Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 вересня 2020, 12:33

Як скандал з витоком даних фінрозвідки США змінить роботу банків

Скандал з витоком даних фінрозвідки США поставив під удар акції найбільших банків і показав вразливість глобальної фінансової системи. Про те, які висновки з цього зроблять банкіри, в колонці для РБК Інвестицій розповів Джордж Волошин з британської консалтингової компанії Aperio Intelligence. «Мінфін» наводить думку автора. 

Починаючи з неділі, 20 вересня, Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і його медіа-партнери публікують викривальні статті, засновані на витоку надчутливих документів фінансової розвідки США (FinCEN). Ці дані були отримані в 2019 році від американського інтернет-видання Buzzfeed.

Читайте такожЄвропейські країни пройшли пік фінансової кризи — Bloomberg

Витік являє собою понад 2 тис.конфіденційних звітів про підозрілу активність (suspicious activity reports, SARs). Такі документи заповнюють всі банки, що працюють в США, якщо у них є сумніви в законності операцій. В основному мова йде про боротьбу з відмиванням грошей, яка в США регламентується законом 1970 року (Bank Secrecy Act).

Сумнівні трильйони

Широкому загалу ICIJ став відомий в 2013 році, коли до журналістів потрапила непублічна інформація про понад 100 тис. офшорних компаній і трастів, оформлених в юрисдикціях з високим рівнем секретності і низькими податками. Серед бенефіціарів цих структур опинилися політики і світові знаменитості. Після цього майже щороку Консорціум публікував нові викриття, засновані на витоках конфіденційної інформації.

Згідно FinCEN Leaks, між 1999-м і 2017 роком близько сотні розташованих в США банків провели «сумнівні операції» більш ніж на $2 трлн. В тому числі Deutsche Bank (який обробив 62% від загального обсягу коштів), а також Bank of New York Mellon, Standard Chartered, JP Morgan, Barclays, HSBC і Citi.

Серед скандальних сюжетів: виведення коштів з Венесуели, що загрузла в кризі, відмивання мільярдів доларів через країни Балтії і транскордонні перекази, пов'язані з наркокартелями і фінансовими пірамідами.

Не дивно, що в перший ж торговий день після появи публікацій ICIJ акції багатьох західних банків помітно просіли. У випадку з HSBC, азіатському бізнесу якого і без цього постійно загрожує конфронтація США і Китаю, акції обвалилися до 25-річного мінімуму. Банку навіть довелося попросити співробітників знизити активність в соціальних мережах, аби не привертати зайвої уваги.

Що не так з FinCEN Leaks

З іншого боку, критики мають сумнів щодо професіоналізму журналістів у висвітленні технічно складних питань і зробленої ними вибірки серед усього масиву даних. Справа в тому, що ті дві з гаком тисячі SARs, які спочатку опинилися в розпорядженні Buzzfeed, являють собою всього лише 0,02% звітів, отриманих FinCEN в досліджуваний період (їх було 12 млн). Здоровий глузд підказує, що така мала вибірка не може відбивати реальну картину.

Читайте також: Податкова отримає вільний доступ до рахунків і сейфів клієнтів банків

Але найсильнішим аргументом критиків є той факт, що, на відміну від Panama Papers та інших витоків, цього разу до ICIJ потрапили не секретні матеріали, що свідчать про навмисну участь банків у відмиванні грошей, а адресовані регулятору звіти, чия конфіденційність захищена законом.

Багато банків, які бажали б закрити сумнівний клієнтський рахунок, продовжують його обслуговувати на безпосередню вимогу FinCEN, відправляючи раз по раз нові файли з сумнівними угодами. Цінність цих звітів в тому, що в разі офіційного розслідування вони допоможуть владі у встановленні обставин злочину, тим паче, що ключові події мали місце багато років тому.

Звичайно, банки не завжди чинять сумлінно, особливо в країнах з низькою якістю держрегулювання. Але проблема не тільки в цьому. Багато фахівців по боротьбі з фінансовою злочинністю вважають, що низька розкриваність справ у цій сфері багато в чому обумовлена недоліком ресурсів у правоохоронних органів.

Що чекає на банки

Фінансовий сектор в цілому і окремі його учасники, наприклад, універсальні банки або private banking, перебувають під серйозним тиском. Важка економічна ситуація, викликана пандемією, накладається на серйозні репутаційні втрати. Чергові скандали можуть призвести до нового посилення регулювання у сфері боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

Враховуючи обставини витоку, навряд чи реакцією на FinCEN Leaks в США та інших країнах стануть офіційні розслідування і великі штрафи. Однак не слід виключати потенційні позови з боку як інвесторів, так і клієнтів, які стали жертвами шахрайства за посередництва (нехай і не навмисному) фінансових інститутів.

Читайте також: Компанія Ахметова викупить євробонди на сотні мільйонів доларів

Що стосується банків, то вони, по-перше, зроблять для себе висновки щодо здатності FinCEN зберігати конфіденційні відомості в таємниці, а, по-друге, можуть посилити внутрішні процедури по роботі з високоризиковими клієнтами. Це і « політично значущі особи »(PEP), і банки-партнери в юрисдикціях з низьким рівнем регулювання фінсектора.

Якщо міркувати більш глобально, то слід зазначити, що FinCEN Leaks оголили фундаментальні проблеми чинної міжнародної фінансової системи, де нездатність регулятора реагувати на тривожні сигнали, а також як і раніше невисокий рівень кооперації між правоохоронними органами різних країн, — це не менш серйозні недоліки, ніж готовність банків оперативно проводити транзакції, при цьому не маючи повної інформації про своїх клієнтів.

Коментарі - 12

+
0
Італій .
Італій .
30 вересня 2020, 22:40
#
Как скандал с утечкой данных государственного учреждения США отразится на работе этого учреждения, контролирующих его органах, прокуратуре и президенте?

Ни где ни разу не написали о том что было открыто уголовное дело и начато расследование.
+
0
Італій .
Італій .
30 вересня 2020, 22:43
#
Что ждет банки

Ничего не ждёт. Утечка конечно могла бы подмочить их репутацию, но только если бы в данных были явные признаки уголовщицы. А если бы они там были то США уже бы выписало банкам штрафы.

Это даже не распиаренный панамский архив. Там были сведенья о заграничных счетах чиновников, что часто было ударом по репутации. Здесь сведения самих банков об операциях.
+
0
shabash
shabash
1 жовтня 2020, 0:51
#
Многие банки, желавшие бы закрыть сомнительный клиентский счет, продолжают его обслуживать по прямому требованию FinCEN, отправляя раз за разом новые файлы с сомнительными сделками.

Либо автор/редактор статьи не знает, как работает финмониторинг, либо в этой фразе сокрыта очень тонкая шутка.
+
0
yarg
yarg
1 жовтня 2020, 12:36
#
Тонкая шутка ? 
Автор прямым текстом пишет  , что американский финмон , выявив сомнительные операции, просит не закрывать счет и не блокировать , чтобы не спугнуть преступника. А наблюдать за ним , накапливая данные о его связях и прочую доказательную базу. Я так понимаю - это нормальная мировая практика.
+
+30
Італій .
Італій .
1 жовтня 2020, 12:38
#
И слив эти данные журнаглистам американский финмон ещё и делает банки козлами отпущения.
+
+15
yarg
yarg
1 жовтня 2020, 13:04
#
Была инфа что слил не финмон. Слил Конгресс , который запрашивал эти данные у финмона для какого-то расследования.  Но по сути - да.
+
0
shabash
shabash
1 жовтня 2020, 21:58
#
Вот я и говорю, что либо автор не понимает, как работает финмон (вы, судя по комментарию, тоже не понимаете). Либо тут есть какая-то тонкая шутка, которую не удается уловить.
+
0
yarg
yarg
1 жовтня 2020, 23:29
#
Я вас огорчу. понимаю.и автор понимает.
+
0
shabash
shabash
2 жовтня 2020, 4:15
#
Меня огорчает как раз тот факт, что люди комментируют, не понимая.

Поэтому либо понимайте, либо огорчайте. Одновременно не получится ¯\_(ツ)_/¯
+
0
yarg
yarg
2 жовтня 2020, 12:09
#
Смешно. Юмор-это ваше. Не финансовый мониторинг. Вы не понимаете что такое «уведомление о сомнительной операции», только и всего.
+
0
shabash
shabash
2 жовтня 2020, 23:18
#
Я думаю, что ваше понимание заканчивается уже на смысле слова «уведомление». ¯\_(ツ)_/¯
+
0
yarg
yarg
3 жовтня 2020, 0:13
#
Юмор. не мониторинг. повторяю
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися