Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 жовтня 2020, 8:25

У МЕРТ прогнозують прискорення інфляції на початку 2021 року

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прогнозують зростання інфляції на початку наступного року. Про це йдеться в огляді інфляції за серпень.

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прогнозують зростання інфляції на початку наступного року.
Фото: flickr.com

Очікування МЕРТ

«В результаті поступового насичення економіки грошима для її пожвавлення можливе зростання інфляції» — йдеться в огляді відомства.

На даний момент, незважаючи на деяке пом'якшення, цінова динаміка знаходиться в прогнозованому тренді (зростання на 5,9% на кінець року) і відповідає загальній тенденції позитивного розвитку економіки, говорять в Мінекономіки.

Читайте також: У липні-серпні інфляція була нижчою цільового діапазону — НБУ

«Слід очікувати, що процес поступового насичення економіки грошима з метою її пожвавлення, очевидно, сформує більш вагомий тиск на цінову динаміку в результаті накопичувального ефекту, який, швидше за все, істотно проявиться лише на початку наступного року», — заявили у відомстві.

Що вплинуло на зростання інфляції

Міністерство зазначає, що за підсумками серпня дефляція склала 0,2%. Однак у річному вираженні зростання цін прискорилося до 2,5%. Мінекономіки пояснює це серпневим підвищенням вартості комунальних послуг.

Читайте також: Долар по 28 грн й інфляція 5%: що прогнозують економісти на найближчу перспективу

Зростання цін з початку року, як заявляє міністерство, склало 1,2%.

Що кажуть в НБУ

Інфляція продовжує поступово прискорюватися, хоча і знаходиться нижче цільового діапазону 5% ± 1 п.п. У другому півріччі 2020 року інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року), прогнозують в НБУ.

Нагадаємо

  • Споживчі ціни в Україні в серпні 2020 року знизилися на 0,2% після зниження на 0,6% в липні. Про це повідомила Державна служба статистики.

  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прогнозує зростання ВВП в 2021 році на 4,6% при інфляції 7,3%.

  • Оновлений макроекономічний прогноз уряду передбачає інфляцію в 11,6% в 2020 році, курс — 29,5 грн/$.

  • За прогнозом НБУ, в другому півріччі інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року) під впливом ряду факторів як зовнішнього, так і внутрішнього характеру. ВВП впаде на 6% в 2020 році, проте в подальші роки повернеться до зростання на рівні близько 4%.

Коментарі - 3

+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
1 жовтня 2020, 10:01
#
Долги Украины: что будет с долларом и евро:

https://www.youtube.com/watch?v=hHVo7w6HYXg&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин»,

оставляйте комментарии под видео;)
+
+45
bonv
bonv
1 жовтня 2020, 10:20
#
Друкуйте побільше  гривні і буде вам інфляція.. Особливо коли МВФ транші не дає.. А на ОВДП (з такими відсотками) вже більшість забила..
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
1 жовтня 2020, 11:16
#
+
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися