Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2020, 12:14

Кіберполіція викрила банду скімерів. Банку нанесено понад 1,5 мільйона гривень збитку

Співробітники Департаменту кіберполіції викрили організовану групу у втручанні в роботу банкоматів та спричиненні збитків фінансовій установі. Про це йдеться у повідомленні Кіберполіції.

Співробітники Департаменту кіберполіції викрили організовану групу у втручанні в роботу банкоматів та спричиненні збитків фінансовій установі.
Фото: kurs.com.ua

Як працювали злочинці

  • Кіберполіція встановила, що п’ятеро фігурантів виготовляли спеціальні скімінгові пристрої для компрометування банківських карт.

  • Пристрої копіювали дані, нанесені на магнітну стрічку карт. Зловмисники встановлювали їх у шатер картоприймача банкоматів.

Читайте також: У Києві затримали на гарячому банду скімерів

  • Разом з тим правопорушники встановлювали мінікамери, направлені на пін-клавіатуру, які записували введену інформацію.

  • У подальшому учасники угруповання виготовляли дублікати карток, з яких провели близько чотирьох тисяч операцій обготівкування.

Скільки нанесли збитків

За попередніми підрахунками, фінансовій установі нанесено понад 1,5 мільйона гривень збитку.

Правоохоронці провели вісім обшуків за місцями проживання фігурантів та вилучили речові докази.

Читайте також: Коронавірусні «трюки» від карткових шахраїв

Шахрайство зростає

У січні-червні 2020 року кількість шахрайських операцій з картками зросла в 1,4 рази (до 47,5 тис. штук), а їх загальний обсяг — на 10% (до 86,4 млн грн).

Динаміка не найстрашніша, адже частка шахрайських операцій не досягає навіть 1% загальної суми транзакцій (становить 0,0048%).

Зазвичай протягом року правоохоронці заарештовують по 3-4 банди карткових шахраїв. Наприклад, цього літа вже був скандал в Одесі, а минулого тижня СБУ закрила call-центр в Мелітополі, в якому працювало 54 оператора-шахрая. Вони випитували у власників карт інформацію про їхні рахунки.

Читайте також: В Україні карткових шахраїв хочуть саджати у в'язницю

Тема епідемії активно експлуатується шахраями. Вони вигадали більше десятка незаконних способів вивудження грошей з карткових рахунків людей. Як за допомогою обдзвонів і розсилки повідомлень у різні месенджери, так і на сайтах, присвячених темі covid-19. Раніше «Мінфін» вже писав детально про коронавірусні пастки.

Нагадаємо

НБУ розробляє проект змін до статті 200 Кримінального кодексу. Згідно з документом, за шахрайство з пластиковими картами пропонують ввести покарання у вигляді позбавлення волі на термін 1 рік і більше.

Коментарі - 3

+
+54
Qwerty1999
Qwerty1999
26 вересня 2020, 12:45
#
Наше правоохранители, когда захотят, выглядят ну просто стеснительными лапочками.

Даже название банка, которому нанесен предполагаемый ущерб, стесняются озвучить.
+
0
Lolo31
Lolo31
26 вересня 2020, 16:47
#
Банки разные пострадали, а вот виноват именно тот банк, у кого это сделали, так как «всовывают» карты разных банков партнеров. Там не важно какой банк, важно что б пин поэтому установили видеокамеру, было видно данные на карте через это устройство. Ну и так далее.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 вересня 2020, 16:54
#
«По предварительным подсчетам, финансовому учреждению нанесено более 1,5 миллиона гривен ущерба.»

Киберполиция не может ошибаться - они написали всего об одном финансовом учреждении...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися