Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 вересня 2020, 8:18

Фінкомітет Ради не підтримав збільшення суми анонімного переказу грошей до 25 тисяч

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні в понеділок відмовився підтримати законопроєкт №3686 про збільшення максимальної суми грошового переказу без ідентифікації з 5 тис. грн до 25 тис. грн. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні в понеділок відмовився підтримати законопроєкт №3686 про збільшення максимальної суми грошового переказу без ідентифікації з 5 тис.
Фото: flickr.com

Як голосували за документ

Відповідний законопроєкт підтримали дев'ять членів комітету, стільки ж утрималося і ще один проголосував «проти».

Чому не підтримали

«Міністерство фінансів не підтримує цей законопроєкт і просить народних депутатів також його не підтримувати. По-перше, якщо у людини є карта, то вона вже автоматом ідентифікована.

Мова саме про неідентифікованих осіб і про наші зобов'язання щодо імплементації норм по боротьбі з фінансуванням тероризму та відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом», — зазначив в ході засідання перший заступник міністра фінансів Денис Улютін.

Читайте також: Депутати хочуть збільшити максимальну суму анонімного переказу грошей до 25 тисяч. Комітет розгляне законопроєкт

Він додав, що закон про фінмоніторинг, який передбачає максимальну суму платежу без ідентифікації на рівні 5 тис. грн, приймався в рамках зобов'язань України при отриманні макрофінансової допомоги.

«Таке рішення точно не буде позитивним для наших відносин як із зовнішніми нашими партнерами, так і в принципі в середині», — вважає перший заступник міністра фінансів.

Про що законопроєкт

Документ пропонував внести зміни в закон про фінмоніторинг.

28 квітня 2020 року набув чинності закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»

Згідно з законом максимальний розмір анонімних готівкових переказів був зменшений з 15 тис грн до 5 тис грн.

Народні депутати вважають, що це створило «значні незручності для простих громадян».

Читайте также: Чотири міфи про закон про фінмоніторинг. Як буде насправді

В законопроєкті №3686 вони пропонують збільшити максимальну суму платежу без ідентифікації клієнта з 5 тисяч гривень до 25 тисяч гривень.

Метою цього законопроєкту депутати назвали «захист та забезпечення конституційних прав та свобод громадян України».

Нагадаємо

28 квітня 2020 року набрав чинності новий закон про фінмоніторинг. Тепер онлайн-платежі українців перевіряють ретельніше, проте під контроль здебільшого підпадуть високоризиковані транзакції.

Новий фінмонівський закон ніяк не вплине на більшість операцій з переказу грошей. Вимоги закону не поширюватимуться на:

  • сплату комуналки, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових платежів (незалежно від суми);
  • сплату кредиту до 30 тис. грн;
  • оплату товарів і послуг за допомогою картки чи іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі готівкові перекази в межах України до 5 тис. грн;
  • зняття коштів з власного рахунку.

Коментарі - 22

+
0
Daos
Daos
29 вересня 2020, 8:37
#
Читалось)
+
+21
optyma
optyma
29 вересня 2020, 9:05
#
«Народные депутаты считали, что это создало значительные неудобства для простых граждан.» Всё о народе думають :)
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 вересня 2020, 9:40
#
А в чому проблема? Мало 5 тис за один переказ? А кому потрібно більше? Тому, хто за контрабанду розплачується чи іншим оптимізаторам діяльності? Чи може хтось малозабезпеченим батькам допомагає на більше 5 тис грн? Навіть якщо так, то порадуйте старих двічі чи тричі по 5 тис. В чому проблема? А проблема в тому, що не хочеться світити бабло. А коли виникає таке бажання? Вірно, бабло не хочеться світити лиш тоді, коли воно крутиться в сірій зоні, в основному у тих, хто стоїть зараз на протестах проти касових апаратів. Біда у них буде, треба звіти відправляти, а для цього бухгалтер потрібен. На хіба той бухгалтер? Щоб кнопку в кінці дня натиснути? А якщо і потрібен буде раз на місяць, то є сервіси бухгалтерські, наше ОСББ наймає бухгалтера на пару годин щомісяця. Не хочеш наймати, сходи на курси, то ж не корпорацію обслуговувати, а звіт подати. Але ж курси не вчать оптимізації, майстри своїх секретів не видають. Тому платіть податки і живіть спокійно, фінмон вас не чіпатиме. Я цього місяця переводив пів ляма за квартиру, з телефона, через банк, нікуди не дзвонив, ніхто нічого не блокував, все одним переказом аж зашелестіло. Бо дохід білий як святковий дастархан дружини верховного священника Таджикистану.
+
+67
rredrred
rredrred
29 вересня 2020, 10:48
#
Вы смотрю такой умный, а вот представьте себе что вы оказались в больнице и Вам на оперцию надо 200 тыс грн., и вот Ваши знакомые решили Вам помочь и отправить вам денег, но паспорт у них украли из машины воры. и перечислить пока сделают новый паспорт финмониторинг не позволил, и Вы (не дай бог конечно) не получив оперативное вмешательство умерли.
Почему Вы не рассматриваете именно житейские варианты? а негодяев пусть ловят те кто зарплату за это получают за счет Ваших налогов.
+
0
42651981
42651981
29 вересня 2020, 11:16
#
Для описаного вами случая и поднятия лимита до 25к не поможет.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 вересня 2020, 11:19
#
А ще може бути ситуація, коли тебе інопланетяни викрали, а їх протоколи звязку не співпадають з твоїм смартфоном і ти не зміг перерахувати допомогу помираючому товаришу. Винятки є завжди, ну і з новим законом ти так само не перерахуєш 200 тис, бо пропонували збільшити до 25 тис. Тому ти помер що так, що інакше. Життя жорстоке. Ну і якось вчасно вори паспорт украли... чи справді знайомі хотіли тобі допомогти, що аж не змогли дати бабла?
+
0
Pilligrimus
Pilligrimus
29 вересня 2020, 11:43
#
Если люди налом столько имеют, то в банках в разы больше, а перевести без паспорта труда не составит.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 жовтня 2020, 20:42
#
rredrred
«а вот представьте себе что вы оказались в больнице и Вам на оперцию надо 200 тыс грн., и вот Ваши знакомые решили Вам помочь и отправить вам денег, но паспорт у них украли из машины воры.»

У меня была почти аналогичная ситуация
и я решил эту проблему в очень простой способ...

У хорошего знакомого украли барсетку со всеми документами
и банковскими картами - на руках только смартфон, в смартфоне
есть google pay, а там только заблокированные карты всех банков.
В кармане ни копейки, даже оплатить проезд нечем.

За пять минут по вайберу передал реквизиты одной из своих
дебетовых карт - номер карты, срок действия и CVV-код.

Все эти данные знакомый занёс в google pay руками, а я подтвердил активацию токена
в постороннем устройстве. По договорённости, перевёл на карту 10 тысяч - и вперёд и с песней.

Через пару недель подбили баланс по расходам, через горячую линию банка деактивировал токен в 
смартфоне знакомого ну а ещё через пару месяцев он полностью рассчитался со мной по потраченной с моей БПК суммы средств.

Вывод - было бы желание помочь материально - а как это сделать с наименьшими потерями времени и денег - это не самая большая из существующих проблем...
+
+49
gumanoid
gumanoid
29 вересня 2020, 11:07
#
Нимб - голову не жмет?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 вересня 2020, 11:15
#
Нє жьмьот... а от часом буває жаба давить, що сусід на ФОПі платить податків менше, ніж субсидії отримує, а має 3 машини, які міняє через 2-3 роки... а інша сусідка - вчителька, якій субсидія менша, бо вона 40 років у школі і має доплату за вислугу років.
+
+15
optyma
optyma
29 вересня 2020, 19:24
#
Вчителькам вроде как по 4000 евро/мес платять. Или еще нее? Остальным к концу каденции поднимет до уровня Польщи... Так что все нормалек)
+
0
Daos
Daos
29 вересня 2020, 11:57
#
Чи може хтось малозабезпеченим батькам допомагає на більше 5 тис грн? Навіть якщо так, то порадуйте старих двічі чи тричі по 5 тис.
По этой же самой схеме можно рассчитаться контрабантистам и другим оптимизаторам. Поэтому это не борьба с отмыванием, а её имитация. Как, в принципе, и вся работа антикорров)
А касательно фопов — у кого-то в центре мегаполиса магазин оформлен на 150 фопов и где-то в глухом районе бабулька торгует с ларька. И те и другие фопы, но не все потянут кассовый.
Большому бизнесу, который прячется за фопами, безусловно надо, но действительно малым — это явно усложнит жизнь.
+
+30
shaitan
shaitan
29 вересня 2020, 12:08
#
Хм, вы думаете если вы так много слов написали, вы самый умный. Зачем мне к примеру знать, что вы перевели через банк, если даже в заголовке говориться об анонимном переводе, возможно у вас фамилия Аноним, тогда еще как-то можно понять; вы либо вообще не понимаете суть вопроса, либо как в детском саду детки хотите похвастаться своими доходами. И указывать не нужно, кому, что и как поступать, даже если вы дружина верховного священника Таджикистану.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 вересня 2020, 12:24
#
Я не хвастаюся доходами, тому що вони не аж такі високі, як хотілось би. Просто кожна копійка біла, а фінмон і на банківські перекази розповсюджується також, так само, як і на анонімні. Тому і зазначаю, що навіть на більші суми проблем немає, якщо все по чесному. Ну і я не вказую вам, як поступати, закон каже про те, що всі повинні платити податки, тоді хоча б шанс жити краще буде.
+
+15
shaitan
shaitan
29 вересня 2020, 12:54
#
А так же закон говорит, что перед законом все равны и что от этого?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 вересня 2020, 13:24
#
Важко заперечити. Але хіба ви настільки наївні, що вважаєте, що всі самі без примушування почнуть виконувати закони? Чи може давайте валити Україну і знизу і зверху. Треба платити податки всім і вимагати їх цільового використання. Якщо ви за те, щоб завернутися в мушлю і я не я і зата не моя, тоді... Всьо. Далі коментарів нема.
+
0
shaitan
shaitan
29 вересня 2020, 21:11
#
Ну наконец-то.
+
0
Siege
Siege
29 вересня 2020, 11:23
#
Налоги нужно платить. Знакомые в Украине не работают, а ездят по заграницам. По приезду становятся на биржу, чтобы субсидию оформить на коммуналку. Разве справедливо, что мы будем это им оплачивать?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 вересня 2020, 12:25
#
А шайтан з рредом податків не платять, самі на субсидіях. Так що їм по боку, хто за те все платить.
+
+15
shaitan
shaitan
29 вересня 2020, 13:00
#
Скрудж, да я уже понял, что ты из себя представляешь, детский сад ясельная группа, достаточно, мне уже смешно становится.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 вересня 2020, 13:30
#
Посміємося пізніше... як ти на пів мінімалки на пенсію вийдеш. В 65... у мене 35 років стажу страхового буде в 53... максимум 55. І біла зарплата. Мєлоч, але приємна. Зараз мене ті податки мало врятують, якщо я їх не заплачу, а потім будуть як знахідка. Я не хочу полеміки, що всіх пенсів обдеруть, то звісно, так. Але одних більше, інших менше. Все одно мені тих податків зараз не віддадуть, а оптимізуватися і трястися від фінмону чи ще від когось, то не моє. Я живу чесно і не соромлюся цього. І це єдине, чим я хвалюся.
+
+33
shaitan
shaitan
29 вересня 2020, 13:36
#
Скруджик, смотри в штаны не напруди от перенапряжения, всех он учит, всё он знает.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися