Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 вересня 2020, 11:22

Швейцарія програє боротьбу з відмиванням грошей — эксголова MROS

Колишній голова швейцарського офісу по боротьбі з відмиванням грошей MROS Даніель Телесклаф заявив, що країні не вдається чинити опір великомасштабній корупції. Про це швейцарський ексчиновник сказав в інтерв'ю газеті Tages Anzeiger

Колишній голова швейцарського офісу по боротьбі з відмиванням грошей MROS Даніель Телесклаф заявив, що країні не вдається чинити опір великомасштабній корупції.
Фото: pixabay.com

Телесклаф переконаний, що через швейцарські банки продовжують відмиватися мільярди доларів і велика частина таких операцій залишається непоміченою. Він звинуватив Швейцарію у відсутності політичної волі для вирішення глобальної проблеми.

Що відбувається

У червні цього року Даніель Телесклаф без особливих пояснень пішов у відставку з посади голови Інформаційного управління по боротьбі з відмиванням грошей (Money Laundering Reporting Switzerland, MROS). Його коментарі з'явилися на сайті Buzzfeed News і в Міжнародному консорціумі журналістів-розслідувачів, які опублікували дані Мережі по боротьбі з фінансовими злочинами США (FinCEN).

Як розповіла швейцарська громадська телекомпанія RTS, ці дані включають понад 2000 пов'язаних зі швейцарськими банками трансакцій, через які $3,7 млрд надійшли в країну, а $4,2 млрд її покинули.

Телесклаф виступив з жорсткою критикою щодо такого швейцарського антирекорду. «Коли йдеться про відмивання грошей, внаслідок тиску з-за кордону в Швейцарії застосовуються тільки наймінімальніші обов'язкові стандарти. Ефективність боротьби з відмиванням грошей має лише другорядне значення, — заявив він. — На жаль, я дійшов висновку, що таким чином Швейцарія не досягне жодного результату».

Читайте також: Світові банки допомагали клієнтам відмивати гроші і уникати санкцій — досьє FinCEN

Що виявили

У 2015 році кантони Цюріх, Женева і Тічино конфіскували 190 млн швейцарських франків ($208 млн) з 4,8 млрд швейцарських франків, про які банки повідомили як гроші, котрі мають підозріле походження, сказав він.

З 2016 року в Швейцарії щорічно повідомляється про підозрілі активи в розмірі від 12 до 17 млрд швейцарських франків.

У 2019 швейцарська федеральна прокуратура почала розслідування у справі про відмивання грошей в Венесуелі. Але Телесклаф каже, що проведенню таких розслідувань заважає необхідність співпраці з боку підозрюваних країн, а вони, ці країни, добровільно ніколи на таке співробітництво не йдуть — у всякому разі, до зміни своєї корумпованої влади.

Що робити

Колишній керівник швейцарського офісу MROS рекомендує внести зміни в правовий кодекс, щоб змусити підозрюваних у корумпованості представників влади доводити, що їхні гроші отримані законним шляхом. Тільки в такому разі, на його думку, Швейцарія зможе виявляти і конфісковувати набагато серйозніші суми, а не тільки малу частину підозрілих «брудних» коштів.

Крім того, Телесклаф звернув увагу на недосконалість застосовуваних IT-технологій. Це веде до того, що основна частина документації обробляється вручну.

Читайте також: Відмивання грошей: Банківський нагляд ЄС закликає до єдиного набору правил боротьби

Коментарі - 3

+
+105
Kanarej
Kanarej
28 вересня 2020, 13:35
#
Какой-то странный… Ну какая политическая воля? Швейцария на подобных вещах поднялась, построила свое благосостояние и продолжает его поддерживать… а он предлагает добровольно от этих золотых гор отказаться… И что тогда? Придется зарабатывать как всем остальным? Они ж до 2-й мировой были по сути нищими… а потом немцы решили их использовать их как копилку, и понеслась…
+
0
valeriyodessa
valeriyodessa
28 вересня 2020, 15:29
#
Так поэтому швейцарские банки и швейцарские политики не поддерживают эти MROSы,, но амеры пытаются их сломать .... пока не получается видать.
+
0
JDTamerlan
JDTamerlan
28 вересня 2020, 14:36
#
«$3,7 млрд поступили в страну, а $4,2 млрд ее покинули.»
Скорее всего, пока соотношение было обратное (поступили > покинули) - это ~никого в Швейцарии не волновало.

Это как выдали неправильную сдачу в магазине: если меньше необходимого - большинство об этом скажет, а если больше необходимого?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися