Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 жовтня 2020, 8:45

Український Сбербанк мали докапіталізувати на $152 мільйони. Але відмовилися

Російський Сбербанк як єдиний акціонер українського дочірнього банку вирішив відмовитися від розміщення додаткових емісій його акцій за рахунок внесення в його капітал 4,3 млрд грн, або $152 млн. Про це повідомив український банк у системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України.

Український Сбербанк мали докапіталізувати на $152 мільйони
Фото: delo.ua

«АТ “Сбербанк" повідомляє, що 7 жовтня 2020 року єдиним акціонером банку – ПАТ «Сбербанк» – прийнято рішення… про відмову від емісії акцій банку у кількості 4 млрд 300 млн штук за рахунок додаткових внесків (у формі грошових коштів) на загальну суму 4 млрд 300 млн грн», – йдеться в оприлюдненій інформації.

Читайте також: Нормативи НБУ по кредитному ризику порушують 12 банків

Стисло

Сбербанк зареєстровано НБУ 15 червня 2001 року. Сьогодні він є 100% дочірнім банком ВАТ «Ощадбанк» — найбільшого банку в Російській Федерації та СНД. Є правонаступником усіх прав і зобов'язань ЗАТ «Комерційний банк НРБ-Україна», ЗАТ «Банк НРБ», ЗАТ «Дочірній Банк Сбербанку Росії», ВАТ «Дочірній Банк Сбербанку Росії», ВАТ «Дочірній Банк Сбербанку Росії».

Станом на 1 вересня поточного року статутний капітал банку становить 24,065 млрд грн, прибуток на цю саму дату — 352,247 млн ​​грн. За перше півріччя 2020-го банк закрив 13 своїх відділень — 93 зі 106.

Як Сбербанк продавали

Національний банк України повідомив, що 23 квітня 2020 року НБУ стало відомо про продаж Центробанком РФ 50% + 1 акцій дочірнього банку Сбербанку Росії Мінфіну РФ. Відповідно в українському Сбербанку змінився кінцевий власник. Угода з продажу Сбербанку уряду РФ повинна була бути узгоджена з Нацбанком України, оскільки передбачала зміни кінцевого власника української «дочки» Сбербанку, заявили в українському центробанку.

НБУ пригрозив вжити заходів щодо «дочки» Сбербанку на фоні купівлі російським урядом у Банку Росії контрольного пакету акцій Сбербанку. Український регулятор заявив про три порушення з боку нового кінцевого власника банку — російського уряду:

  • уряд Росії не повідомив у Національний банк України за три місяці до набуття істотної участі в «дочці» Сбербанку в Україні — АТ «Сбербанк» — про такий намір;
  • не погодив з Національним банком придбання істотної участі в дочірньому банку;
  • не подав до Національного банку копію договору, на підставі якого відбувся перехід права власності на акції.

У зв'язку з цим НБУ направив запити Міністерству фінансів Росії і Сбербанк з вимогою надати пояснення і відповідні документи, а також повідомив їм про правові наслідки порушення українського законодавства.

«Національний банк дасть правову оцінку і розгляне питання про застосування заходів впливу у визначеному законом порядку», — йшлося в повідомленні.

Коментарі - 6

+
+15
Італій .
Італій .
16 жовтня 2020, 9:18
#
Так и правда, зачем? Гонтаревского посипаку который хотел обанкротить банк путем требований к минимальному капиталу — заменили на дружественного комика.

(сарказм)
+
+72
AnnaGerman
AnnaGerman
16 жовтня 2020, 10:42
#
В названии любой бизнес- структуры , и не только бизнес, связанной с Россией, нужно обязательно это указывать . НЕ украинский «Сбербанк» , а «Сбербанк России» и т.п.!
+
0
vadymbanker
vadymbanker
16 жовтня 2020, 11:01
#
+100
+
0
Anrey12
Anrey12
16 жовтня 2020, 12:47
#
Из названия разве не ясно, что «Ощадбанк»-укр-й, «Сбербанк»-рос-й, «Тhe Savings Bank»-амер-й и т.д.
Но АО «СБЕРБАНК» -  украинский коммерческий банк и возможно, вскоре сократит своё имя до «Сбер».
+
0
Teilor
Teilor
16 жовтня 2020, 12:52
#
А также Укрсоцбанк Италии, УкрСиббанк Франции, Кредобанк Польши…
Вообще остались еще украинские банки?
А слово «Россия» потребовали убрать сами украинские законодатели.
+
0
vadymbanker
vadymbanker
16 жовтня 2020, 11:01
#
Его бы продать Сити Банк Украина, была бы очень символично и логично.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися