Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 жовтня 2020, 7:50

Зменшуємо ризики: як зібрати інвестиційний портфель

Кожен інвестор має на меті не тільки отримання прибутку, а й мінімізацію втрат. Надто якщо йдеться про вкладення у ризикові активи. Уникнути або зменшити втрати дозволяє диверсифікація інвестицій.

«Мінфін» поспілкувався з експертами та дізнався, яким чином правильно розподіляти гроші між акціями різних компаній та на які ризики звертати увагу.

Навіщо потрібна диверсифікація

Диверсифікація на фондовому ринку – це включення в свій портфель акцій, які мають між собою слабку кореляцію. Приміром, ви купили акції трьох нафтових компаній: ExxonMobil, Chevron та Royal Dutch Shell. Диверсифікованою таку інвестицію назвати не можна. Адже у разі падіння цін на нафту, впаде вартість акцій всіх цих компаній.

Ідея диверсифікації полягає в тому, щоб розподілити вкладення в акції секторів, які мало або взагалі не корелюють між собою. Ідеальний варіант — коли падіння вартості одних акцій в портфелі компенсує зростання інших.

Приміром, падіння цін нафту жодним чином не вплине на вартість IT-сектору чи виробництво продуктових товарів, і може навіть підштовхнути автомобільну промисловість. 

Єдиних чітких правил для диверсифікації не існує. «Все залежить від суми інвестицій, періоду, на який вкладаються гроші, готовності інвестора до ризику, а також від очікуваного доходу», — пояснив «Мінфіну» директор Універ Олександр Куликов. Так само в тому, що особливості диверсифікації індивідуальні, переконаний і партнер iPlan Василь Матій.

Тому експерти, з якими поспілкувався «Мінфін», окреслили радше загальні правила диверсифікації, які кожен інвестор зможе підлаштовувати під себе.

Які акції мають бути в портфелі завжди

На переконання аналітика Фрідом Фінанс Україна Степана Джуса, кількість компаній, в які вкладає кошти інвестор, має залежати, передусім, від суми, якою він оперує. Якщо стартовий капітал сягає $10 тис., то в портфель можна включити до 20 компаній, якщо ж менше — достатньо буде і 5-10.

Значно важливіше за кількість компаній кількість галузей економічної діяльності, які вдасться охопити в портфелі. «Завжди потрібно включати в свій портфель компанії та сектори, які не залежать від криз та монополії», — пояснює він. Прикладами таких напрямів можуть бути продуктовий рітейл, ІТ, енергетика, охорона здоров’я, банківська сфера. Решту ж секторів, вважає фахівець, можна обрати на власний розсуд.

Читайте також: Компанії, які платять акціонерам навіть в пандемію: заробляємо на дивідендних аристократах

В тому, що для диверсифікації може бути достатньо і 5 акцій різних компаній, переконаний трейдер групи ICU Віталій Сивач. Але, підкреслює він, необхідно правильно підібрати напрями, які слабко залежатимуть один від одного.

«Якщо у інвестора більше 10 позицій, зростає ймовірність того, що він не зможе повноцінно слідкувати за портфелем і оперативно управляти ситуацією. На це буде йти багато часу, який зазвичай є у професійних команд з управління активами. Приватному інвестору буде непросто з ними конкурувати», — пояснює експерт.

Ще одне важливе правило — вкладати лише у зрозумілі активи.  «Дуже важливо, щоб інвестор розбирався в тих активах і інструментах, в які він інвестує. А охопити, наприклад, 20 активів і досить добре розбиратися в них усіх будь-якій людині дуже складно. Тому, на мій погляд, одноразово краще інвестувати в 4-6 активів. Оскільки така кількість дозволить інвестору добре розібратись в них», — говорить Олександр Куликов.

Чи змінити акції на ETF

Засновник однієї з найбільших інвестиційних компаній світу Vanguard Group Джон Богл переконував, що приватному інвестору взагалі не потрібно інвестувати у акції конкретних компаній. Мовляв, замість цього йому краще вкластись у ETF (індексний фонд), що прив’язаний до S&P 500. Таким чином, гроші буде інвестовано відразу в 500 найбільших американських компаній, що забезпечить ідеальну диверсифікацію, а особисті кошти зростатимуть разом з фондовим ринком.

Читайте також: Що таке ETF та як на них заробляти

«Не шукайте голку в стозі сіна, просто купіть весь стіг», — радив Богл. Можливо, його порада пов’язана з тим, що Vanguard є емітентом одного з найпопулярніших ETF, прив’язаних до S&P 500. Тому «Мінфін» вирішив дізнатись, що про таку пораду думають українські експерти.

За словами Олександра Куликова, придбання індексних ETF дійсно може стати заміною диверсифікованого портфелю. «Водночас, дохідність такого надійного портфелю не завжди влаштовує людей», — констатує він.

На думку Василя Матія, якщо інвестор бажає вкластись в один єдиний ETF і більше не думати про свої кошти, йому радше підійде індексний фонд, що орієнтується на світову, а не суто американську економіку. Приклад такого ETF – VT Vanguard Total World Stock ETF. Він включає в себе акції 2900 компаній із 47 країн світу. За словами експерта, в різні періоди краще почувають себе ринки в різних регіонах, тому широкі індексні фонди допоможуть знизити ризики.

Шукаєш тиху гавань для заощаджень? Відкривай депозит в надійному банку та отримай бонус від «Мінфіну»

«В минулому десятилітті американський фондовий ринок почував себе чудово і забезпечував гарний приріст. Але в нульові роки ситуація у США була менш сприятливою для інвесторів і вартість активів за 10 років майже не змінилася. А ось в Європі в той час навпаки – спостерігався кращий ріст», — пояснює Матій.

Не зациклюватись виключно на США радить і Віталій Сивач. «Зараз американський ринок, особливо технологічний сектор, дуже «гарячий». Ситуація постійно змінюється, бульбашки як надуваються, так і лопають. Крім Америки є інші ринки та можливості, наприклад, Азія, яка все ще швидко зростає», — зазначає він. Залежати ж лише від одного ринку, на його думку, надто ризиковано.

Кілька випадків, коли інвестору варто вкладати гроші саме в ETF, наводить Степан Джус:

  • у випадку обмеженого бюджету, коли інвестор не може дозволити собі купити багато акцій;
  • при вже сформованому портфелі компаній, щоб нівелювати ризики втрати їхньої ціни;
  • коли інвестору простіше інвестувати в різні ETF, які відстежують різні сектори, наприклад, індекс S&P 500, нерухомість, технологічні компанії, «зелену енергетику» тощо.

При цьому Степан Джус, як і інші фахівці, не радить зосереджуватись лише на одному ETF. Адже індексні фонди теж потрібно диверсифікувати.

Скільки тримати на фондовому ринку

Окрім урізноманітнення інвестицій на фондовому ринку, не варто забувати і про загальний розподіл заощаджень між різними інструментами.

Раніше, розповідає Віталій Сивач, класична структура передбачала розміщення 60% коштів у акціях і 40% в облігаціях з високим кредитним рейтингом. «Це стабілізувало прибутковість портфеля. Наприклад, коли ринок зростав, акції давали основний заробіток, а облігації забезпечували порівняно невеликий прибуток. Але коли ринок розвертався і ціни на акції падали, попит, як і ціни на облігації, ріс. Зростання цін на облігації частково компенсувало падіння акцій», — пояснює він.

Зараз, коли дохідність низькоризикових облігацій нульова або негативна, така структура може вже не спрацювати. Адже ціни на облігації суттєво вище нинішніх показників не піднімуться. Тому зараз чимало інвесторів заміняють облігації золотом чи нерухомістю. 

Читайте також: Як зберегти гроші в пандемію: 5 порад від Воррена Баффета

На думку Степана Джуса, диверсифікація коштів залежить, в першу чергу, від ризиковості інвестора та його цілей. Якщо це консервативний інвестор, то йому підійде 40-50% інвестицій в облігації (в національній та іноземній валютах), 25-30% в акції, та до 15% у високоліквідні похідні інструменти та ETF. Ще до 20% коштів варто залишати на рахунку.

Агресивний же інвестор, що прагне більше заробити, може тримати в акціях до 50% коштів, вважає експерт. Ще 15% припадатиме на високоліквідні похідні інструменти або ETF, і стільки ж на облігації. Решту коштів краще тримати на рахунку, радить фахівець.

Оптимальний набір фінансових інструментів в портфелі цінних паперів інвестора, на думку Рея Даліо, засновника Bridgewater — найбільшого хедж-фонду в світі, повинен включати наступні позиції (приклад диверсифікації портфеля):

  • 30% вкладень — акції великих компаній;
  • 15% — золото та інші сировинні активи;
  • 40% — довгострокові державні облігації;
  • 15% — середньострокові облігації.

Такий набір цінних паперів буде давати прибутковість навіть під час економічних спадів і криз на ринку, вважає фінансист Даліо на підставі аналізу історії існування фондових ринків.

Олексій Писарев

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
15 жовтня 2020, 9:49
#
Аналитика курсов/инвестиций:)
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/156127/
+
+60
bonv
bonv
15 жовтня 2020, 9:50
#
Приходит трейдер к доктору- психиатру.
Трейдер:
– Доктор Вы мне поможете, вот все на форуме всегда говорят что выигрывают, а я никогда не выигрываю, – говорят все дело в психологии, Вы мне сможете помочь?
Доктор: – Запросто…
Трейдер: – А как?
Доктор: – Говорите всем на форуме, что Вы тоже не проигрываете.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
15 жовтня 2020, 10:25
#
Прогноз курса и как сохранить свои деньги

https://www.youtube.com/watch?v=IzYzEFWpXxk&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин», оставляйте комментарии с вопросами под видео
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися