НБУ змінить кадровий склад центробанку

Передісторія

На засіданні Ради Національного банку, яке відбулося 2 жовтня, було оголошено догану і заявлено про недовіру двом членам правління Нацбанку — Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу.

Рада рекомендувала Правлінню Національного банку:

  • посилити виконавську дисципліну та відповідальність працівників Нацбанку за дотриманням законодавства України та розпорядчих актів НБУ з метою забезпечення ефективної системи внутрішнього контролю та управління ризиками;

  • забезпечити належну роботу функції комплаєнс;

  • забезпечити функціональне підпорядкування працівників структурних підрозділів, відповідальних за внутрішній контроль операційного ризику (ризик-координаторів) та комплаєнс-контроль, керівникам підрозділів з управління ризиками та комплаєнс відповідно;

  • посилити контроль під час прийняття рішень щодо застосування заходів впливу на банківські установи, зокрема у сфері фінансового моніторингу.

В яких випадках звільняється заступник голови НБУ

Заступник голови Нацбанку звільняється з посади в таких випадках:

  • закінчення строку повноважень;
  • подання заяви про звільнення за власним бажанням із зазначенням аргументів такого рішення;
  • набрання законної сили обвинувальним вироком суду;
  • на підставі рішення суду про визнання особи недієздатною;
  • втрати бездоганної ділової репутації;
  • встановлення факту надання недостовірних відомостей при призначенні на посаду заступника голови Національного банку;
  • смерті або на підставі рішення суду про визнання в установленому порядку особи безвісно відсутньою чи про оголошення особи померлою;
  • невиконання посадових обов’язків, у тому числі за станом здоров’я, протягом більш як чотири місяці поспіль;
  • виникнення обставин, що виключають можливість особи бути заступником голови Національного банку (відповідно до частин четвертої та п’ятої цієї статті).

Рада Національного банку звільняє з посади заступника голови Національного банку у випадку, передбаченому пунктом 2 частини восьмої цієї статті, на своєму засіданні після його доповіді про результати діяльності на посаді.

Коментарі - 4

+
+45
sacha2222
sacha2222
6 жовтня 2020, 13:17
#
Это победа справедливости
+
0
Dmitrik7
Dmitrik7
6 жовтня 2020, 15:00
#
Это победа над пэрэмогой
+
+12
arhimandrit
arhimandrit
6 жовтня 2020, 15:35
#
Радуйтесь зелебобики! скоро будете мох варить и водичкой запивать
+
0
Dmitrik7
Dmitrik7
6 жовтня 2020, 15:46
#
За других не переживай. за себя волнуйся
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися