Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 жовтня 2020, 17:24

Федерація роботодавців закликає відмінити підвищення ставки акцизів у 4 рази

Федерація роботодавців України закликає голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева переглянути запропоноване законом №466 різке чотириразове збільшення ставки акцизного податку на ТВЕН. Про це йдеться в листі Федерації роботодавців України до голови Комітету, який наводить unian.net.

Що було

«Досвід практично всіх змін рівня акцизу в минулі роки свідчить, що різке і позапланове підвищення ставки акцизного податку на тютюнові і тютюнововмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) призводить насамперед до зростання частки нелегального ринку, що, в свою чергу, негативно позначається на надходженнях цього податку в державний бюджет", — йдеться у зверненні.

За словами експертів Федерації, прикладом такої неефективності є 2019 рік, коли загальне підвищення ставок досягло 30,8%, через що держбюджет за рік недоотримав понад 13 млрд грн, або майже третину від всіх запланованих надходжень тютюнового акцизу.

Читайте також: Фіскальна політика повинна мати в основі здоровий глузд — ЄБА

Що може бути

«Таке різке підвищення ставки фактично знищить легальний ринок нової категорії тютюнових виробів для електричного нагріву, адже ціна на них буде значно вище, ніж в сусідніх країнах. Відповідно, ринок заповнить нелегальний, або ще гірше — контрафактний продукт, з якого жодних податків не буде сплачено», — переконані у ФРУ.

Натомість ФРУ пропонує при доопрацюванні законопроєкту №4101 передбачити зростання акцизу на ТВЕН на 50% з 2021 року.

Фахівці Федерації також закликають зберегти мораторій на проведення перевірок до кінця дії карантину, зберегти ставку акцизного податку на пиво на поточному рівні, скоротити терміни отримання марок акцизного податку на тютюнові вироби та відкласти пропоноване підвищення ставки податку на викиди двоокису вуглецю.

Нагадаємо

23 вересня у Верховній Раді України зареєстровано урядовий проєкт закону №4101 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Читайте також: В Україні введуть електронні акцизи. Додаткове обладнання закуповувати не будуть

Коментарі - 6

+
0
artemkarpenko
artemkarpenko
8 жовтня 2020, 17:38
#
А еще человек 100 раз подумает начинать ли ему курить или все-таки лучше свободные средства на правильное питание или абонемент в спортзал. Я за то, чтобы пачка стоила 150 грн. Тогда никто не будет контрабанить-вывозить. Цена как минимум должна быть как у соседей. Сигареты, как и крепкий алкоголь вовсе должны продаваться в отдельных авторизированных магазинах.
+
+74
busypit
busypit
8 жовтня 2020, 17:55
#
)) рассмешили ))
Вот честно, давно смешнее ничего не читал.
Вы правда верите, что контрабандисты возят сигареты с акцизной маркой?
В статье черным по белому расписано - чрезмерный зажим рынка налогами просто напросто уводит рынок в тень. И вы не слишком наблюдательны, периодически обращайте внимание на торговцев в переходах (а иногда и в табачных киосках) - в Украине на сегодняшний день полно ввезенной контрабанды. Розничная цена контрабандных сигарет 30-40 грн.
Оптовая порядка 20-25 (гугл сам вам все подскажет если есть сомнения).
Доведение официальной розничной цены пачки сигарет до 150 грн сведет поступления в бюджет к нулю (число курильщиков вряд ли изменится).
Статья, кстати, об электронных сигаретах (такая себе попытка людей минимизировать ущерб здоровью рубится на корню).
+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
8 жовтня 2020, 18:55
#
Открою вам страшную тайну - 99% контрабандных сигарет не имеет никакого отношения к Украинскому производителю, а эту сказку о украинских сигаретах специально рассказывают для оправдания подьема цены. ( идиотов, которые возят сигареты блоками во внимание не беру)
+
0
bublik
bublik
8 жовтня 2020, 22:08
#
Открою еще одну тайну для большинства - в западных областях Украины расставлены люди курирующие потоки сигаретной контрабанды, крышует все это дело СБУ. И да, подтверждаю, 90% контрабандных сигарет не имеют к Украине никакого отношения.
+
+30
bonv
bonv
8 жовтня 2020, 18:00
#
У 2021-му Кабмін пропонує на 11,6% підвищити акциз на алкогольні напої (це рівень інфляції поточного року). Це призведе до зростання і роздрібних цін.
Відповідне нововведення передбачено в законопроєкті №4104 (за авторством прем'єр-міністра Дениса Шмигаля).
Для себе — зарплати і премії непомірно підняти. Для народу — штрафи збільшити, податки збільшити, тарифи підняти — зе-реальність і епоха злиднів.
+
0
rredrred
rredrred
12 жовтня 2020, 12:50
#
Если инфляцию планируют 7% то повышения акцизов 11,6 % это почти в 2 раза выше.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися