Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 жовтня 2020, 16:14

Чи будуть українці отримувати пенсії через 15 років

Нещодавно прем’єр-міністр Денис Шмигаль зробив сенсаційну заяву: якщо нічого не робити, вже через 15 років Україна не зможе виплачувати пенсії. Причина – в старінні нації та збільшенні кількості пенсіонерів.

Щоб не допустити такої ситуації, голова уряду запропонував вже з наступного року ввести накопичувальну пенсійну систему. Чи дійсно ситуація в Пенсійному фонді критична і чи допоможе вирішити проблему накопичувальна пенсійна система, експерти розповіли виданню Еспресо. «Мінфін» публікує ключові тези.

Микола Шамбір, радник міністра соціальної політики України

Проблема пенсійних систем будь-яких країн — це співвідношення платників і отримувачів. В Україні одна із найскладніших демографічних ситуацій. Ми маємо 13 млн платників і 11,3 млн пенсіонерів, тобто близько 1:1. Ця ситуація з кожним роком погіршується.  Пенсійна система, і солідарна зокрема, може успішно працювати, коли є хороше співвідношення 2:1. Тобто два платники — один отримувач.

З цифри 203 млрд грн, які йдуть з бюджету у Пенсійний фонд, 38 млрд грн — дефіцит. І ця цифра навіть за останні роки далеко не найгірша. Якщо ми беремо солідарні системи європейських країн, то сьогодні буквально одиниці не є дефіцитними.

Дефіцит при рості економіки дуже просто подолати: не підвищувати пенсії. Тоді дефіцит долається за рахунок підвищення внесків. Але, звичайно, ми цим шляхом йти не можемо, тому що пенсії в Україні дуже низькі. Уряд не може взяти на себе рішення чисто математично досягнути бездефіцитності пенсійного фонду. Ми повинні мати баланс між видатками, які йдуть з державного бюджету, зокрема і на покриття дефіциту, і підвищенням пенсій та підтриманням хоч якомусь рівні їхньої купівельної спроможності.

Накопичувальна система не є панацеєю і вона не покликана повністю змінити солідарну систему.

Наше законодавство передбачає трискладову пенсійну систему:

  • солідарна система першого рівня,
  • обов’язкова накопичувальна система другого рівня,
  • добровільне накопичення третього рівня.

Перший і третій рівень у нас діють. Запуск обов’язкової накопичувальної дасть стабілізацію пенсійній системі. Дохід пенсіонера із трьох джерел сприятиме стабільності: якщо у якійсь із систем є проблема, інші компенсують.

Читайте також: Коли та на скільки. У Мінсоцполітики показали календар підвищення пенсій в 2021 році

Для запуску другого рівня не потрібно дуже багато часу, тобто навіть 2021 рік може бути стартом, хоч і не з початку року.

Андрій Рева, колишній міністр соціальної політики

Як взагалі виплачується пенсія? Пенсія виплачується за рахунок коштів пенсійного фонду. Ми з вами працюємо, роботодавець нараховує на нашу заробітну плату єдиний соціальний внесок, який скеровується у Пенсійний фонд, і виплачується пенсія пенсіонерам. Чим більше нас з вами, працюючих, тим більше грошей у Пенсійному фонді, тим вищі пенсії.

Збираєш заощадження? Обирай депозит в надійному банку та отримай бонус від «Мінфіну»

Сьогодні платниками до Пенсійного фонду є лише 10 млн громадян (при тому, що 22 млн людей працездатного віку). То в чому проблема: у поганій демографії, чи у тому, що у нас половина громадян працездатного віку не платить соціальний внесок?

Якщо ми подивимося на 12 млн, які не платять, картина буде наступна:

  • За 3 млн людей у нас платить держава, це соціально незахищені люди: жінки у відпустці по догляду за дитиною, отримувачі соціальної допомоги.
  • 3 млн людей, які працюють і є офіційно зайнятими, звільнені від сплати єдиного соціального внеску.
  • У нас 2 млн безробітних.
  • 3 млн перебувають за кордоном.
  • Нарешті, є люди, які працюють в тіні.

Давайте подивимося як платять. У нас із 10 млн людей, які платять внески до Пенсійного фонду, є наймані працівники, за яких платить роботодавець; є підприємці, які є самозайнятими особами, які сплачують ЄСВ. Якщо взяти людей, які платять внесок з мінімальної заробітної платні, то з 10 млн таких 4 млн. Це означає, що їхній місячний платіж до Пенсійного фонду складає 1100 грн на місяць. Уявіть: мінімальна пенсія для людини без стажу — 1712 грн, а з повним стажем — 2100 грн.

Тобто, 4 млн працюючих на мінімальній зарплаті утримують 2 млн пенсіонерів. А 6 млн на білій зарплаті утримують 9 млн пенсіонерів, тобто два працюючих утримують трьох пенсіонерів. Це справедливо? Це не перекоси в навантаженні на працюючих? Чи може уряд це виправити?

Шмигаль каже: ми введемо загальнообов’язкову накопичувальну систему. Але щоб відправити гроші у накопичувальну систему, треба ж їх десь взяти. Ми з вас заберемо 4%: 2% ви заплатите з зарплати, ще 2% з ЄСВ, і ми направимо у недержавні пенсійні фонди. Хто буде гарантувати ці вклади? Яким буде розмір пенсії після того, як ці кошти потраплять туди? А що буде, якщо ці кошти пропадуть? На це відповідей немає.

Читайте також: Недержавний пенсійний фонд: що це, як вибрати НПФ і відкрити рахунок

Якщо у вас є зайві кошти, ви вірите недержавним пенсійним фондам, ви можете самі туди піти. Є 63 фонди, вони працюють з 2004 року. Але результати діяльності цих фондів плачевні.

Проблема навіть не в тому, щоб зібрати з людей кошти — хоча це додатковий податок. А в тому, що ці гроші ніколи не будуть працювати на людей.

Для того, щоб вводити накопичення, потрібно створити умови. Не можна спочатку зібрати гроші, а потім думати, куди їх вкласти.

Григорій Овчаренко, голова підрозділу з управління локальними активами групи ICU

Накопичувальна система існує майже в усіх країнах, навіть у так званих країнах пострадянського простору. Нещодавно така система запрацювала і у наших східних сусідів — у Грузії, Вірменії. Вона передбачає, що за рахунок або додаткових внесків, або перерозподілу існуючих внесків кожна особа накопичує собі особисто на пенсію. Цей перехід потрібен для того, щоб зняти частину навантаження держави і перекласти її безпосередньо на самих платників. Щоб додати розмір майбутніх пенсійних виплат вже безпосередньо з кишені самих громадян.

Є різні погляди на існування такої накопичувальної системи, тому що вона теж має свої ризики, як і будь-яка система. Вона більш уразлива до системних криз. Тому що гроші таких накопичувальних систем вкладаються безпосередньо в ринкові активи. Тож вони залежать від коливань та від макроекономіки. Але вони не залежать від балансу солідарної системи — кількості платників і кількості пенсіонерів. Тож вона має свої переваги та недоліки, і в більшості випадків вона доповнює існуючу систему.

Накопичувальна система може і повинна вкладати і в міжнародні ринки капіталу, які з часом дають можливість збільшити купівельну спроможність цієї системи.

Читайте також: Скільки грошей українцям виплатили недержавні пенсійні фонди

Дехто каже, що в Україні немає фондового ринку. Це не зовсім так. Немає конкретної категорії ринку акцій. Але існують інші інструменти, які працюють, зокрема, інструменти боргового ринку. Деякі країни більше вкладають в інструменти з фіксованою дохідністю. До цих інструментів відноситься і локальний борг, або так звані державні облігації, корпоративні облігації, депозити й інші. Тож для запуску цієї системи в Україні вже достатньо інструментів.

Марія Репко, заступниця директора Центру економічної стратегії

У 80-ті народжуваність в Україні була висока. Але вже у 1990-ті, після розпаду СРСР, народжуваність дуже сильно знизилася. Таким чином, ми маємо ситуацію, що людей віком від 30 до 50 років, коли вони підуть на пенсію, буде нікому замістити у робочій силі.

На жаль, з плином часу люди виходитимуть на пенсію, а нових людей до робочої сили залучатися не будуть. Тому кожен працюючий отримає набагато більше навантаження у вигляді пенсіонерів, яких вони будуть змушені утримувати за рахунок свого доходу. Тому пенсії будуть невеликі. Великі пенсії просто нема звідки взяти.

Дуже важливо, щоб зараз люди у віці 30+ дуже гарно це розуміли. І, по-перше, накопичували собі на пенсію. По-друге, отримували ті навички, завдяки яким вони зможуть заробляти собі на життя у 50-60 років. Ну і, по-третє, звісно, вкладали в освіту своїх дітей, які підтримуватимуть їх у старості.

Проблема з накопичувальною системою в Україні має два боки. Перший — це те, що у нас немає інструментів, у які би можна було вкладати ці накопичення на 20-30 років, і отримати якщо не гарантований дохід, то хоча б з низьким ризиком. У нас існують тільки державні облігації та дуже неприємна історія шахрайств на фінансових ринках.

Друга особливість накопичувальних систем. В Україні цього ще не було, але через це пройшла Росія, частково навіть Польща, частково — Казахстан і — Угорщина. Коли вони зіткнулися із дефіцитом солідарного рівня — тобто в Пенсійному фонді не вистачало грошей, щоб платити пенсії поточним пенсіонерам, — держави засунули руку в кишеню до людей, які накопичували собі на оцих обов’язкових рахунках. Ці рахунки було частково націоналізовано, кошти спрямовано на виплату пенсій поточним пенсіонерам. І накопичення людей стали «віртуальними»: може десь на рахунку у тебе щось з’явиться, а може і не з’явиться.

З макроекономічної точки зору, якщо зараз не можна вкладати у фінансові ринки (ані в акції, ані в облігації, в інші якісь інструменти капіталу, бо вони не існують), навіть якщо запустити цю накопичувальну систему, то вкладати кошти пенсіонерів будуть або в банківські депозити, або в ОВДП. Людям зараз самим нічого не заважає відкладати собі на депозити. А вкладення в ОВДП — це такий самий державний борг і державні зобов’язання, як і просто виплати пенсій.

Тарас Козак, президент інвестиційної групи «Універ»

Відповідно до світового досвіду, треба об’єднувати солідарну і накопичувальну систему. Накопичувальна полягає в тому, що поки людина працює, вона зобов’язана частину своїх доходів відкладати спеціально на пенсію. На той час, коли вона не зможе забезпечувати себе.

Чому накопичувальна пенсійна система все ще не створена? Перша проблема політична. Це не вигідно сьогоднішнім керманичам, адже накопичувальна система дасть результати років за 20. Весь цей час це будуть додаткові видатки громадян.

Сьогодні невирішеним є запитання, де брати кошти, щоб відкладати. Чи зменшити відрахування до пенсійного фонду (тоді держава повинна буде ще більше дотувати), чи додатково брати якісь внески з працедавця (а роботодавці у нас і так не хочуть показувати білу зарплатню, тому що високі видатки на фонд оплати праці), чи навантажити працівника, щоб він з і так часто невеличкої зарплатні віддавав щось на 30-40 років вперед.

Друга проблема полягає у довірі до фінансових інституцій. Ви сьогодні віддаєте кошти — і будете залежати від установи через 30-40 років, коли будете старенькі. А раптом на той момент ця структура збанкротує? А раптом гроші зникнуть? А раптом вони девальвуються? Ці питання теж треба вирішувати.

Читайте також: Компанії, які платять акціонерам навіть в пандемію: заробляємо на дивідендних аристократах

Вже зараз українцям, щоб забезпечити гідну старість, треба — перше і основне — відкладати частину коштів не для споживання, а для накопичення. Привчити себе до того, що 10% від зарплатні, а якщо якась премія — то до 50% — мають бути заощаджені.

Коментарі - 29

+
+111
corsww
corsww
12 жовтня 2020, 16:46
#
Причина одна. Разворовывание. Пенсиооный фонд это давно банда мошенников которые построили его так что почти все поступления идут на выплаты бывшим чиновникам судьям прокурорам депутатам. И на остальных конечно не хватает. Основная масса пенсионеров просто напросто выброшена подыхать с минималкой 2000. грн
Пока эту банду не разогнать толку не будет. А то что мелет вышесказанный товарищ просто бред. Все равно разворуют.
+
0
demarin
demarin
12 жовтня 2020, 17:28
#
Ви не праві. Причина тут зовсім в іншому, а саме не вмінню керувати в державі. Суддя чи прокурор для того і вчився щоб отримувати високу ЗП з якої платилися відповідні внески в ПФ. Хто працював на білу високу зп той і отримує високу пенсію. Ви ж погодитеся що є ще люди які отримували високі зп або доходи (як ФОП) і платили великі внески в ПФ. Вони теж тепер не заслужили? При владі сидять скоро як 30 років популісти, які нічого не зробили аби цю проблему хоч якось вирішити. Зараз тільки йдуть дискусії і знову ніхто нічого не робить. Це велика комплексна проблема і ПФ в ній займає напевно саму найменшу частину. Ну і плюс до всього всі знають які в нас люди, багато хто не знаєщо таке пенсія, як вона вираховується, що для цього потрібно і т.д. А потім винні у всьому працівники ПФ що їм нарахували малу пенсію.
+
+15
03825096
03825096
12 жовтня 2020, 17:35
#
Конечно, Вы правы. Только судьи, прокуроры, депутаты, и все эти товарищи прекрасно наворовали и без пенсий. Вот если бы их всех сажали за корупцию, тогда я бы с Вами согласился что они должны заслуживать пенсию, ибо их работа Закон. Но увы это все вещи в нашей стране не совместимы.
+
0
demarin
demarin
13 жовтня 2020, 9:56
#
Ви написали що ПФ це банда, я вам показав що ПФ тут ні при чому. А те що товариші яких ви перечислили там щось крали, це ж питання не до ПФ, а до правоохоронних органів. Банда сидить трішечки в іншому місці і їй вигідна така ситуація. Тому тут потрібне омплексне рішення.
+
+15
optyma
optyma
12 жовтня 2020, 20:09
#
Так нужно поднять зарплаты судьям, прокурорам... Во сколько раз нужно поднять? Предлагаю для начала, в 5 раз.
+
+15
dotster
dotster
12 жовтня 2020, 23:46
#
Слушайте, в эпоху диджитализации экономик и колоссального дефицита бюджета ПФ мне вообще не понятно как может функционировать такая монструозная структура как ПФ Украины. Это же бред и иллюстрация нежелания вообще решать проблему в корне когда структура в которой хронические не хватает средств для выполнения обязательств имеет штат из 45тыс сотрудников
+
+45
Vintristan
Vintristan
13 жовтня 2020, 9:22
#
Медики теж вчилися і більше від прокурорів і суддів. А зарплата у них 5 000 грн, Пенсія трохи більше 3 000 грн. І на білу працювали. Що скажете?
+
0
demarin
demarin
13 жовтня 2020, 10:00
#
Ви самі відповіли на своє ж запитання. Якщо зп 5тис то і пенсія мінімальна. Ви ж погодитеся що є професії більш оплачувані і престижні, а є менш оплачувані. Той хто навчався на вчителя повинен був розуміти що він не отримуватиме велику зп, це ж очевидно. Якщо ви надієтеся тільки на пенсію тоді вам зараз потрібно змінювати роботу на більш оплачувану. Інших варіантів у нас в Україні на жаль немає.
+
0
zzel
zzel
13 жовтня 2020, 12:07
#
Не надо тут врать. Прокурорам и судьям пенсию назначают в 90% от максимальной зарплаты, когда всем остальным - 30%, и у остальных ограничение на пенсию в 10к грн тогда как судьи получают и по 100 тыс
+
0
demarin
demarin
13 жовтня 2020, 13:37
#
Так а в чому тут брехня. Ви не уважно читаєте. Це ПФ сам так вирішив як назначати пенсію чи можливо це працівники ПФ самі в ручному режимі так роблять? Ще раз повторю, ПФ тут ні при чому, це організація яка займається просто нарахуванням та видачею грошей, а все інше робиться в Кабміні, Мінсоцполітики, ВР.
+
+60
magmerlin
magmerlin
12 жовтня 2020, 18:42
#
+ еще один повод не искать лекарство от ковида, меньше пенсионеров и людей предпенсионного возраста - меньше надо будет платить.
+
0
optyma
optyma
12 жовтня 2020, 20:00
#
Недавно заявляли, что нация молодая, а теперь старая, за 6 лет состарилась)
+
0
optyma
optyma
12 жовтня 2020, 20:04
#
Пенсий не будет, но вопрос не только в пенсиях, многое чего может вскоре не быть. Главное, не прекращать проводить реформы и оптимизации, они очень успешны для Украины. По словам западных политиков и экспертов Украина очень быстро и успешно развивается, благодаря качественно проведенным реформам, особенно реформам последних 6 лет. Слава Украине!!!
+
0
ramarren
ramarren
19 жовтня 2020, 13:42
#
РазвивалАСЬ - до прихода Зе-влады, теперь все плохо
+
+64
Игорь Коляда
Игорь Коляда
12 жовтня 2020, 20:33
#
Причина — в старении нации и увеличении количества пенсионеров.

Причина в том,что наши «эффективные» менеджеры в течение 30 лет «роняют» покупательную способность национальной валюты.
И если этот процесс будет продолжаться - накопительная пенсионная система тоже не поможет.
Она поможет только в том случае,когда в процентном отношении рост ВВП будет превышать рост цен(инфляцию),причём на продолжительном периоде времени - хотя бы лет 10 -15.
Но увы,похоже у нас  менеджеров таких нет,чтобы это понимали,а уж чтобы делали - подавно.
Даже ни один из «экспертов» не сказал,что при таком уровне инфляции всякие накопительные системы - теряют смысл,а уж пенсионная ,рассчитанная на период от 30 лет и выше - тем более.
+
0
optyma
optyma
12 жовтня 2020, 20:46
#
Они все это прекрасно понимают, тем более наверняка их окружают неглупые экономисты. Просто при нынешней системе необходимо думать только о себе. В дальнейшем, такая модель поведения приведет к разрушению страны, под восторженные аплодисменты соседних государств. Ну, как говорится выбор то уже сделан, и не без помощи самого же народа...
+
+41
Vintristan
Vintristan
13 жовтня 2020, 9:19
#
Середня пенсія судді в України за результатами 2019 року становить більше 50 000 гривень. Все зрозуміло чи щось додати?
+
0
yarg
yarg
13 жовтня 2020, 10:00
#
Та да. и єтих судий - 3380 человек.
Вот так зеленые купили себе «независимый суд» :)
Но глобально - их слишком мало чтобы хоть на что-то повлиять. если уменьшить их пенсию до 5000 , то всем остальным пенсионерам от этого получится добавить по 13 гривен в месяц.
+
0
dvded .
dvded .
13 жовтня 2020, 10:09
#
А почему она в 3 раза выше максималки?
+
0
zzel
zzel
13 жовтня 2020, 12:11
#
В 5 раз. И это средняя, максимальная думаю в районе 100-150 тыс у них. Почему выше - по тому что конституционный суд признал что это неконституционно ухудшать условия социального обеспечения судей зеленского ограничивая их пенсии. А по конституции все равны - становитесь судьей и будете тоже ровны с другими судьями и чуть ровнее обычных не слуг народа
+
0
Anjey2410
Anjey2410
13 жовтня 2020, 19:34
#
Согласен с Вами. Зачем мне платить в пенсионный фонд, если мои ровесники уже получают пенсию? По 10 а иногда и по 14 тысяч гривен в месяц. Кроме этого они успели прихватить магазины и оптовые склады, которые успешно сдают в аренду , по 25-50 тысяч гривен. И я и мои дети должны нести в ПФ свои кровные?
+
0
yarg
yarg
14 жовтня 2020, 10:57
#
А какая связь ? 
это типа «а зачем мне платить налоги если власть захватил клан мертвечука-петушария и будет жировать на мои деньги»....
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
13 жовтня 2020, 12:25
#
Что украинцы ждут от курса, смогут ли пережить ужесточение карантина и прожить без госпенсии:

https://www.youtube.com/watch?v=Tr_yDDWfkuA&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал Finance.ua и комментируйте видео ;)
+
0
yarg
yarg
13 жовтня 2020, 12:46
#
Ну и по тексту :
«В 80-е рождаемость в Украине была высокая.»
на самом деле она была самой низкой в СССР. 
http://istmat.info/files/uploads/17592/dinamika_naseleniya_sssr_1960-1980_gg.pdf
вторые снизу по рождаемости...
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
13 жовтня 2020, 14:48
#
Як би мені не подобався шмигаль, але він правий. За поточноі ситуаціі саме так і буде і це сумна правда.
+
0
yarg
yarg
13 жовтня 2020, 15:13
#
А чтобы ситуация менялась - нужно повышать рождаемость. или Шмыгаль решит этот вопрос за вас...
+
0
Микола Хапусь
Микола Хапусь
14 жовтня 2020, 10:53
#
В кінці кінців Україна багата надрами які належать народу і повинні бути гарантом достойної старості всіх громадян України. Але ми перетворились у дикий звіриний світ, де самого слабшого просто зачищають.
+
0
yarg
yarg
14 жовтня 2020, 10:58
#
И что с того , что «належать» ? 
да , те кто кто-то добывают платят народу его долю. но если вы думаете что этого хватит чтобы кормить и поить 11 миллионов пенсионеров - вы ошибаетесь.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
15 жовтня 2020, 10:29
#
Прогноз курса и как сохранить свои деньги

https://www.youtube.com/watch?v=IzYzEFWpXxk&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин», оставляйте комментарии с вопросами под видео
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися