Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 вересня 2020, 7:40

Податкова отримає вільний доступ до рахунків і сейфів клієнтів банків

Вже з наступного року податкова за письмовим запитом зможе отримувати розгорнуту інформацію про операції по банківських рахунках і вмісту сейфів підприємств і громадян. «Мінфін» розбирався, якими правами держава збирається наділити фіскалів, для чого це потрібно і у що може вилитися.

Банківську таємницю вирішили відредагувати

Перше вкидання про розширення повноважень податкової на початку осені зробив Глава ради Нацбанку Богдан Данилишин. На своїй сторінці в фейсбук він написав про необхідність переглянути підходи до визначення банківської таємниці і спростити доступ податкових органів до інформації про рахунки економічних суб'єктів. Таким чином, держава зможе ефективніше боротися з тіньовою економікою.

Зараз за письмовим запитом податкова може отримати від банку лише інформацію про наявність рахунку. Якщо фіскали хочуть дізнатися більше, їм доводиться звертатися до суду. А це, нерідко, ще та морока.

Читайте також: Власників авто середнього класу змусять платити податок на розкіш

«Суди хочуть бачити реальні підстави для надання інформації, захищеної банківською таємницею. І коли податківці намагаються отримати таку інформацію, не дуже старанно обгрунтовуючи свої зазіхання, суди їм відмовляють», — пояснює  керуючий партнер АО «Suprema Lex», адвокат Віктор Мороз.

У пресслужбі ДПС «Мінфіну» поскаржилися, що такі обмеження сильно заважають якісному проведенню перевірок. Оскільки звужують можливості збирання доказів податкового порушення. Як результат — отримують значну кількість адміністративних і судових оскаржень результатів перевірок.

Розширення повноважень з доступу до банківської таємниці призведе до «поліпшення якості валютного контролю; виявлення незадекларованих доходів фізичних осіб та доходів, що підлягають декларуванню або оподаткуванню», — резюмували в пресслужбі ДПС.

Правознавці кажуть, що інформація про рух коштів на рахунками громадян цікава податківцям не менше, ніж дані про банківські операції підприємств.

«Така інформація може цікавити податківців, щоб виявляти факти ухилення від сплати податків фізичними особами. Йдеться про випадки, коли вони отримують оплату за свої послуги на особисті рахунки, а в подальшому не декларують такі доходи і відповідно не платять з них податки », — пояснює юрист ЮФ «Ілляшев та партнери» Ніна Бец.

Пост Данилишина виявився лише вершиною айсберга, за якою велася активна законодавча робота. І результати цієї роботи вже найближчим часом будуть розглянуті в сесійній залі.

З боржниками церемонитися не будуть

Свій внесок в наступ на банківську таємницю зробив уряд. Нові повноваження податківців передбачені в пакеті податкових змін, які традиційно подаються разом з проектом бюджету на майбутній рік (законопроект №4101).

Читайте такожЗа незаконне відшкодування ПДВ можна буде загриміти за грати на 12 років

Положення цього документа дозволяють податковій за письмовим запитом отримувати інформацію про наявність грошей на рахунках і в банківських сейфах. Але мова йде тільки про дані по боржникам, щодо яких у фіскалів є рішення суду про безспірне списання.

Тобто доступ за запитами податкових органів буде надаватися до банківської таємниці всіх клієнтів банків, у яких є податковий борг і по ньому прийнято рішення суду. Це стосується юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та простих громадян.

У Мінфіні таку норму не вважають порушенням банківської таємниці. «Не думаю, що хтось в правовій державі може заперечувати обов'язковість виконання рішення суду, яке набрало законної сили. Тому шум про спробу Мінфіну скасувати «священну» банківську таємницю безпідставні», — написала в своїй колонці для «Інтерфакс-Україна» заступник міністра фінансів Світлана Воробей.

Однак все не так просто: законодавчі норми виписані так, що вже відкривають можливість для зловживань.

«Ні законопроекті, ні в профільному Законі «Про банки і банківську діяльність», ні в нормативці НБУ не потребують надання копії рішення суду, на підставі якого складається запит про доступ до банківської таємниці. Тому може виникнути ситуація, коли буде розкриватися банківська таємниця на запит податкового органу, в основі якого лежить рішення суду, яке не належить до даного платника податків-клієнта банку», — побоюється керівник департаменту, адвокат Gramatskiy & Partners Ігор Реутов.

Наступним кроком після отримання інформації може стати негайне списання коштів з рахунку (або вилучення з сейфа) боржника незалежно від суми і терміну оплати.

«Зараз таке право податкова має, якщо податковий борг перевищує 5 млн. гривень і його несплати протягом 90 днів. Законопроект скасовує такі обмеження і поширює право податківців на будь-який податковий борг. Це поставить в особливо невигідне становище тих платників податків, перед якими існують борги в частині відшкодувань податків з боку держави», — уточнює Ігор Реутов.

У поле зору податкової потрапляють всі

Ще більш радикальні зміни в процедурі доступу фіскалів до банківської таємниці пропонують депутати. 8 вересня представниця фракції «Слуга народу» та голова підкомітету з питань правового забезпечення діяльності податкових органів Дар'я Володіна зареєструвала у ВР зміни до Закону «Про банки і банківську діяльність» (законопроект 4073).

Документ складається усього з однієї новації. Податкові органи отримують право за письмовим запитом отримувати інформацію про стан банківських рахунків громадян, ФОПів і компаній за будь-який проміжок часу із зазначенням контрагентів і призначень платежів.

Причому, це стосується і тих банківських клієнтів, які є зразковими платниками податків.

Читайте також: Бюро економічної безпеки: фінкомітет рекомендував законопроєкт до другого читання

Останні події показують, що і законодавча, і виконавча гілки влади, та й НБУ сходяться в тому, що принципи банківської таємниці потрібно переглядати. А точніше — розширювати можливості податкової. І зараз питання лише в тому, як далеко влада готова просунуться в цьому напрямку.

Чому податковій не можна потурати

Аргументи влади виглядають досить переконливо: держава має працювати над тим, аби забезпечити повноту сплати податків. До того ж наступ на банківську таємницю – світовий тренд. Але правознавці категорично проти наступу на банківську таємницю.

«Сьогодні відкривати нашим податківцям можливість легкого доступу до інформації про рух коштів передчасно. Адже існує ризик, що така інформація буде використовуватися не для основних цілей», — говорить Ніна Бец з ЮФ «Ілляшев і партнери».

Проблема в тому, що на відміну від клієнтів банків розвинених країн наші підприємства і громадяни не мають у своєму розпорядженні ефективного судового захисту. Додамо до цього високу корумпованість і отримаємо найнебезпечнішу суміш.

«У більшості випадків інформація за рахунками фізосіб та суб'єктів господарювання використовується за призначенням (з метою боротьби з ухиленням від сплати податків). Проте, відомі випадки зловживання з боку податківців, коли відповідна інформація продається конкурентам або дозволяє ініціювати безпідставні кримінальні провадження. На щастя, такі випадки поодинокі«, — говорить Віктор Мороз з»Suprema Lex».

Та зараз ніхто не може гарантувати, що після спрощення доступу до банківської таємниці такі випадки не почастішають. Крім того, експерти попереджають, що проблеми у клієнтів банків можуть виникнути і з інших причин.

Керуючий партнер KAC Group Володимир Гаркуша бачить ризики в тому, що по кожній операції на рахунку (зарахування або витрати) яка не відповідає доходу, що декларується, у співробітників податкової можуть виникнути питання до власника банківського рахунку. За питаннями можуть виникнути перевірки, а за результатами перевірки можуть нараховуватися штрафи і застосовуватися інші санкції. Якщо масштаб питання великий, може виникнути ризик кримінального переслідування.

«Але, по-перше, співробітник ДФС часто не має належної кваліфікації, щоб визначити комерційний сенс тієї чи іншої операції. Якби мав, то був би не клерком у податковій, а підприємцем. По-друге, високий ризик використання отриманої інформації тим же співробітником ДФС в особистих цілях практично без будь-якої відповідальності», — резюмує Володимир Гаркуша.

Читайте такожРада планує ухвалити бюджет в першому читанні 20 жовтня

Але є великі сумніви, що депутати захочуть взяти до уваги ці конрагрументи, коли розглядатимуть відповідні законодавчі ініціативи в сесійній залі. Хіба що у них самих спрацює інстинкт самозбереження.

Коментарі - 41

+
+280
Langevin
Langevin
29 вересня 2020, 9:34
#
> Разве что у них самих сработает инстинкт самосохранения. 

Не сработает. Наверняка в итоговой версии будет поправка, что для судей, депутатов и прочих слуг народа - только по решению суда.
+
+80
Rabotyahoff
Rabotyahoff
29 вересня 2020, 10:12
#
Как показывают декларации депутатов - они пользуются исключительно наличкой.
+
+100
bonv
bonv
29 вересня 2020, 10:54
#
Народ щемити будуть.. А свої відкупляться, як завжди..
+
0
mphet26
mphet26
3 жовтня 2020, 0:25
#
Цеiвропаж
+
+18
nic6262
nic6262
29 вересня 2020, 9:36
#
«Проблема в том, что в отличие от клиентов банков развитых стран наши предприятия и граждане не имеют в своем распоряжении эффективной судебной защитой. Добавим к этому высокую коррумпированность и получим опаснейшую смесь.»

Может таким способом слегка отсеят и самих судей, а также их помощников и членов семей?)
Сам ФОП, провожу оплаты через разные банки, но вписываюсь в лимит своей группы. И с моих депозитов автоматически снимают налоги. Так что я абсолютно ЗА. Главное чтобы одной рукой не провели закон, типа какие мы борцы с коррупцией, а другой не заблокировали - через КС Украины.
+
+160
roman731
roman731
29 вересня 2020, 11:32
#
> И с моих депозитов автоматически снимают налоги.

Нет.

1. С депозитов налоги не снимаются. Снимаются с доходов выплачиваемых по депозитам, «с процентов».

2. Нет никакого «автоматически снимают». «Снимает» их банк, который их и начисляет - банку вменена обязанность параллельно с выплатой вам уплачивать и налоги. Это происходит не прямо автоматически, а просто без вашего участия. Так же точно, как «автоматически» платятся налоги и сборы с зарплаты.

Так и говоря «ЗА», вы, похоже, не совсем отдаёте даже отчёт что именно вы поддерживаете.
+
+57
nic6262
nic6262
29 вересня 2020, 12:12
#
Согласен 1 и 2, некорректно выразился. Тем не менее я не против что бы фискалы могли трусить тех, у кого есть незадекларированные нычки. За 29 лет таких тварей в стране сотни тысяч, а то и миллионы. Это, практически, все чиновники (прошлые, нынешние и будущие), главрвачи и просто рвачи, разные проректора, директора и руководители госслужб, мвдэшники, судьи, прокуроры, сбушники... список может любой дополнить. И еще + их родственники, друзяки и соратники. С*ка, полстраны надо расстрелять, вторая половина должна подеребанить имущество первой. Где то я это уже слышал))
+
+204
Артур М.
Артур М.
29 вересня 2020, 13:50
#
Ви ж розумієте, що щемити будуть не людей з вашого списку, а підприємців, у яких частина бізнеса в кеші, людей з зарплатами в конвертах, заробітчан, айті ітд. Окрема частина, це люди з капіталом, заробленим 15-30 років тому, там впринципі вже нема жодних документів, щоб пояснити походження коштів. Так чи інакше, це задіне усіх, незалежно від того чесний ви чи не дуже.
+
0
nic6262
nic6262
29 вересня 2020, 14:42
#
«підприємців, у яких частина бізнеса в кеші, людей з зарплатами в конвертах, заробітчан, айті ітд.»
Ваше мнение — эти люди должны платить налоги со своей прибыли? Или государство надо лишь для «порешаем»?
+
+189
fictiont
fictiont
29 вересня 2020, 15:28
#
Поясню - ввалять не дядю мусора, а чесного підприємця, який в 2010-х зробив собі доларове відкладення. А тим паче не прокурорів/суддів, ні нинішніх ні бувших.
Ви наївні як дитина. Цей закон пишеться не для прокурорів, мвдшників і інших, а для легшого околпачування бізнесу
+
0
nic6262
nic6262
30 вересня 2020, 9:42
#
Если пидприемець честный, то он уже налоги заплатил с этих денег и спокойно это подтвердит. Так что ключевое слово ЧЕСТНЫЙ. Так что Вы сами себе противоречите. 
В любом случае давно это надо было начинать, мы стремимся в Европу - так сначала надо вату из головы выкинуть, и построить Европу там. И налоги - это признак цивилизации, их обязаны платить для развития общества. А общество обязано следить что бы эти налоги шли на развитие.
+
+37
fictiont
fictiont
30 вересня 2020, 10:57
#
Я так розумію бізнесу в Україні ви не вели.
+
+15
QW ER
QW ER
1 жовтня 2020, 11:21
#
Ну так иди и проследи что наши налоги идут на развитие, а потом отпишись как успехи.
+
+10
nic6262
nic6262
1 жовтня 2020, 12:13
#
Я ФОПовец уже 15 лет, не рассказывайте мне про налоги.  Сьездите поживите в Европу и сравните их налоги. И это не пустые слова. Хотя нет, я забыл. Я НИ РАЗУ не платил тварям за крышу, справки и тд. Я кошмарил все службы пока не добивался законного результата (почти всегда). А всякие Порешаем пусть немного повизжат - и снова откупятся. Им не привыкать, их и держат как дойных коров
+
0
QW ER
QW ER
1 жовтня 2020, 13:32
#
Причем тут Европа в треде про украинское налогообжение?
 
Ну Вы прямо неуловимый Джо, раз за 15 лет будучи ФОПом не платили за крышу и  справки. Вот половина страны страдают от корупции и ОПГ, а ведь нет что бы заявлениями покошмарить прокуратуру, дураки наверное.
+
+25
nic6262
nic6262
1 жовтня 2020, 15:31
#
Половина страдают, а половина нет. Бизнес у меня небольшой, но поесть, отложить и сьездить отдыхнуть деньги найдутся.  И налоги с них уплаченны. Не думаю что начнут каждого украинца проверять, у кого 10к гривен в банке. Это такой же фейк будет, как и то, что для проверки субсидий у пенсионеров будут переворачивать квартиры и считать сколько яиц их куры несут. Сейчас я на 2 группе, я до 5 млн вполне укладываюсь. Да, подняли минималку, поднялись немного единный и пенсионный - это гроши по сравнению с зароботком. А по поводу Европы - там совершенно другие налоги, к примеру в Испании от 400 евро стартует. И Европу я вспомнил чтобы показать чего можно добится платя налоги и пуская их на дело. А если 30 лет торговать на нычку недвижимостью, или на черном рынке менять валюту и теперь кричать Помогите, грабют - да пошли вы все на..р, изза таких орешаем и выросла коррупция. Не берите - не будут давать, не давайте - не будут брать.
Да, и дети мои пошли бесплатно в государственный садик,  и в школу. В Одессе, где, якобы, мест нет.
+
+142
irakez
irakez
29 вересня 2020, 14:22
#
У перечисленных вами ребят как раз будет все хорошо, как и раньше. Они уже все парєшали.
+
+221
bonv
bonv
29 вересня 2020, 10:53
#
Банки по всіх напрямках стають не цікавими для вкладників..
+
+38
nic6262
nic6262
29 вересня 2020, 11:30
#
Почему? Есть немало стран, куда можно вывести большой капитал. И там, с нашими Любыми законами, ни один банк клиента не сдаст. Это я за офшорры и разные площадки, А вот контрабасов, торгующих через пром и олх, могут потрусить.
+
+27
bonv
bonv
29 вересня 2020, 11:41
#
Вибачте, мав на увазі наші банки:)))
+
+42
JackLondon
JackLondon
29 вересня 2020, 12:58
#
Всього-навсього треба працювати по білому. все решта - відмазки...
+
+52
bonv
bonv
29 вересня 2020, 13:38
#
Всього на всього,, не виходить..  Більше третини економіки в тіні.. якщо не добра половина..
+
+186
Артур М.
Артур М.
29 вересня 2020, 14:00
#
У вас є документальне підтвердження усіх ваших коштів ? Вся зарплата біла, всі покупки (квартира машина ) через куплю продаж, з валютчиками справи ніколи не мали ? Якщо вам не 20 років віку, то як ви збираєтесь підтверджувати кошти, які відкладали чи заробляли років з 10 тому ?
Це закон, який при бажанні дасть можливість стригти абсолютно усіх.
+
+328
zevs1
zevs1
29 вересня 2020, 11:20
#
Авторы этого закона какие то извращенцы, пусть налоговая начнёт с депутатов по новым правилам, обкатку провести на родственниках автора законопроекта.
От себя бы предложил, что госчиновники не имеют права покидать страну в течении трёх лет с момента отстранения или ухода с должности.
+
0
shabash
shabash
29 вересня 2020, 19:34
#
Какого именно законопроекта? 4101 или 4073?

А то в статье речь о двух очень разных законопроектах.

А впрочем, какая разница. Публика две сотни плюсов накидала, и норм.
+
0
optyma
optyma
29 вересня 2020, 22:18
#
Пусть оба принимают, а некоторых в отдельную касту, для всяких там офшоров, всех остальных под купол диджитализации, какая уже разница что дальше будет, реформы важнее))
+
+34
Андрей Кул
Андрей Кул
29 вересня 2020, 12:14
#
Если налоговую пустят к банковским ячейкам, то в принципе сущность банковской ячейки как таковой просто пропадет. Данная услуга перестанет быть популярно!
+
+60
Pareto
Pareto
29 вересня 2020, 12:43
#
Учитываю последние резонансных ограбления этих самых ячеек, их популярность и так уже порядком просела.
+
+33
Sergio25
Sergio25
29 вересня 2020, 13:19
#
Ожидаемая очередность событий: 1) Разобраться с коррупцией, создать необходимые законы где все равны, наказать топ чиновников и судей реальными посадками, чтоб боялись красть 2) Внести правки в налоговую для обычных граждан чтоб правила были едины для всех. Но первый пункт оказался не по зубам из-за огромного противодействия, поэтому его просто решили вычеркнуть. В итоге у судей, олигархов и других топ чинуш в руках окажется ещё больше рычагов для обогащения. Реформаторы .ля...
+
+7
Італій .
Італій .
29 вересня 2020, 13:34
#
Зе покращення.

+
+32
banxter
banxter
29 вересня 2020, 14:15
#
А кто будет проверять счета проверящих? налоговики-коррупционеры будут себя чпокать? не верю, также как и счета судей-колядников и прочих
+
+24
sadbuttrue
sadbuttrue
29 вересня 2020, 15:29
#
Стара пісня. І починають вони іі не з себе, а з маленьких украінців...
+
0
ruvex
ruvex
29 вересня 2020, 15:59
#
Здобули
+
0
optyma
optyma
29 вересня 2020, 22:26
#
Европу?
+
+30
bonv
bonv
29 вересня 2020, 22:53
#
Виборці популіста отримують як правило потім лише одну голу *опу.
+
0
zevs1
zevs1
29 вересня 2020, 16:22
#
Все таки государственной налоговой хочется залезть в трусы к каждому жителю Украины , а депутаты им помогут.
+
+24
ballistic
ballistic
29 вересня 2020, 19:26
#
Так ось ось як Зе-влада зібралася латати діру в бюджеті на наступний рік розміром $10 млрд!
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
29 вересня 2020, 23:05
#
Виглядає те,що має очі..\\\аргументи влади досить переконливі...\\\українська-то легко
+
+15
QW ER
QW ER
30 вересня 2020, 12:50
#
Так вот оно какое, либертарианство по-украински
+
0
ROMA KOMA
ROMA KOMA
3 жовтня 2020, 19:22
#
Своїх українців «мочать» по повній а з офшорами ради дати не можуть....
+
0
LudmilaZ
LudmilaZ
2 листопада 2020, 18:14
#
Черт, только отвык от налички, и снова нужно привыкать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися