Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 жовтня 2020, 15:17

Пандемія вбила готівку. Банкомати більше не потрібні — експерт

Пандемія вбила готівку. Таку заяву зробив керуючий директор Connected Thinking Limited (Гонконг) Метью Дулі під час виступу на онлайн-форумі Visa Cashless Forum 2020 «Нова реальність, нові виклики, нові платежі».

Підставами для таких висновків став звіт фінансових ринків, опублікований нещодавно у Великобританії. Спікер, зокрема, навів дані, що 10 років тому платежі готівкою у Великобританії складали приблизно 58% серед усіх транзакцій. У 2019 році їх частка зменшилася до 25%.

«А у 2020 році… Та хто тепер взагалі ту готівку має?», – наголосив Метью Дулі.

Він зауважив, що під час локдауну у Великобританії понад 60% банкоматів були від’єднані від системи. Тепер, після повернення до звичного режиму роботи, лише 33% з тих банкоматів було під’єднано повторно. Причина банальна – відсутність на них попиту.

Китай також перейшов на безготівкові розрахунки, щоправда, ще у 2015 році. «Такі мегаресурси, наприклад, як Алібаба та Аліекспрес повністю перевели всю стратегію розвитку на цифрові рішення, і лише 5% населення використовують платежі в готівці», – сказав експерт.

Читайте також: Хто винний в девальвації гривні

Україна не в тренді

В Україні ситуація із готівкою прямо протилежна. Як писав «Мінфін», попит на кеш з початку року у нас зростає. Так, станом на 1 вересня обсяг готівки в обігу і в касах банків склав 508,6 млрд грн, у порівнянні з 425 млрд грн на 1 січня цього року. Тобто, за 8 місяців року обсяг кеша зріс на 83,6 млрд грн або майже на 20%. А за весь минулий рік — приріс всього на 6,2%.

Фахівці називають декілька факторів, які вплинули на зростання готівки в обігу. Найпростіше пояснення — карантинні обмеження. Через локдаун кеш довше затримувався в обороті.

Свою роль відіграло також збільшення соціальних виплат у грошовій формі, в тому числі пенсіонерам, які у своїй більшості віддають перевагу кешу.

Втім, вирішальною причиною загальної любові до кешу стала тінізація економіки.

Коментарі - 5

+
+69
bonv
bonv
1 жовтня 2020, 15:18
#
То не про Україну:)))) Кеш рулить. Валютний:)))
+
0
Igorenya
Igorenya
1 жовтня 2020, 16:23
#
Банкоманы?)
+
+15
Mr Bungle
Mr Bungle
1 жовтня 2020, 16:56
#
А чо не сказать правду, рост курса доллара на 20%, только *** держит деньги в гривне и снимает наличные.Вообще банкоматы отстой
+
+30
Ivan Zayets
Ivan Zayets
1 жовтня 2020, 17:43
#
Пока в Украине не будет нормально работать и распространена система безналичного расчета и даже не думайте об уменьшении налички.
+
0
Олег Сысоев
Олег Сысоев
2 жовтня 2020, 7:13
#
Это все следствие заявлений минфина о борьбе с тенью.Все поступления на карту считаются подозрительными.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися