Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 вересня 2020, 8:18

В Україні карткових шахраїв хочуть саджати у в'язницю

НБУ розробляє проект змін до статті 200 Кримінального кодексу. Згідно з документом, за шахрайство з пластиковими картами пропонують ввести покарання у вигляді позбавлення волі на термін 1 рік і більше. Про це «Мінфіну» розповів директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

За словами Карпова, зараз картковим шахраям в Україні загрожують тільки штрафи. Але незабаром ситуація може змінитися і для них введуть суворіше покарання. Над цим зараз працює Нацбанк.

«У НБУ майже закінчили підготовку нового закону, який буде стосуватися платіжних послуг і платіжних сервісів, а також карткових операцій. Є надія, що остаточний текст документа до кінця вересня з'явиться в фінансовому Комітеті Верховної Ради. У Національного банку немає права законодавчої ініціативи, тому вносити його будуть через кількох депутатів», — повідомив Олександр Карпов.

Для прикладу: в Євросоюзі картковим шахраям дають від 5 до 25 років позбавлення волі, а в США можна отримати довічне ув'язнення.

Скільки крадуть

За даними НБУ, в січні-червні 2020 роки кількість шахрайських операцій з картами зросла в 1,4 рази (до 47,5 тис. штук), а їх загальний обсяг — на 10% (до 86,4 млн грн).

Динаміка не найстрашніша, адже частка шахрайських операцій не досягає навіть 1% загальної суми транзакцій (становить 0,0048%).

Зазвичай протягом року правоохоронці заарештовують по 3-4 банди карткових шахраїв. Наприклад, цього літа вже був скандал в Одесі, а минулого тижня СБУ закрила call-центр в Мелітополі, в якому працювало 54 оператора-шахрая. Вони випитували у власників карт інформацію про їхні рахунки.

Більше про шахрайство з картками читайте в статті «Мінфіну»: Коронавірусні «трюки» від карткових шахраїв

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися