Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 жовтня 2020, 12:48

Скільки заробляють на предметах мистецтва: 6 порад інвестору-новачку

На своїй персональній виставці в Нью-Йорку в 1962 р. Енді Уорхол продав картину «Лимонна Мерилін» невідомому колекціонеру за $250. Через 45 років на аукціоні Christie's цей колекціонер отримав за неї $28 млн.

Як часто інвестиції в мистецтво стають настільки ж вдалими, розбирався БКС Світ інвестицій. «Мінфін» розповідає про результати цього дослідження.

Шалено дорогий кролик

Найдорожча робота від сучасного художника-скульптура Джеффа Кунса «Кролик». Вона була продана в травні 2019 р. на аукціоні Christie's за $91,1 млн.

Хто витратив неймовірну суму на блискучого кролика, невідомо. Багато колекціонерів вважають за краще залишатися анонімними. Хоча є люди, які розглядають інвестиції в мистецтво як вкладення в статус і особистий бренд. Інші купують предмети мистецтва «для душі", а деякі — щоб передати нащадкам.

Цифри і факти

Мистецтво — теж ринок. Загальний розмір активів приватних осіб, пов'язаних з предметами мистецтва і колекціонування, в 2018 р Deloitte оцінював в $1,74 трильйона. У 2019 р.була тенденція до зниження, кризовий 2020 р. похитнув становище ще більше, але Bank of America прогнозує швидке відновлення.

Джерело: Art Basel та UBS Global Art Market Report 2020 та Bank of America Art Services( прогнози), червень 2020 р.

Вигідна інвестиція: картина Пітера Дойга «Топь» була куплена на Sotheby's в 2002 р.за $55 000. У травні 2015 р. вона була продана власником на Christie's за $26 млн.

Ілюстрація з сайту christies.com

Якими способами можна виміряти, оцінити і спрогнозувати прибутковість мистецтва? Як і натхнення, результати праці художників і їх грошовий еквівалент не піддаються суворим статистичним облікам і прогнозам. Спроби виміряти алгеброю гармонію, тим не менш, існують, наприклад, кілька індексів ринку мистецтва.

Читайте також: Перша декада жовтня: чи варто остерігатися різкої девальвації гривні

Один з найвідоміших — Індекс Мея-Мозеса, права на який в 2016 р викупив аукціонний будинок Sotheby's. Індекс відстежує повторні продажі предметів мистецтва на аукціонах і дозволяє оцінити прибутковість інвестицій на ринку мистецтва — як видно з графіка, в цілому ця прибутковість має висхідний тренд до 2018 р. На жаль, більш пізні дані Sotheby's не публікував.

Джерело: sothebys.com

Індекс ринкової визначеності AMCI (Art Market Confidence), розроблений французькою компанією Artprice, збирає дані аукціонів і також враховує очікування гравців ринку.

Джерело: artprice.com

У порівнянні з індексами фондового ринку, індекси ринку мистецтва видаються набагато більш ефемерними. Професіонали продовжують сперечатися, наскільки ці індекси корисні.

«Блакитні фішки» і Тренди на ринку мистецтва

На арт-ринку є свої «блакитні фішки» — наприклад, крім відомих кожному школяреві Уорхола і Пікассо, зараз професіонали цінують картини японської художниці Яеї Кусама і американця Жана-Мішеля Баскії.

В цілому, з боку покупця на світовому арт-ринку смаки диктують інвестори з Азії. Стрімке зростання кількості мільйонерів в цьому регіоні призвело до того, що азіатські ринки мистецтва вже перевершують за обсягами Європейські.

Китайці люблять сучасне мистецтво, віддаючи перевагу імпресіоністам, а також своїм співвітчизникам. Не випадково в топ-10 художників, що враховує обсяг продажів їх творів за рік, багато китайських імен.

Джерело: данные Artnet 2020

Вартість полотен топових художників така, що коло потенційних покупців обмежене дуже багатими людьми. Якщо ви не належите до їх числа, єдиний можливий шлях — намагатися вгадати, хто з маловідомих художників стане зіркою в наступні роки.

Як правильно інвестувати в мистецтво

Яскравий приклад щасливого інвестора-колекціонера-житель Нью-Йорка Роберт Скалл. Він володів фірмою таксі і захоплювався колекціонуванням творів мистецтва. У 1973 р. його колекція була виставлена на аукціоні Sotheby's. Одна з картин Роберта Раушенберга, яку Скалл купив за $900 в 1958 р., була продана за $85000. Виручка за всю колекцію склала $2,2 млн.

Читайте такожСкільки реально коштує «дешева іпотека під 10%»

Очевидці говорили, що сам Раушенберг після аукціону мало не побився зі Скаллом. Художник звинуватив колекціонера в тому, що той нажився на його праці. Громадська думка теж була неоднозначною.

Однак за минулі роки етичні суперечки про інвестиції в мистецтво виникали все рідше. Адже по-справжньому великий прибуток від ризикованих вкладень трапляється все-таки нечасто. Деякі експерти вважають, що тільки 0,5% від продаваних картин коли-небудь продаються повторно. Далеко не завжди це пов'язано з тим, що власник не хоче розлучатися з улюбленим полотном — багато творів мистецтва просто не знаходять покупців.

Інвестору, який вирішив вкласти кошти в мистецтво, потрібно враховувати, як мінімум, наступне:

  • Розраховуйте на середньо-і довгострокові інвестиції. 88% сучасного мистецтва і 80% імпресіонізму і модерну ростуть в ціні, коли власник тримає їх більше 10 років, свідчить звіт Deloitte.
  • Готуйтеся, що вам доведеться оплачувати послуги професійних консультантів, арт-брокерів, мистецтвознавців, юристів.
  • Ще одна стаття витрат-комісійні збори аукціонних будинків, вони можуть становити до 25%.
  • Важливо забезпечити правильні умови зберігання для колекції. Невідповідні параметри температури, вологості, освітленості з роками зіпсують картину, порцелянову вазу ви самі можете розбити при необережності і т. д.
  • Обов'язково застрахуйте колекцію. Навіть в добре обладнаній картинній галереї може трапитися пожежа, прорив опалення та інші неприємні події. Та й крадіжки цінних предметів мистецтва нерідкі.
  • Порада від Тайлера Галлахера, засновника компанії Regal Assets, що займається альтернативними інвестиціями, в статті для Forbes: «налагоджуйте професійні зв'язки, відвідуйте виставки та аукціони. Якщо це не приносить вам задоволення-вибирайте інші види інвестицій».

Коментарі - 5

+
0
bonv
bonv
5 жовтня 2020, 13:46
#
Такі випадки не так часто трапляються.. Хоча картини є цікавими не тільки для перепродажу але і для душі..
+
0
bonv
bonv
5 жовтня 2020, 13:48
#
Бизнес и жизнь.
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/142017/
+
+42
Mindent
Mindent
5 жовтня 2020, 13:50
#
Тьма подделок на этом рынке
+
0
bonv
bonv
5 жовтня 2020, 17:48
#
Для цього є експерти.. То ж не базар:)))
+
0
Кирилл Крафт
Кирилл Крафт
19 жовтня 2020, 13:26
#
Купую на Віоліті картини для душі. Врядче продам їх колись за мільйони, зате око радують і це вже добре
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися